Álora

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Álora is een stad in de provincie Málaga, Andalusië, Zuid-Spanje. Het ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Málaga en ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Antequera. Álora staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en landschappelijke schoonheid. De stad ligt op een heuveltop en biedt een panoramisch uitzicht op het omliggende platteland.

Álora herbergt verschillende historische monumenten, waaronder het kasteel van Álora, dat dateert uit de 9e eeuw, en de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación, een kerk in gotische stijl gebouwd in de 14e eeuw.

Op het gebied van festivals heeft Álora het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • De Feria de Mayo, gehouden in mei, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen en stierenvechten.
 • De Romería de Nuestra Señora de la Peña, een religieus festival dat plaatsvindt in september en een processie van toegewijden omvat, gekleed in traditionele kleding.
 • De Feria de la Virgen de las Angustias, gehouden in augustus, ter ere van de patroonheilige van de stad en met optochten, muziek en eten.
 • De Semana Santa, of Goede Week, wordt gevierd met processies van religieuze broederschappen door de hele stad.

Álora is per trein en bus goed verbonden met de rest van Andalusië en Spanje. De stad heeft een treinstation met regelmatige verbindingen naar Malaga, Antequera en Granada. Met de auto is ook een goede optie, het is goed verbonden door de A-357 en de A-70.

De geschiedenis van Álora gaat terug tot de Neolithische periode, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Álora een centrum voor landbouw en handel. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de christelijke verovering in de 15e eeuw werd Álora onderdeel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw bleef Álora een klein agrarisch dorp, met gewassen zoals olijfbomen en wijngaarden die belangrijke bronnen van inkomsten waren voor de bewoners. Tegenwoordig is Álora een charmante stad die bekend staat om zijn traditionele Andalusische architectuur, prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het natuurpark Sierra de Mijas, en zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het is ook beroemd om zijn kasteel, het Castillo de Álora, dat dateert uit de 8e eeuw en een van de best bewaarde kastelen in Andalusië is.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Alora zijn: Casabermeja, Mijas, Benalmadena en Malaga.

Bezienswaardigheden

 • Castillo de Álora
  Het kasteel van Álora is een Arabisch fort van Fenicische oorsprong gelegen aan de Cerro de las Torres. De Romeinen van Fenische oorsprong versterktende ruïnes die ze vonden. Later bij een inval van de Vandalen werd het met grond gelijk gemaakt. Het zijn de Arabieren die het zouden herstellen en er een citadel van maakten. In 1680 werd het kasteel getroffen door een aardbeving. Vanaf toen werd de site gebruikt als begraafplaats.
 • Iglesia Parroquial de Nuestra Señora de la Encarnación
  Gelegen aan de Plaza Baja, is het samen met Castillo de Álora het symbool van de stad.
 • Iglesia del Convento de Nuestra Señora de Flores
  Santuario de Nuestra Señora de las Flores ligt in Carratraca, ongeveer op 2km van de stad. Vanaf hier kan men genieten van een uniek en prachtig landschap. De kerk heeft een schipaltaar waarin zich een kleedkamer bevindt met interessant barok pleisterwerk waarop het standbeeld van Nuestra Señora de las Flores staat.
 • Cruz del Humilladero
  Het gebouw in de buurt van het klooster van Flores herdenkt de overhandiging van de sleutels aan Álora door de laatste burgemeester aan de katholieke vorsten in 1484.
 • Museo de Alora Rafael Leria
  Het museum is gevestigd in een gebouw dat dateert uit de zestiende eeuw en staat bekend als "Antigua Escuela de Cristo", dat deel uitmaakte van het oude ziekenhuis van San Sebastian. Het museum werd in het voorjaar van 2003 ingehuldigd en bevat ongeveer 200 objecten van historisch of archeologisch belang die zijn gevonden bij de vele verschillende archeologische opgravingen in het gebied; pijlpunten, bijlen, glas, aardewerk daterend uit de prehistorische, Romeinse, islamitische en christelijke periodes.

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12