Antequera

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Antequera, herbergt
belangrijke monumenten

Antequera is een stad in Andalusië, Zuid-Spanje, ongeveer 55 kilometer (34 mijl) ten noorden van de stad Málaga. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid. De stad herbergt verschillende belangrijke monumenten, waaronder de Dolmens van Antequera, een UNESCO-werelderfgoedlocatie met drie megalithische graven die dateren uit de bronstijd. Het Antequera-kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, biedt een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende platteland.

Antequera staat ook bekend om de festivals en culturele evenementen. Enkele van de meest opvallende festivals in Antequera zijn:

  • De Feria de Mayo, die in mei wordt gehouden en traditionele Andalusische muziek, flamencodansen en stierenvechten biedt.
  • De Romería de Nuestra Señora de la Peña, een religieus festival dat plaatsvindt in september en een processie van toegewijden omvat, gekleed in traditionele kleding.
  • De Feria de la Nieve, gehouden in februari en het is een viering van de komst van de sneeuw.
  • De Feria de Antequera, gehouden in augustus en het is een viering van de geschiedenis en cultuur van de stad, met optochten, muziek en eten.
  • De Semana Santa, of Goede Week, wordt gevierd met processies van religieuze broederschappen door de hele stad.

Antequera is per trein, bus en auto goed verbonden met de rest van Andalusië en Spanje, waardoor het een gemakkelijke bestemming is om vanuit andere steden te bereiken.

Tip: Bezoek het natuurpark Torcal Antequera en hunebedden
Bezoek de Antequera Dolmens Site en geniet van een wandeling door het spookachtige natuurpark Torcal de Antequera. Meer info klik hier

De geschiedenis van Antequera gaat terug tot de bronstijd, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Antequera een centrum voor landbouw en handel. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de christelijke verovering in de 15e eeuw werd Antequera onderdeel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw ontwikkelde Antequera zich als een industrieel centrum en werd het een belangrijk centrum voor landbouw en handwerk. Tegenwoordig is Antequera een charmante, traditionele stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het natuurpark Sierra de los Torcal. Het is ook beroemd om zijn Dolmens, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die bestaat uit een groep prehistorische grafgraven.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Antequera zijn: Archidona, Osuna en Casabermeja.

Bezienswaardigheden:

Hunebedden van Menga, Viera en El Romeral

De Hunebedden van Menga, Viera en El Romeral zijn een reeks prehistorische megalithische bouwwerken in de provincie Malaga, in het zuiden van Spanje. Deze drie hunebedden zijn de belangrijkste overblijfselen van een prehistorische beschaving die tussen 2500 en 2000 voor Christus in het zuiden van Spanje floreerde.

De hunebedden zijn gemaakt van enorme stenen platen die in een cirkelvormige vorm zijn geplaatst. Ze werden gebruikt als begraafplaatsen voor belangrijke leden van de gemeenschap en dienden ook als astronomische observatoria om de beweging van de zon en de maan te bestuderen.

Het Hunebed van Menga is het grootste en best bewaarde hunebed van de drie. Het bestaat uit grote rechtopstaande stenen platen, die meer dan 3 meter hoog zijn en een dak van grote stenen platen ondersteunen. Het Hunebed van Viera is kleiner, maar heeft nog steeds indrukwekkende afmetingen, met meer dan 20 stenen platen die in een cirkelvormige vorm zijn geplaatst. Het Hunebed van El Romeral is het meest afgelegen en bestaat uit een ovaalvormige structuur van ongeveer 40 stenen platen.

De hunebedden zijn in de loop der tijd vaak geplunderd en beschadigd, maar in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw werden ze gerestaureerd en beschermd als cultureel erfgoed. Tegenwoordig zijn ze open voor het publiek en kunnen bezoekers een bezoek brengen aan deze unieke bouwwerken en meer te weten komen over de prehistorische beschaving die ze heeft gebouwd. De hunebedden van Menga, Viera en El Romeral zijn een belangrijke bezienswaardigheid voor geschiedenisliefhebbers en toeristen die geïnteresseerd zijn in de prehistorie van Spanje.

Alcazaba de Antequera

De Alcazaba de Antequera is een middeleeuws fort gelegen in de stad Antequera. Het fort werd gebouwd tijdens de Moorse periode in de 14e eeuw, en was een belangrijk strategisch punt vanwege de centrale ligging in Andalusië.

