De Beste Patisserie in Andalusië

Elke provincie heeft zijn eigen unieke karakter, wat betekent dat als er iets is waar de Andalusische gemeenschap om bekend staat, het de talloze opties zijn om elk type gehemelte te verrukken.

Zoals het gezegde gaat, "niemand kan iets zoets weerstaan," en Andalusië kan trots zijn op een selectie van enkele van de beste gebakjes in het hele land, dankzij zijn rijke en gevarieerde gastronomie. Elke provincie heeft zijn eigen unieke karakter, wat betekent dat als er iets is waar de Andalusische gemeenschap om bekend staat, het de talloze opties zijn om elk type gehemelte te verrukken.

Om deze reden maken we een reis door de meest opvallende gebakjes van elke provincie, van de beroemde "tortas inglesas" uit de stad Carmona tot de "embustes" van Malaga.

Chocolade- en Roomwiggen, Lora del Río, Sevilla

Chocoladewiggen zijn een delicatesse. Bedekt met een laag chocolade en gevuld met room, verheugen ze de smaakpapillen van de zoetekauwen. Je kunt ze vinden in talloze Andalusische banketbakkers, maar er is één plek die opvalt, "Las Melonas," een patisserie in Lora del Río die honderden mensen aantrekt die enkele stukjes van deze delicatesse willen meenemen.

Engelse Cake, Carmona, Sevilla

Bekend als "torta inglesa" of "Engelse cake," heeft deze zoete lekkernij die typerend is voor de stad Malaga een interessant verhaal. Volgens de legende ontstond het tijdens het verblijf van de Engelse archeoloog George Edward Bonsor in de stad. De beroemde archeoloog was een vaste klant bij de patisserie La Cana, waar hij dit klassieke biscuit met bladerdeeg en een fijne laag poedersuiker en kaneel voorstelde, allemaal gevuld met "cabello de ángel" (engelenhaarjam). De cake evolueerde in de loop der jaren, maar blijft een lokaal gebakembleem, met verschillende vullingen zoals Nutella, room, slagroom of zelfs zonder vulling, verkrijgbaar in elke zaak in Carmona.

"Tocino de Cielo," Jerez, Cadiz

Hoewel de oorsprong ervan in Cadiz niet bevestigd is, is het waar dat "tocino de cielo" een van de meest onweerstaanbare zoete verleidingen is. Er wordt gezegd dat het recept voor "tocino de cielo" ontstond in de kloosters van de stad vanwege het overschot aan eierdooiers van talloze wijnmakers in de omgeving. Ongeacht de oorsprong is deze heerlijke combinatie van suiker en eierdooiers zeer geliefd in de regio Jerez. Dus als je de stad Cadiz bezoekt, mag je een glas sherry vergezeld van deze delicatesse niet missen.

"Embustes," Cuevas de San Marcos, Malaga

Afkomstig uit Cuevas de San Marcos in de Sierra Norte van de provincie Malaga, is de oorsprong van hun naam even mysterieus als nieuwsgierig. Volgens de volksmond komt dit door hun ongelooflijk exquise smaak die bedrieglijk is, omdat hun bereiding echt eenvoudig is en gemaakt wordt van zeer eenvoudige ingrediënten.

"Turrolate," Rute en Priego, Cordoba

Een zeer typisch zoet in de Cordobese steden Rute en Priego, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 17e eeuw. De combinatie van nougat en chocolade is de perfecte match voor liefhebbers van deze twee desserts. Het is gemaakt van cacao, amandelen en heeft een hoog voedingsgehalte.

"Cagajones de Puño," Alosno, Huelva

De stad Alosno, gelegen in de Andévalo-regio van de provincie Huelva, is niet alleen de geboorteplaats van de fandango, maar ook van dit traditionele dessert. Grotendeels gemaakt van bloem en honing, zou een bezoek aan de provincie Huelva niet compleet zijn zonder een bord "cagajones de puño," zowel koud als warm.

"Lechevieja," Valdepeñas, Jaen

We reizen naar de stad Valdepeñas in de provincie Jaen om onze smaakpapillen te verwennen met deze traditionele likeur, waarvan het belangrijkste ingrediënt, zoals de naam suggereert, melk is. Dit soort "mistela" was vroeger een klassieke begeleiding tijdens de kerstperiode, maar in de loop der tijd is het een vast onderdeel van de stad geworden, geschikt voor elke gelegenheid.

"Pionono," Santa Fe, Granada

Als niemand een zoetekauw kan weerstaan, kan niemand ongeïnteresseerd blijven bij het klassieke recept uit Granada van "pionono." De oorsprong gaat terug tot 1897 toen Ceferino Isla Casa Isla opende, een beroemde bakkerij in Calle Real in Santa Fe. Een toegewijd man van geloof en de Maagd, Ceferino wilde eer betonen aan de paus die verantwoordelijk was voor de afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis. Er zijn echter ook onderzoeken die de oorsprong in het Al-Andalus van de 10e en 11e eeuw plaatsen, maar de waarheid is dat de sponsachtige textuur en smaak in de loop der jaren populair blijven.

"Medias Lunas," Almeria

"Medias Lunas" en Almeria gaan altijd hand in hand, en we kunnen de provincie niet bezoeken zonder deze heerlijke zoetigheden te proberen. Met talloze variaties ligt de sleutel in het schuim, met zorg en toewijding bereid, wat van dit traditionele dessert bijna een religieuze ervaring maakt. Er is ook een suikervrije versie voor degenen met minder zoete tand.

Dus, of je nu een voorkeur hebt voor chocolade- en roomwiggen, Engelse cake, "tocino de cielo" of een van deze heerlijke lekkernijen, Andalusië heeft een breed scala aan zoete verleidingen om aan je verlangens te voldoen. Mis de kans niet om de smaken van het rijke gebak-erfgoed van deze regio te verkennen.
Meer Spanje nieuws, klik hier

foto (c): www.visitarsevilla.com