Beperkingen gaan van kracht op 13 stranden van Cabo de Gata vanaf dit weekend

Nu het zomerseizoen in volle gang is, heeft de regering van Andalusië beperkingen opgelegd aan 13 stranden rondom het natuurpark Cabo de Gata-Nijar. Deze maatregelen zijn bedoeld om het groeiende aantal toeristen te beheersen en de lokale flora en fauna en het welzijn van de bewoners te behouden. Vanaf zaterdag 17 juni zal gedurende in totaal 100 dagen de toegang tot deze kustplaatsen gereguleerd zijn.

De delegatie voor Duurzaamheid, Milieu en Blauwe Economie heeft consequent maatregelen genomen om ongeoorloofde toegang met voertuigen tot de stranden in het district San José, gelegen binnen het natuurpark, te beperken. Deze maatregelen zijn essentieel voor het behoud van de natuurlijke en culturele hulpbronnen, het landschap en de milieuwaarden van het park, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een ordelijk gebruik door het publiek en toeristisch plezier.

De noodzaak van de beperkingen van dit jaar wordt toegeschreven aan de overmatige toestroom van bezoekers met motorvoertuigen tijdens de zomermaanden. De regering acht het essentieel om een evenwicht te vinden tussen het tegemoetkomen aan toeristen en het beschermen van het fragiele ecosysteem.

De getroffen stranden zijn onder andere Playa de los Genoveses, Cala de los Amarillos, Cala Príncipe, Cala Chica del Barronal, Playa del Barranco del Barronal, Cala Grande del Barronal, Playa del Paredón, Playa del Barronal, Cala Palmito, Playa de Mónsul, Cala de la Media Luna, Cala Chicré en Cala Carbón.

Vanaf nu tot en met zondag 24 september zullen speciale patrouilles de grenzen van deze 13 stranden bewaken, toezicht houden op de toegang van voertuigen en zorgen voor duidelijke uitgangsroutes in geval van noodgevallen.

Torres y González SL heeft de opdracht gekregen om deze diensten te verzorgen. Dit jaar zullen zij zes euro in rekening brengen, een verhoging ten opzichte van de vorige vergoeding van vijf euro, voor toegang tot de stranden. De aangewezen parkeerplaats biedt plaats aan maximaal 400 voertuigen en zodra deze capaciteit is bereikt, worden er geen verdere voertuigen toegelaten.

Om de toegang voor bezoekers te vergemakkelijken, zal er vanaf 1 juli een pendelbusdienst beschikbaar zijn tussen het natuurpark Cabo de Gata-Nijar en het centrum van San Jose. Tickets voor de bus kunnen vooraf online worden gekocht op www.autocaresbernardo.com, tot de dag voor vertrek, wat een handige optie biedt voor degenen die het gebied willen verkennen zonder gebruik te maken van privévoertuigen.

Deze maatregelen tonen de toewijding van de regering aan om de natuurlijke schoonheid van het natuurpark Cabo de Gata-Nijar te behouden, terwijl ze zorgen voor een positieve en duurzame ervaring voor zowel bewoners als toeristen. Door het beheersen van het aantal bezoekers en het beperken van de toegang met voertuigen, streeft de regio ernaar haar unieke omgeving te beschermen, zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto www.andalucia.org