50ste verjaardag overlijden Pablo Picasso op 8 april (1973)

Op 8 april 2023 is het precies 50 jaar geleden dat de beroemde Spaanse kunstenaar Pablo Picasso overleed op 91-jarige leeftijd. Picasso was een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw en wordt nog steeds gezien als een van de grootste kunstenaars aller tijden.

Picasso werd geboren op 25 oktober 1881 in Málaga, Spanje, en begon op jonge leeftijd met tekenen en schilderen. Hij verhuisde later naar Parijs, waar hij zich aansloot bij een groep kunstenaars die bekend stond als de avant-garde. Hier ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die bekend zou worden als het kubisme.

Het kubisme was een revolutionaire beweging die de traditionele manier van schilderen uitdaagde en de wereld op een nieuwe manier liet zien. In plaats van een afbeelding van de werkelijkheid te schilderen, braken kubistische kunstenaars de werkelijkheid op in geometrische vormen en kleurvlakken. Dit leidde tot een geheel nieuwe manier van kijken naar kunst en inspireerde vele latere kunstenaars.

Picasso was echter niet beperkt tot het kubisme en werkte in vele verschillende stijlen, zoals het surrealisme en het neoclassicisme. Hij schilderde ook vele beroemde werken, zoals Les Demoiselles d'Avignon en Guernica, die beide nu worden beschouwd als meesterwerken van de moderne kunst.

Picasso's invloed reikte verder dan alleen de kunstwereld. Hij was een cultureel icoon en werd gevierd als een symbool van de moderniteit en de avant-garde. Zijn werk inspireerde de mode, de literatuur en de muziek, en zijn persoonlijkheid en levensstijl waren even iconisch als zijn kunst.

Picasso stierf op 8 april 1973 in Mougins, Frankrijk, op 91-jarige leeftijd. Zijn dood werd wereldwijd herdacht en zijn nalatenschap blijft nog steeds voortleven. Zijn werk is te vinden in de collecties van 's werelds belangrijkste musea en wordt nog steeds bewonderd door kunstliefhebbers over de hele wereld. Zijn naam is synoniem geworden voor innovatie, creativiteit en vrijheid van expressie.

Picasso museum Malaga
Casa Natal Picasso Malaga
Bestel hier uw ticket voor het museum
(c) foto:  Portada de n.º especial de la revista LIFE, dedicado a Picasso (27 de diciembre de 1968) 
Meer Spanje nieuws