De Alcazaba de Antequera is gebouwd op een heuvel en bestaat uit twee delen: de buitenste muur en de binnenste toren. De buitenste muur is bijna 800 meter lang en omringt de top van de heuvel. De binnenste toren is een vierkante toren die boven op de heuvel staat en een panoramisch uitzicht biedt over de stad en de omgeving.

Het fort heeft vele veranderingen ondergaan in de loop van de geschiedenis, en is momenteel gerestaureerd en opengesteld voor het publiek als een belangrijk cultureel erfgoed. Bezoekers kunnen het fort verkennen en de overblijfselen van de oorspronkelijke Moorse architectuur bekijken, evenals de latere renovaties die werden uitgevoerd tijdens de Spaanse Renaissance.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Alcazaba de Antequera is de Torre del Homenaje, een 30 meter hoge toren die boven de stad uittorent. De toren biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende heuvels, en is bereikbaar via een smalle wenteltrap.

De Alcazaba de Antequera is een belangrijke toeristische attractie in de regio en is een must-see voor geschiedenisliefhebbers en toeristen die geïnteresseerd zijn in de Moorse en Spaanse Renaissance-architectuur en geschiedenis. Het is een fascinerende plek om te bezoeken en biedt een unieke kijk op de geschiedenis van Andalusië.

Iglesias de San Sebastian

De Iglesia de San Sebastian is een katholieke kerk gelegen in het historische centrum van de stad. De kerk is gebouwd in de 16e eeuw in de late gotische stijl en heeft later enkele barokke elementen gekregen.

De kerk heeft een prachtige façade die is versierd met beelden van heiligen en christelijke symbolen. Het interieur van de kerk is versierd met schilderijen en beelden van heiligen, waaronder een opvallend beeld van de patroonheilige van de kerk, San Sebastian, die wordt vereerd als beschermer tegen de pest en andere epidemieën.

Een ander opvallend kenmerk van de kerk is het altaarstuk dat in de 17e eeuw werd toegevoegd. Het altaarstuk is een meesterwerk van de Spaanse barokke stijl en toont scènes uit het leven van de heilige Sebastian en andere heiligen.

De Iglesia de San Sebastian is een belangrijke toeristische attractie in Antequera vanwege de indrukwekkende architectuur en de rijke geschiedenis. Het is ook een belangrijk religieus centrum, met regelmatige kerkdiensten en processies die door de straten van de stad trekken. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en de prachtige architectuur en kunstwerken bewonderen, evenals deelnemen aan de religieuze diensten en processies die hier plaatsvinden.

Iglesia de Santa María de Jesús

De Iglesia de Santa María de Jesús is een katholieke kerk gelegen in het historische centrum. De kerk is gebouwd in de 16e eeuw in de renaissancestijl en heeft later enkele barokke elementen gekregen.

De kerk heeft een prachtige façade met een groot roosvenster en beelden van heiligen en engelen. Het interieur van de kerk is versierd met schilderijen en beelden van heiligen, waaronder een opvallend beeld van de Maagd Maria met het kind Jezus.

Een ander opvallend kenmerk van de kerk is het altaarstuk dat in de 18e eeuw werd toegevoegd. Het altaarstuk is een meesterwerk van de Spaanse barokke stijl en toont scènes uit het leven van Christus en de Maagd Maria.

De Iglesia de Santa María de Jesús is een belangrijke toeristische attractie in Antequera vanwege de indrukwekkende architectuur en de rijke geschiedenis. Het is ook een belangrijk religieus centrum, met regelmatige kerkdiensten en processies die door de straten van de stad trekken. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en de prachtige architectuur en kunstwerken bewonderen, evenals deelnemen aan de religieuze diensten en processies die hier plaatsvinden.

Iglesia del Carmen

De Iglesia del Carmen is een katholieke kerk gelegen in het historische centrum van de stad. De kerk is gebouwd in de 18e eeuw in de barokke stijl en heeft een opvallende gevel met een groot centraal raam en beelden van heiligen en engelen.

Het interieur van de kerk is eveneens versierd in barokke stijl met prachtige plafondschilderingen en schilderijen van heiligen en Bijbelse scènes. Het altaarstuk is een meesterwerk van de Spaanse barokke stijl en toont scènes uit het leven van de heilige Maagd Maria en het kind Jezus.

