11 Curieuze Spaanse bijgeloven: Het onthullen van geluks- en ongeluksgebruiken

Bijgeloof is een integraal onderdeel van diverse culturen over de hele wereld, en Spanje vormt hierop geen uitzondering. Spaanse bijgeloven bieden een fascinerend inzicht in de overtuigingen en gebruiken van de bevolking. Van opmerkelijke overtuigingen over katten tot Nieuwjaarstradities, hier zijn elf nieuwsgierige Spaanse bijgeloven die verlichting werpen op wat als geluk of ongeluk wordt beschouwd in Spanje.

1. Katten hebben 7 levens, niet 9

Terwijl in veel landen de populaire overtuiging is dat katten negen levens hebben, gelooft men in Spanje stellig dat katten slechts zeven levens bezitten. Deze intrigerende afwijking wordt vaak toegeschreven aan hun behendigheid en vermogen om lastige situaties ongedeerd te doorstaan. In de Spaanse folklore komt zelfs een bekend kinderliedje genaamd "Señor Don Gato" voor dat deze overtuiging verklaart.

2. Eet 12 druiven met Oud en Nieuw voor geluk

Een geliefde Spaanse traditie houdt in dat men twaalf druiven eet op het moment dat de klok middernacht slaat tijdens Oud en Nieuw. Elke druif staat symbool voor geluk voor elke maand van het komende jaar. Dit ritueel, bekend als "las doce uvas de la suerte" (de twaalf geluksdruiven), zou geluk en voorspoed garanderen voor het komende jaar. Sommige mensen dragen ook rood ondergoed op Oudjaarsavond voor extra geluk.

3. De kleur geel brengt ongeluk

Geel heeft een negatieve betekenis in Spaanse bijgeloven, omdat het zwavel en bijgevolg de Duivel symboliseert. Het wordt als ongelukkig beschouwd om gele kleding cadeau te geven of te dragen tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals examens of sollicitatiegesprekken, omdat het misfortuin zou uitnodigen.

4. Koop geen schaar voor iemands verjaardag

Het geven van een cadeau van een mes, schaar of ander scherp voorwerp wordt in de Spaanse cultuur gezien als een voorteken van een verbroken relatie. Dergelijke cadeaus worden geassocieerd met het verbreken van banden en worden daarom het beste vermeden voor verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden.

5. Het plaatsen van een tas op de vloer zorgt ervoor dat je al je geld verliest

In Spanje heerst het bijgeloof dat het achterlaten van een handtas of portemonnee op de vloer kan leiden tot financieel verlies. Hoewel dit bijgeloof voortkomt uit praktische overwegingen, wordt er vooral in drukbezochte toeristische gebieden, waar zakkenrollerij veel voorkomt, veel waarde aan gehecht.

6. Plaats nooit je hoed op het bed

Volgens het Spaanse bijgeloof brengt het plaatsen van een hoed op een bed ongeluk. Deze overtuiging is ontstaan uit het idee dat boze geesten in het haar van mensen zouden huizen. Als gevolg hiervan zouden deze geesten zich aan de hoed kunnen hechten en de slaper 's nachts kunnen verstoren.

7. Bij het betreden van een kamer, zet je rechtervoet eerst neer

Volgens de Spaanse traditie brengt ongeluk een kamer binnen met zijn linkervoet. Om dit mogelijke ongeluk tegen te gaan, wordt geadviseerd om een nieuwe kamer binnen te stappen met je rechtervoet. Hoewel de meeste mensen zich niet actief aan dit bijgeloof houden, wordt gedacht dat het maken van het kruisteken drie keer als je per ongeluk met je linkervoet binnengaat, eventuele negatieve effecten tenietdoet.

8. "Veel stront"

Opmerkelijk genoeg bestaat het geven van gelukswensen in Spanje uit de uitdrukking "Mucha mierda," wat letterlijk vertaald "Veel stront" betekent. Dit ongebruikelijke gezegde komt overeen met de Engelse uitdrukking "Break a leg" en wordt gebruikt om iemand succes of voorspoed te wensen in hun ondernemingen.

9. Cactussen tegen het kwaad

Volgens Spaanse folklore hebben cactussen de kracht om kwade krachten af te weren. Deze overtuiging verklaart mogelijk de aanwezigheid van cactussen op vensterbanken door het hele land, zowel als decoratieve planten als beschermende talismannen. Het droge klimaat in Spanje kan echter ook bijdragen aan de populariteit van cactussen.

10. Het aanraken van iemands voeten betekent dat diegene nooit zal trouwen

Een oud Spaans bijgeloof waarschuwt tegen per ongeluk de voeten van een ongehuwd persoon aan te raken tijdens het vegen van de vloer. Volgens deze overtuiging zou dit een levenslange vrijgezellenstatus met zich meebrengen, wat aangeeft dat die persoon nooit zal trouwen.

11. Dinsdag de 13de

Dinsdag de 13e wordt beschouwd als ongeluk brengend in Spanje en Griekenland vanwege de associatie met Ares, de Griekse god van oorlog. In de oude Romeinse mythologie staat Ares bekend als "Mars", en zijn invloed op deze dag komt tot uiting in het Spaanse woord voor dinsdag, "martes". Deze verbinding met oorlog en onrust heeft geleid tot de overtuiging dat dinsdag de 13e ongeluk brengt in deze culturen.

Bijgeloof biedt unieke inzichten in de culturele identiteit van een samenleving. In Spanje blijven diverse fascinerende bijgeloven de overtuigingen en gebruiken van de bevolking beïnvloeden. Van het aantal levens van katten tot Nieuwjaarstradities, de eigenaardigheden en gebruiken rond geluk en ongeluk in Spanje laten de rijke verscheidenheid van folklore en tradities van dit levendige land zien. Dus, de volgende keer dat je jezelf in Spanje bevindt, houd deze nieuwsgierige bijgeloven in gedachten en dompel jezelf onder in de intrigerende wereld van de Spaanse overtuigingen.

Meer Spanje nieuws, klik hier