Andalusië verrijst als een van de top drie favoriete bestemmingen in Spanje voor Chinese toeristen die op zoek zijn naar zon en strand

De voorkeuren van Chinese toeristen op het gebied van reizen veranderen ingrijpend, waarbij zij nu neigen naar kustbestemmingen, waaronder het schilderachtige gebied Andalusië in Spanje. Na langdurige lockdowns als gevolg van de Covid-19-pandemie, verkennen Chinese toeristen enthousiast mogelijkheden voor zonovergoten uitjes, waardoor landen wereldwijd strijden om hun toeristische bestedingen.

Verandering in het profiel van Chinese toeristen
Turespaña, het nationale toerismebureau van Spanje, heeft onlangs een rapport en gids gepubliceerd om Chinese bezoekers aan te trekken en te bedienen. Het rapport onthult een verschuiving in de voorkeuren van Chinese reizigers, die nu de neiging hebben om na langdurige lockdownperiodes te kiezen voor kustbestemmingen.

Top drie Spaanse bestemmingen
Het rapport identificeert Andalusië, Catalonië en de Balearen- en Canarische eilanden als de meest aantrekkelijke regio's in Spanje voor Chinese toeristen. Catalonië staat op de eerste plaats en trok in 2019 50% van de Chinese toeristen aan, gevolgd door de regio Madrid met 30%. Andalusië staat op de derde plaats en versterkt daarmee zijn positie als een favoriete bestemming onder Chinese reizigers. Malaga, gelegen in Andalusië, is de op drie na meest bezochte Spaanse stad na Barcelona, Madrid en Palma de Mallorca.

Samenwerking met een Chinese reisorganisatie
De populariteit van Andalusië onder Chinese toeristen kreeg een extra impuls door een samenwerking met Ctrip, een van de grootste reisorganisaties in China. Turespaña benadrukt de status van Ctrip als de favoriete reisorganisatie onder Chinese reizigers, verantwoordelijk voor meer dan een derde van de verkopen van online reisbureaus in China in 2021.

Veranderende reistrends
Turespaña merkt op dat Chinese toeristen niet langer passen in het stereotype beeld van busladingen toeristen die tegelijkertijd uitstappen. In plaats daarvan zijn ze op zoek naar nieuwe ervaringen die een authentiek lokaal perspectief van de bestemming bieden. Verschillende studies ondersteunen deze verschuiving en geven aan dat Chinese reizigers steeds meer neigen naar gepersonaliseerde en meeslepende reiservaringen.

Groei van het Chinese toerisme naar Spanje
Vóór de pandemie nam het aantal Chinese toeristen dat Spanje bezocht gestaag toe sinds 2014, met een opmerkelijke groei van meer dan 140%. In 2019 verwelkomde het land meer dan 700.000 Chinese toeristen, in vergelijking met 300.000 in 2014.

Aanzienlijke bestedingskracht
Gegevens van Egatur uit 2019 benadrukken de aanzienlijke bestedingskracht van Chinese toeristen in Spanje. Met een gemiddelde besteding van €2.409 overtroffen Chinese bezoekers andere grote besteders zoals Zuid-Korea (€2.266), Japan (€1.985) en de Verenigde Staten (€1.743).

Na de heropening van de grenzen van China komen Chinese toeristen weer tevoorschijn op het internationale reistoneel, waarbij ze op zoek zijn naar kustbestemmingen die zon, strand en nieuwe ervaringen bieden. De schilderachtige schoonheid van Andalusië, in combinatie met de samenwerking met Ctrip, heeft de regio gepositioneerd als een topkeuze voor Chinese reizigers. Om van deze trend te profiteren, moeten Spanje en andere landen zich aanpassen aan de veranderende voorkeuren van Chinese toeristen en op maat gemaakte ervaringen bieden die de lokale cultuur en bezienswaardigheden laten zien.
Meer Spanje nieuws, klik hier

Foto door Rebeca Gonçalves: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/persoon-die-op-zand-legt-1770310/