Fiesta de la Virgen de los Rondeles: Een Vuurige Traditionele Viering

Save the date: Casarabonela, jaarlijks op de 12 december (avond/ nacht)

De Fiesta de la Virgen de los Rondeles, oftewel het Feest van de Maagd van de Rondeles, werd aan het einde van 2001 uitgeroepen tot een Feest van Toeristisch Belang in Andalusië. Op deze avond, de vooravond van Santa Lucía (13 december), speelt vuur een zeer bijzondere rol en verlicht het de route van een processie die zijn wortels heeft in de nevelen van de tijd.

De naam van deze christelijke martelaar, die in Zweden zeer wordt gevierd, is gerelateerd aan het Latijnse woord 'lucem', wat licht betekent. Lucía betekent dan ook lichtgevend of vol van licht, vandaar dat ze op sommige plaatsen wordt afgebeeld met een brandende olielamp in haar hand. Sinds de middeleeuwen wordt ze aangeroepen als beschermheilige van het gezichtsvermogen, zowel om oogziekten te genezen als om geestelijke blindheid te verlichten.

Er zijn veel en zeer uiteenlopende theorieën die proberen dit fenomeen te verklaren. Wat echter buiten kijf staat, is dat sinds het begin van de 18e eeuw de groep olijfoliemolenaars hun brandende ronde manden in processie droeg als een eenvoudig dankgebed voor de oogst aan de Divina Pastora. In eerste instantie werden de ronde manden uitgevouwen gedragen, wat resulteerde in een veel snellere verbranding. Daarom werd in 1974 de gewoonte aangenomen om ze opgerold te dragen, zodat hun duurzaamheid gegarandeerd kon worden.

Na de Spaanse Burgeroorlog werd het feest enkele jaren niet gevierd, waarbij een van de redenen was dat het volgens sommige critici meer een heidens dan een christelijk karakter had, omdat in de oude vorm van viering ook vrouwen deelnamen en, net als de mannen, de ronde manden droegen. Het feest werd echter in de jaren 1970 opnieuw nieuw leven ingeblazen, zij het met aanzienlijke wijzigingen.

Het is vanaf deze tijd dat het idee begint te groeien om een vereniging op te richten die niet alleen de traditie levendig houdt, maar ook elk jaar de viering voorbereidt, coördineert en organiseert. Uiteindelijk werd in 1993 de Vereniging Vrienden van de Rondeles opgericht, en enkele jaren later, in 1999, bereikten de vereniging en de gemeentelijke overheid een overeenkomst die de restauratie van de Ermita de la Veracruz mogelijk maakte, de thuisbasis van de Maagd van de Pastora sinds 2000.

De festiviteiten beginnen rond 22.00 uur met de zegening van het vuur dat de met olie doordrenkte ronde manden zal ontsteken.
Meer Spanje nieuws, klik hier