Fiesta del Mosto y la Chacina: Een culinair feest in het hart van Alta Axarquía

Save the date: Colmenar, 26 november  2023

In het hart van de regio Alta Axarquía nodigt het pittoreske stadje Colmenar zowel liefhebbers van eten als natuurliefhebbers uit voor het jaarlijkse Wijn- en Chacina Festival. Dit unieke evenement, gepland voor 26 november 2023, toont het rijke gastronomische erfgoed van de regio, met de nadruk op de heerlijke koude vleeswaren, lokaal geproduceerde wijn en olijfolie. Colmenar heeft zijn reputatie verdiend als de "voedselkast" van de provincie Málaga, en dit festival is een eerbetoon aan de toewijding van de stad om zijn culinaire schatten te behouden en te delen.

Een oase van hoogwaardige voedselproductie

Colmenar's uitzonderlijke ligging naast het Natuurpark Montes de Málaga biedt de ideale omgeving voor de productie van hoogwaardige voedingsmiddelen, met name de beroemde chacinas, of koude vleeswaren. Deze smakelijke delicatessen, samen met lokaal geproduceerde wijn en olijfolie, vormen al generaties lang de basis van de plattelandsgastronomie in de regio. Deze gezonde voeding heeft Colmenar zijn welverdiende reputatie als culinaire oase binnen de provincie Málaga opgeleverd.

Een festival geboren uit traditie

Naarmate de kerstperiode nadert, komt Colmenar tot leven met het Wijn- en Chacina Festival. De festiviteiten beginnen na de traditionele slachting van varkens medio december. Met elk jaar dat verstrijkt, trekt het festival een groeiend aantal bezoekers die deelnemen aan de Tapas Route en genieten van de heerlijke lokale gerechten. De vruchtbare grond, bijzonder geschikt voor druiventeelt, waaronder de befaamde Muskaatdruiven, levert uitzonderlijke mostwijn op, die vakkundig wordt gecombineerd met gerechten als migas en het beroemde "Plato de los Montes."

Een rijk programma voor alle leeftijden

Het festival biedt een uitgebreide agenda vol culturele hoogtepunten. Bezoekers kunnen genieten van de ritmes van Verdiales en flamenco-optredens, deelnemen aan workshops en meedoen aan activiteiten voor kinderen. Het is een viering die mensen van alle leeftijden en achtergronden aanspreekt, waardoor het een onvergetelijke ervaring is voor families en vrienden.

Verken de charmes van Colmenar

Naast het festival nodigt Colmenar bezoekers uit om de charmante straten te verkennen, met name in de oude stad, waar traditionele architectuur uit eeuwen geleden liefdevol wordt bewaard. Een bezoek aan de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van la Candelaria, liefkozend bekend als "El Convento," biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het stadscentrum en de regio Alta Axarquía.

Voor degenen die een nauwere band met de natuur willen, lonkt het uitgestrekte beschermde gebied onder de hoede van het Natuurpark Montes de Málaga om te verkennen. De strategische ligging van Colmenar blijft toeristen aantrekken die niet alleen genieten van de heerlijke keuken, maar ook van de natuurlijke schoonheid die overvloedig aanwezig is in deze betoverende gemeente.


Het Wijn- en Chacina Festival in Colmenar is een viering van culinaire uitmuntendheid en natuurlijke pracht. Het werpt een spotlight op het rijke voedselerfgoed van de regio en nodigt bezoekers uit om te genieten van de heerlijke smaken terwijl ze zich onderdompelen in de culturele en natuurlijke rijkdommen. Voor iedereen die op zoek is naar een authentieke smaak van de Spaanse keuken en een onvergetelijke culturele ervaring, is dit festival een evenement dat je niet mag missen. Kom en doe mee aan de festiviteiten, proef de verrukkelijke gerechten en ontdek de verborgen schatten van Colmenar - een stad die trots het beste van Alta Axarquía laat zien.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: www.malaga.es