De Iglesia del Carmen is een belangrijke religieuze en culturele bezienswaardigheid in Antequera en trekt jaarlijks veel bezoekers. Het is tevens een belangrijk centrum voor religieuze vieringen en processies, waaronder de Semana Santa-processies die in Antequera elk jaar worden gehouden. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en de prachtige architectuur en kunstwerken bewonderen, evenals deelnemen aan de religieuze diensten en processies die hier plaatsvinden.

Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios

De Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios is een katholieke kerk gelegen in het centrum van de stad Ronda, in de provincie Malaga, Andalusië, Zuid-Spanje. De kerk werd gebouwd in de 18e eeuw in de barokke stijl en is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Remedies, de beschermheilige van Ronda.

De voorgevel van de kerk heeft een opvallende klokkentoren met een koepel en twee klokken. Het interieur van de kerk is versierd met prachtige schilderijen en beelden van heiligen en religieuze taferelen. Het altaarstuk is een van de meest opvallende kenmerken van de kerk en toont scènes uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw van de Remedies.

Een ander opvallend kenmerk van de kerk is de kapel van de Heilige Maagd, waar een beeld van de Maagd Maria wordt bewaard dat elk jaar wordt meegedragen tijdens de beroemde Feria Goyesca van Ronda. Deze processie is een belangrijk religieus en cultureel evenement in Ronda en trekt elk jaar duizenden bezoekers.

De Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios is een belangrijke toeristische attractie in Ronda vanwege de indrukwekkende architectuur en de rijke geschiedenis. Het is ook een belangrijk religieus centrum, met regelmatige kerkdiensten en processies die door de straten van de stad trekken. Bezoekers kunnen de kerk bezoeken en de prachtige architectuur en kunstwerken bewonderen, evenals deelnemen aan de religieuze diensten en processies die hier plaatsvinden.

Museo de la Ciudad

Het Museo de la Ciudad Antequera is een museum gelegen in het historische centrum van de stad. Het museum is gevestigd in een gerestaureerd 16e-eeuws paleis, het Palacio de Nájera, en biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis en cultuur van Antequera en de omliggende regio.

Het museum heeft verschillende tentoonstellingszalen die een breed scala aan historische en culturele artefacten en kunstwerken bevatten, waaronder archeologische vondsten uit de prehistorie en de Romeinse periode, middeleeuwse en renaissance kunstwerken, religieuze objecten en traditionele ambachtelijke producten. Een van de meest opvallende stukken in het museum is de "Efebo de Antequera", een prachtig bewaard gebleven Romeins beeld van een jonge man.

Naast de permanente tentoonstellingen organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen en educatieve activiteiten zoals workshops, rondleidingen en lezingen. Het museum heeft ook een uitgebreide bibliotheek en archief, die open staan voor onderzoekers en studenten.

Het Museo de la Ciudad Antequera is een belangrijke culturele en educatieve instelling in de stad en trekt jaarlijks vele bezoekers. Het biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis en cultuur van Antequera en de omliggende regio en is een must-see attractie voor geschiedenisliefhebbers en cultuurliefhebbers die de regio bezoeken.

MAD (Museo de Arte de la Diputación)

Het MAD (Museo de Arte de la Diputación) Antequera is een museum voor moderne en hedendaagse kunst gelegen in het historische centrum van de stad. Het museum is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis en heeft een indrukwekkende collectie van kunstwerken van vooraanstaande Spaanse kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw.

De collectie van het museum omvat schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, fotografie en installaties, van zowel bekende als minder bekende kunstenaars. Het museum heeft verschillende tentoonstellingszalen die een breed scala aan kunstwerken bevatten, waaronder werken van Pablo Picasso, Joaquín Sorolla, Julio Romero de Torres, Joan Miró, Eduardo Chillida, Antonio López, en andere gerenommeerde kunstenaars.

Het MAD Antequera organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen en educatieve activiteiten, zoals workshops, rondleidingen en lezingen. Het museum heeft ook een bibliotheek en archief met een uitgebreide collectie van kunstboeken, catalogi en tijdschriften die open staan voor onderzoekers en studenten.

Het MAD Antequera is een belangrijke culturele instelling in de stad en trekt jaarlijks vele bezoekers. Het biedt een fascinerende kijk op moderne en hedendaagse Spaanse kunst en is een must-see attractie voor kunstliefhebbers die de regio bezoeken.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12