Fiesta del Gazpacho: Een Uniek Culinair Feest in Alfarnatejo 5 augustus '23

Save the date: 5 augustus

Verscholen in de noordwestelijke hoek van de regio Axarquía in Spanje ligt het schilderachtige dorp Alfarnatejo. Gelegen op een indrukwekkende hoogte van 709 meter boven zeeniveau, biedt deze charmante gemeente adembenemende uitzichten die het de bijnaam "Pirineos del Sur" of de "Pyreneeën van het Zuiden" hebben opgeleverd. De adembenemende landschappen rondom Alfarnatejo vormen het decor voor een onderscheidende traditie die het hart vormt van de culturele identiteit: de Fiesta del Gazpacho.

Uitgeroepen tot Toeristisch Belangrijk door de Provincieraad van Málaga, is de Fiesta del Gazpacho een viering als geen ander, een eerbetoon aan het meest iconische gerecht van de regio - Gazpacho. Deze koude soep, een onmiskenbare Andalusische delicatesse, wordt bereid op een eigenaardige en unieke manier die de versie van Alfarnatejo onderscheidt. Toepasselijk genaamd "Gazpacho de los Tres Golpes", wordt het met de hand ambachtelijk gemaakt, waarbij elk ingrediënt fijn wordt gehakt om een harmonieuze mix van smaken en texturen te creëren. De lokale bevolking heeft hun technieken eeuwenlang verfijnd en bewaakt bepaalde geheimen die hun Gazpacho echt uitzonderlijk maken.

Elk jaar, tijdens het eerste weekend van augustus, komt het dorp tot leven met de levendige festiviteiten van de Fiesta del Gazpacho. Dit evenement is een culinaire reis naar het hart van de tradities van Alfarnatejo, en biedt een feest niet alleen voor de smaakpapillen, maar ook voor de ziel. Bezoekers worden getrakteerd op onbeperkte porties van het befaamde "tejones" Gazpacho, liefdevol geserveerd in keramische kommen die ook gekoesterde aandenkens zijn.

Terwijl je door het levendige feest wandelt, word je ondergedompeld in de charme van Alfarnatejo. De sfeer bruist van vreugdevolle geluiden van verbenas en de gepassioneerde ritmes van flamencovoorstellingen, een testament van het rijke culturele erfgoed van dit opmerkelijke hoekje van de provincie Málaga. De festiviteiten strekken zich uit voorbij de smaakpapillen, waardoor deelnemers kunnen genieten van de authentieke geest van Andalusië.

Wanneer je Alfarnatejo nadert, kun je niet anders dan een gevoel van opstijgen ervaren, dankzij de verhoogde ligging. Het dorp zelf ligt verscholen in een kleine depressie, en naarmate je dichterbij komt, opent het pad zich en onthult het het charmante stadscentrum dat een tijdloze sfeer uitstraalt.

De Fiesta del Gazpacho van Alfarnatejo is meer dan alleen een culinair feest; het is een eerbetoon aan de vindingrijkheid van de lokale bevolking, een testament aan hun toewijding om hun cultureel erfgoed te behouden, en een uitnodiging om te genieten van de unieke smaken van een regio die bekend staat als de "Pirineos del Sur". Dus, als je jezelf bevindt in de provincie Málaga tijdens het eerste weekend van augustus, maak je weg naar Alfarnatejo en neem deel aan een culinair avontuur dat even rijk is aan geschiedenis als aan smaak.
Meer Spanje nieuws, klik hier

bron: www.malaga.es