De rijke broodbaktraditie van Spanje

Spanje heeft een rijke broodbaktraditie en biedt een breed scala aan broodsoorten, elk met unieke kenmerken die worden bepaald door regionale invloeden, historische achtergronden, vormen en tradities.

In de kustregio's van Noordwest-Spanje, waar de teelt van tarwe uitdagend kan zijn, worden alternatieve granen gebruikt. Een opmerkelijk voorbeeld is "maïsbrood" dat wordt gevonden in Asturië, bekend als Boroña, Borona of Barra Galega in Galicië. Deze dichte, donkergekleurde broden hebben een lichtzoete smaak. Galicische broden hebben over het algemeen een kenmerkende zure smaak, terwijl roggebroden ook prominent aanwezig zijn in deze regio.

Asturië staat bekend om zijn traditionele "speltbrood", gemaakt van een oude tarwesoort genaamd escanda of espelta. Dit brood heeft een opmerkelijk intense smaak en is ondanks bijna te verdwijnen weer populair geworden. Ondertussen biedt het Baskenland "Caserío brood", gemaakt van donkere tarwe en gekenmerkt door een luchtige en stevige kruim.

Aan de andere kant van het schiereiland, in Murcia, kom je "rigüelto brood" tegen, een unieke mix van maïs en tarwe. Dit brood heeft een dichte, geelachtige kruim en een smaak die doet denken aan bittere amandelen. Op de Canarische Eilanden is "Millo brood" populair, een combinatie van tarwe en maïs om een ​​onderscheidende broodsoort te creëren.

Andalusië, Extremadura en de twee Castiliës zijn regio's die gezegend zijn met overvloedige tarweoogsten, en zij vieren "candeal" broden, bekend om hun harde korst en dichte kruim. De candeal-familie omvat meer dan 50 verschillende broodvariëteiten, zoals "telera", "pan de cantos", "cateto", "boba", "bollo sevillano", "lechuguino", "pan sobao", "pan de cruz" en "colón".

Andalusië biedt ook bekende broodvariëteiten zonder kruim of met een droge textuur, die een heerlijke knapperigheid en uitzonderlijke gastronomische ervaringen bieden. Voorbeelden hiervan zijn "regañás", "palillos" en "picos". Daarnaast hebben Madrid en Castellón "colines", heeft Murcia "crespillos" en staat Valencia bekend om "rosquilletas".

Hoewel Catalonië, Aragón, Navarra, La Rioja, Valencia en Murcia, evenals de Balearen en de Canarische Eilanden, ook overvloedig tarwe verbouwen, geven ze de voorkeur aan zachtere, luchtige broodsoorten die bekend staan als "pan de flama". Enkele opmerkelijke voorbeelden zijn "pan de pagès", "llonget", "pan de estrella", "taja", "chusco", "pan de la huerta", "pataqueta", "molletes" en "pan quemado".

In heel Spanje bestaan zowel candeal- als flama-broden naast elkaar, wat resulteert in wijdverspreide broodvariëteiten zoals "fabiolas", "vienas", "alcachofas", "hogazas", "bollos" en "libretas", die heersen als het broodrijk in het land.

Bovendien worden regionale specialiteiten gemaakt met lokale ingrediënten, die unieke smaken en ervaringen bieden. Catalonië en de Balearen hebben bijvoorbeeld "cocas", terwijl Catalonië, de Balearen en delen van Aragón "monas" vieren. Langs de kust van Levante tot Almería zijn "bollos preñaos" populair in Asturië en Cantabrië, terwijl Granada bekend staat om "salaillas". Het Baskenland en Navarra genieten van "opillas", en de Canarische Eilanden bieden "pan de huevos" en "pan de papas". Murcia biedt heerlijke "tortas de pimentón", terwijl "tortas de aceite" en "hornazos" gekoesterd worden in verschillende regio's.

Spanjaarden zijn trots op hun diverse broodcultuur, waarbij ze het culinaire erfgoed van het land en de kunst van het broodbakken laten zien. Het ontdekken van de uitgebreide selectie broodvariëteiten is een reis door de levendige smaken en regionale identiteiten van Spanje.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: https://pandecalidad.com/