Culinaire Briljantie Neemt Centraal Podium: De MICHELIN Gids Spanje 2024 Onthult Nieuwe Sterren

In een historische mijlpaal voor de Spaanse gastronomie onthulde de MICHELIN Gids Spanje 2024 selectieceremonie op de avond van 28 november 2023 de toevoeging van twee nieuwe restaurants met Drie MICHELIN Sterren - Disfrutar in Barcelona en Noor in Córdoba. Deze prestatie stuwt Spanje naar een ongekende hoogte met in totaal 15 vestigingen die nu zijn versierd met de prestigieuze Drie MICHELIN Sterren.

De onthullingsceremonie toonde niet alleen de verhoogde status van gevestigde culinaire iconen, maar ook de opkomst van nieuwe sterren in de gastronomische melkweg. Een opmerkelijk hoogtepunt is de erkenning van 1 nieuw restaurant met Twee MICHELIN Sterren en de toevoeging van 31 nieuwe restaurants die zijn bekroond met Een MICHELIN Ster, wat bijdraagt aan een totaal van 271 met Michelin bekroonde etablissementen in Spanje.

Het feest gaat verder dan de Michelin Sterren, met een extra knipoog naar duurzaamheid. Twaalf nieuwe restaurants hebben de MICHELIN Green Star ontvangen, waarbij de groeiende nadruk op milieubewuste praktijken binnen de culinaire wereld wordt benadrukt.

Reflecterend op het levendige en evoluerende Spaanse culinaire landschap, uitte Gwendal Poullennec, de Internationale Directeur van de MICHELIN Gids, bewondering voor de voortdurende culinaire innovatie in Spanje. Poullennec merkte op dat de niet te stoppen dynamiek van jonge chefs die zich wagen aan ondernemerschap, vaak geworteld is in hun regionale connecties en een toewijding aan het stimuleren van de lokale economie.

De gastronomische aantrekkingskracht van Spanje beperkt zich niet tot grote steden, omdat nieuwe culinaire hotspots opkomen in kleine steden, waarbij fijnproevers worden betoverd met diverse en verleidelijke aanbiedingen. Poullennec prees de chefs en hun teams voor het naadloos combineren van creativiteit en traditie, waardoor een gastronomisch mozaïek ontstaat dat wereldwijd resoneert.

De erkenning van Disfrutar en Noor Restaurants door de MICHELIN Gids, die opstijgen naar de top van de culinaire wereld, benadrukt de unieke en inspirerende bijdragen van Spaanse chefs. De nieuw verworven MICHELIN Green Star voor Casa Marcial onderstreept verder de toewijding van de gids om etablissementen te erkennen die duurzaamheid vooropstellen.

Terwijl Spanje de wereld blijft betoveren met zijn culinaire vaardigheden, staat de MICHELIN Gids Spanje 2024 selectie als een testament voor de gastronomische evolutie van het land, waar innovatie en traditie harmonieus samenkomen en een ongeëvenaarde eetervaring creëren voor liefhebbers over de hele wereld.

Nieuwe 1 MICHELIN STER restaurants in  2024

Ávila – Barro
Axpe – Txispa
Baeza – Vandelvira
Barcelona – Suto
Barcelona – Quirat
Benissa – Casa Bernardi
Calp – Orobianco
Canfranc-Estación – Canfranc Express
El Puerto de Santa María – Tohqa
Fisterra – Terra

Gijón – Marcos
Gran Canaria / Las Palmas de Gran Canaria – Bevir
Ibiza / Eivissa – Omakase by Walt
Ibiza / Sant Josep de sa Talaia – Unic
Jaén – Radis
Jaén – Malak
Madrid – CEBO
Madrid – Santerra
Madrid – El Club Allard
Madrid – Desde 1911
Madrid – Toki
Madrid – OSA

Mallorca / Es Capdellà – Sa Clastra
Mallorca / Llucmajor – Andreu Genestra
Marbella – BACK
Miranda de Ebro – Erre de Roca
Oviedo – NM
Pamplona – Kabo
Tenerife / La Orotava – Haydée
Tenerife / Playa de las Américas – Taste 1973
València – Fraula

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto en volledig artikel Michelin Guide