Alles wat er in april gebeurt in Spanje.

Spanje viert Semana Santa
Een van de belangrijkste festivals van Spanje - Semana Santa of Heilige Week - vindt deze maand plaats. Dit jaar is het van 2 tot 9 april. Veel steden in Spanje gaan tijdens deze periode helemaal los met gepassioneerde processies, muziek en uitgebreide religieuze praalwagens. Enkele van de beste steden om de processies te zien zijn de Andalusische steden Sevilla, Málaga en Granada, evenals de Castilla y León-steden Zamora, Valladolid en León.

Veel Spanjaarden nemen ook vrijaf van hun werk en gaan op vakantie of brengen tijd door met hun familie. Dit betekent dat veel bedrijven en administratieve diensten gesloten kunnen zijn tijdens de paasvakantie.

Stakingen van luchthaven grondpersoneel in Spanje treffen paasreizen
Als u deze paasvakantie met het vliegtuig binnen of naar Spanje reist, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat vakbonden van Swissport-grond hebben aangekondigd elke maandag, dinsdag en donderdag te staken, tot 13 april. De stakingen van het personeel zullen van invloed zijn op diensten zoals passagiersassistentie en luchtvrachtafhandeling en kunnen leiden tot vluchtvertragingen en annuleringen. De getroffen luchthavens zijn Alicante, Almería, Barcelona, Burgos, Gran Canaria, Huesca, Lanzarote, Madrid, Málaga, Murcia, Reus, Salamanca, Tenerife Sur, Valencia, Valladolid en Zaragoza.

Nieuwe regels voor werknemers met betrekking tot ziekteverlof worden ingevoerd
Vanaf 1 april hoeven werknemers in Spanje geen ziekteverlof meer aan te vragen bij hun arts voor tijdelijke ziektes. In plaats daarvan worden tijdelijke afwezigheden wegens ziekte elektronisch gecommuniceerd naar de beheerders of bazen van uw bedrijf. Dit werd goedgekeurd in het Koninklijk Besluit 1060/2022, van 27 december 2022 en treedt deze maand in werking.

De jaarlijkse belastingaangifte in Spanje gaat van start
De jaarlijkse belastingaangifte in Spanje heet 'la declaración de la renta'. Dit jaar moet u uw belastingen voor 2022 indienen. De belastingcampagne begint dit jaar op 11 april. Vanaf deze datum kunt u uw belastingen voor 2022 online indienen.

Volgens de Spaanse belastingdienst Agencia Tributaria worden negen van de tien aangiftes online gedaan. De campagne loopt tot 30 juni, maar u moet deze vóór 27 juni voltooien als u per automatische incasso wilt betalen. Dit betekent dat u 11 weken de tijd heeft om uw papieren op orde te krijgen en uw aangifte in te dienen.

Día de Sant Jordi of San Jorge
23 april markeert St. Jorisdag en hoewel het niet overal in het land wordt gevierd, is het voor bepaalde regio's een van de belangrijkste dagen van het jaar. In Catalonië is Día de Sant Jordi een viering van de patroonheilige van de regio en het wordt gemarkeerd door het schenken van boeken en rozen. Veel steden en dorpen zullen zijn gehuld in de traditionele rode en gele strepen van de Catalaanse vlag, terwijl draken en rozen winkelramen en pleinen versieren.

23 april is ook de Día de Aragón en een feestdag in de regio. Net als Catalonië is St. George ook de patroonheilige van Aragón en de regio viert het met bloemendisplays, culturele optredens en familiebijeenkomsten. St. George's Day wordt ook erkend op de Balearen en sommige plaatsen in Valencia en wordt gemarkeerd met soortgelijke vieringen als in Aragón en Catalonië.

Britse rijbewijshouders kunnen deze omwisselen voor Spaanse rijbewijzen
Houders van een Brits rijbewijs kunnen sinds 16 maart weer de weg op dankzij de goedkeuring van een overeenkomst door de Spaanse regering. Dit betekent dat u nu uw rijbewijs kunt omwisselen voor een Spaanse. Hoewel u zes maanden de tijd heeft om het om te wisselen, kunt u het beste deze maand beginnen met het proces, aangezien u uw psicotécnico medische examen moet boeken en afleggen, een afspraak moet maken bij uw plaatselijke verkeersbureau, al uw documenten moet verzamelen en dan minstens anderhalve maand moet wachten tot de verwerking is voltooid voordat u uw nieuwe rijbewijs kunt krijgen. Ontdek alle stappen die u moet nemen om de uitwisseling te doen.

De Feria de Abril van Sevilla vindt plaats
De Feria de Abril van Sevilla is een van de meest verwachte festivals van de stad in Andalusië, waarbij de echte Andalusische cultuur wordt gevierd met veel flamencovoorstellingen, gepassioneerde muziek en ongelooflijk kleurrijke kostuums. Dit jaar vindt het plaats van 23 tot 29 april. Er zullen veel decoraties, kermisattracties, paarden en koetsen en casetas of tenten zijn waar de lokale bevolking samenkomt om te dansen en te feesten.


Het Moros y Cristianos Festival wordt gehouden
Moros y Cristianos-festivals worden meestal gehouden in de lente- en zomerseizoenen, maar een van de beste vindt plaats in de stad Alcoy in Alicante. Dit jaar vindt het plaats van 22 tot 24 april. Het herdenkt de historische gebeurtenissen die plaatsvonden in 1276, met betrekking tot de opstanden van de moslims die in het gebied woonden, en neemt je mee terug in de tijd naar de Reconquista-battles die de krachten van de katholieke monarchen verenigden. Het eert ook de beschermheilige St. George. Tijdens het evenement verkleden teams zich als kruisvaarders en Arabieren om de gevechten na te spelen.

Foto: (c) Pixabay