De Nederlanders nemen bijna 1/4 van alle vroegboekingen naar de Costa del Sol voor hun rekening

De Nederlanders nemen de leiding in het toeristenseizoen van 2024 aan de Costa del Sol, met maar liefst 24% van de vroege boekingen. Verbazingwekkend genoeg komt deze golf van slechts 18 miljoen mensen.

Naast het hervormen van het toeristische landschap onthult deze trend een breder Europees patroon van vroeg reisplannen. De analyse van Holidu benadrukt het belang van vooraf geplande reizen, waarbij gasten doorgaans 60 dagen van tevoren boeken.

Optimisme heerst onder gastheren en verhuurders, waarbij 80% verwacht hun boekingscijfers van 2023 te evenaren of te overtreffen. Vorig jaar was er een sterke aanwezigheid van Nederlanders, gevolgd door bijdragen van Groot-Brittannië en Duitsland.

In 2023 zag Malaga een stijging van 9% in de prijzen voor toeristische accommodaties, waarbij de nachtelijke tarieven stegen van €128 naar €140. Vooruitkijkend zal de gemiddelde prijs in Malaga voor 2024 €136 per nacht zijn. Er zijn echter meer betaalbare opties beschikbaar in Torremolinos, Benalmádena en Fuengirola, variërend van €103 tot €116 per nacht.

Het gemiddelde verblijf aan de Costa del Sol in 2023 was zeven nachten, waarbij maandagen en zaterdagen de voorkeur hadden voor in- en uitchecken. Opmerkelijk is de verschuiving naar boekingen op doordeweekse dagen in plaats van de traditionele zaterdagse aankomsten.

Tijdens de piekweken van augustus 2023 stonden gemeenschappelijke zwembaden in vakantieverhuur in de schijnwerpers als de meest gewilde voorziening, gevolgd door privézwembaden, huisdiervriendelijke accommodaties, internettoegang, airconditioning en balkons/terrassen.

Voor 2024 wordt verwacht dat de voorkeur voor privézwembaden zal toenemen, naast een grotere vraag naar airconditioning en internettoegang. Duurzaamheid staat centraal, waarbij gastheren overwegen zonnepanelen te installeren en waterbesparingssystemen te implementeren.

Terwijl de Costa del Sol zich voorbereidt op 2024, belooft de toeristische verhuurmarkt een opwindend jaar, met Nederlandse bezoekers aan kop.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto Pixabay