Antequera

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Antequera is een stad in Andalusië, Zuid-Spanje, ongeveer 55 kilometer (34 mijl) ten noorden van de stad Málaga. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. De stad herbergt verschillende belangrijke monumenten, waaronder de Dolmens van Antequera, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met drie megalithische graven die dateren uit de bronstijd. Het Antequera-kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, biedt een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende platteland.

Antequera staat ook bekend om de festivals en culturele evenementen. Enkele van de meest opvallende festivals in Antequera zijn:

 • De Feria de Mayo, die in mei wordt gehouden en traditionele Andalusische muziek, flamencodansen en stierenvechten biedt.
 • De Romería de Nuestra Señora de la Peña, een religieus festival dat plaatsvindt in september en een processie van toegewijden omvat, gekleed in traditionele kleding.
 • De Feria de la Nieve, gehouden in februari en het is een viering van de komst van de sneeuw.
 • De Feria de Antequera, gehouden in augustus en het is een viering van de geschiedenis en cultuur van de stad, met optochten, muziek en eten.
 • De Semana Santa, of Goede Week, wordt gevierd met processies van religieuze broederschappen door de hele stad.
Antequera is per trein, bus en auto goed verbonden met de rest van Andalusië en Spanje, waardoor het een gemakkelijke bestemming is om vanuit andere steden te bereiken.

De geschiedenis van Antequera gaat terug tot de bronstijd, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Antequera een centrum voor landbouw en handel. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de christelijke verovering in de 15e eeuw werd Antequera onderdeel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw ontwikkelde Antequera zich als een industrieel centrum en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handwerk. Tegenwoordig is Antequera een charmante, traditionele stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het natuurpark Sierra de los Torcal. Het is ook beroemd om zijn Dolmens, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die bestaat uit een groep prehistorische grafgraven.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Antequera zijn: Archidona, Osuna en Casabermeja.

Bezienswaardigheden:

 • Hunebedden van Menga, Viera en El Romeral
  Deze, onlangs toegetreden aan de werelderfgoedlijst van UNESCO, hunebedden ligen in het natuurpark El Torcal.

  Menga: De 6000 jaar oude megalithische graftombe bestaat uit 32 stenen.
  Viera: Deze 4000 jaar oude grafkamer, bekend als Cueva Chica ligt op zo’n 70 meter van de Dolmen van Menga.
  El Romeral: Deze twee ronde grafkamers ligen op 4 km van de twee andere en zijn zo’n 3000 jaren oud.
 • Alcazaba de Antequera
  Dit Moorse fort werd in de 14eeeuw gebouwd bovenop de Romeinse ruïnes om de christelijke opmars tegen te gaan. Het rechthoekige fort kreeg in 1582 een katholieke klokkentoren/ kapel “Templete del Papabellotas”.
 • Iglesias de San Sebastian
  De bouw van deze kerk begon in 1548 onder leiding van architect Diego de Vergara. In de loop der tijd werd er veel aan bijgebouwd.
 • Iglesia de Santa María de Jesús
  De bouw van deze Franciscaner kerk begon in 1527 en werd voltooid in 1615. Tijdens de Franse invasie werd een groot deel ervan verwoest, enkel de kapel van Socorro bleef bewaard.
 • Iglesia del Carmen
  Deze katholieke kerk, gebouwd in Mudejar-stijl eind 16e begin 17e eeuw onder de aanroeping van Nuestra Señora del Carmen is één van de belangrijkste monumentale gebouwen van de stad. Niet alleen zijn architecturaal belang maar zeker ook de barokke altaarstukken maken deze kerk uniek.
 • Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios
 • Museo de la Ciudad
  MVCA is een museum voor schone kunsten, archeologie en etnologie. Her herbergt een zeer complete en gevarieerde collectie van de prehistorie tot het heden.
 • MAD (Museo de Arte de la Diputación)

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12