Día de las Migas (Migas Festival) in Torrox: Een Uniek Culinair Feest

Save the date: Torrox, zondag 17 december 2023

In het pittoreske stadje Torrox, verscholen aan de voet van de Tejeda- en Almijara-bergketens in de zuidelijke Axarquía-regio van Spanje, brengt december een culinair feest met zich mee zoals geen ander: het Día de las Migas, of Migas Festival. Dit opmerkelijke festival heeft zijn plaats verdiend op de culturele kalender en is uitgeroepen tot Toeristisch Belangrijk door de Provinciale Raad van Málaga.

De Oorsprong van Migas

In de agrarische geschiedenis van Torrox ontvingen landarbeiders die in wijngaarden en olijfgaarden werkten een uniek signaal voor een welverdiende pauze - het geluid van een hoornschelp die werd geblazen. Dit was het teken om samen te komen, want er werd een stevig en eenvoudig gerecht bereid: de migas. Feitelijk "broodkruimels" in het Spaans, waren migas een betaalbare en voedzame maaltijd die de energie verschafte die nodig was voor een dag hard werken. De belangrijkste ingrediënten zijn olie, knoflook, water, semolinemeel en zout.

Het Culinaire Genot van Migas

Met de tijd is migas geëvolueerd van een eenvoudige maaltijd voor landarbeiders tot het meest geliefde lokale gerecht in Torrox. De charme ligt in zijn eenvoud en voortreffelijke smaak. Migas worden vaak geserveerd met de even beroemde arriera salade - een heerlijke combinatie van kabeljauw, olijven, lente-uitjes, sinaasappels en olie.

Het Migas Festival

Het hoogtepunt van de feestkalender van Torrox vindt plaats in december - het Migas Festival. Dit evenement, reikhalzend uitgekeken door zowel de lokale bevolking als bezoekers, doet de stad opleven. Op de zondag voor Kerstmis stroomt Torrox vol met duizenden toeristen. De lokale autoriteiten spelen een cruciale rol in deze viering door de traditionele maaltijd uit te delen, die bestaat uit migas en een portie arriera salade, samen met een glas wijn dat zorgvuldig is gekozen via een lokale competitie die begin december wordt gehouden.

Het festival dient als een charmante getuigenis van een unieke traditie en biedt een buitengewone kans voor Torrox, bekend om zijn "het beste weer van Europa," om jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers te verwelkomen. Het is het meest populaire culinaire festival in de regio geworden.

Meer Spanje nieuws, klik hier