Fiesta del Mosto: Eerbetoon aan Traditie en Kwaliteit in Atajate

Save the date: Atajate, 25 november 2023

In het pittoreske dorpje Atajate, gelegen in de provincie Málaga, Spanje, komt elk jaar een levendige traditie tot leven op de laatste zaterdag van november: de Fiesta del Mosto, ofwel het Druivensapfestival. Dit feest is een eerbetoon aan de langdurige wijncultuur van het dorp en laat de unieke kwaliteit van zijn druivensap zien. Van het vrolijke proeven van verschillende mostsoorten tot levendige muzikale optredens en culinaire genoegens, de Fiesta del Mosto is een gekoesterd evenement en heeft de prestigieuze titel "Fiesta de Interés Turístico Provincial" (Festival van Provinciaal Toeristisch Belang) verdiend.

Een Traditie Geworteld in de Geschiedenis

De oorsprong van de Fiesta del Mosto gaat terug naar 30 november 1985, toen het eerste feest plaatsvond in Atajate. Het werd gehouden in het onderste deel van het gemeentehuis, dat destijds werd gerenoveerd. Het idee voor het festival ontstond bij een groep jonge dorpsbewoners, met steun van de toenmalige burgemeester, Mercedes Calvo Serrano. Hun visie was om de wijncultuur van het dorp en de tradities van hun voorouders te eren door een dag te wijden aan de oudste traditie van allemaal: het druivensap.

Het oorspronkelijke concept was eenvoudig maar oprecht: het proeven van de verschillende mostsoorten die door lokale families werden geproduceerd, vergezeld van regionale Iberische producten en zelfgemaakte tapas. Dit zorgde voor plezierige momenten onder vrienden. In de loop der jaren groeide het festival van een bescheiden bijeenkomst van jongeren uit tot een evenement dat de hele gemeenschap omvatte, met muziek en uiteindelijk uitgroeide tot het feestelijke spektakel dat het vandaag de dag is.

Het Feest

De Fiesta del Mosto wordt jaarlijks gehouden op de laatste zaterdag van november, een datum die zorgvuldig is gekozen om samen te vallen met het traditionele proces van het maken van druivensap. Van druivenoogst tot persen en persen, druivensap heeft 40 dagen nodig om te fermenteren in vaten of containers. Na deze periode wordt de most overgebracht naar een schone container in een proces dat bekend staat als "trasiego."

Het festival vindt plaats in de gemeentelijke feesttent, opgezet op het dorpsplein. Op deze dag hebben bezoekers de mogelijkheid om de diverse druivensapvariëteiten te proeven die door elke familie zijn geproduceerd, en de proeverijen zijn volledig gratis.

Gedurende de dag verwelkomt Atajate talloze bezoekers uit de omliggende regio en de hele provincie, allen enthousiast om deze exquise vloeistof te proeven terwijl ze genieten van de melodieën van gisteren en vandaag, uitgevoerd door verschillende muzikale groepen.

Een Culinaire Verwennerij: Migas

In 2008 introduceerden de festivalorganisatoren een heerlijke toevoeging om het druivensap aan te vullen: een royale portie zelfgemaakte migas, een traditioneel Spaans gerecht gemaakt van broodkruimels. Dit gerecht wordt al generaties lang genoten met druivensap en de opname ervan is een daverend succes geweest, met een diverse menigte van dag- en nachtfeestvierders.


De Fiesta del Mosto in Atajate is een viering van traditie, vakmanschap en de diepe verbinding tussen de gemeenschap en haar wijncultuur. Het werpt een schijnwerper op de uitzonderlijke kwaliteit van druivensap dat in de regio wordt geproduceerd en biedt een vreugdevolle gelegenheid voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Dit jaarlijkse festival toont niet alleen het rijke culturele erfgoed van het dorp, maar dient ook als een getuigenis van het blijvende erfgoed van druiventeelt en druivensap maken in Atajate. Voor iedereen die op zoek is naar een authentieke kennismaking met de Spaanse cultuur en een gedenkwaardige culinaire ervaring, is de Fiesta del Mosto een evenement dat je niet mag missen - een dag vol heerlijke smaken, levendige muziek en warme gastvrijheid.

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: www.atajate.es