Hoe werkt het Spaanse 'digital nomad' visum?

Het digitale nomadenvisa van Spanje, ook bekend als het 'Non-Lucrative Visa', is een nieuwe verblijfsvergunning die in 2021 is geïntroduceerd om digitale nomaden aan te trekken en hun verblijf in Spanje te vergemakkelijken. In dit artikel zal ik uitleggen hoe het visum werkt en wat de vereisten zijn om in aanmerking te komen.

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat het digitale nomadenvisa van Spanje een verblijfsvergunning betreft, wat betekent dat het niet hetzelfde is als een werkvergunning. Dit houdt in dat houders van dit visum niet mogen werken voor Spaanse bedrijven of in Spanje als freelancer, maar dat zij wel in Spanje mogen werken voor hun eigen bedrijf of als werknemer van een buitenlands bedrijf.

Het visum is bedoeld voor mensen die op afstand werken en financieel onafhankelijk zijn. Dit betekent dat aanvragers moeten kunnen aantonen dat zij over voldoende financiële middelen beschikken om hun verblijf in Spanje te kunnen bekostigen, zonder inkomsten te genereren uit Spaanse bronnen. Momenteel wordt het vereiste bedrag geschat op ongeveer € 2.200 per maand, maar dit kan per geval verschillen.

Om in aanmerking te komen voor het visum moeten aanvragers ook kunnen aantonen dat zij over voldoende gezondheidsverzekering beschikken en een schone strafblad hebben. Daarnaast moet ook een bewijs van verblijf in Spanje worden overlegd, zoals een huurcontract of een eigendomsakte van een woning.

Het visum kan worden aangevraagd bij het Spaanse consulaat of de ambassade in het land waar de aanvrager verblijft. Het is belangrijk om te weten dat de verwerking van de aanvraag enige tijd kan duren, afhankelijk van de omstandigheden van de aanvrager en de werklast van de ambassade of het consulaat. Daarom wordt aangeraden om de aanvraag ruim van tevoren in te dienen.

Als het visum is goedgekeurd, geeft het de houder het recht om in Spanje te verblijven gedurende de duur van de vergunning, die in eerste instantie een jaar geldig is en daarna kan worden verlengd. Het visum geeft ook het recht op toegang tot de Schengen-zone gedurende maximaal 90 dagen per periode van 180 dagen.

In het kort is het digitale nomadenvisa van Spanje een verblijfsvergunning die bedoeld is voor mensen die op afstand werken en financieel onafhankelijk zijn. Om in aanmerking te komen moeten aanvragers over voldoende financiële middelen beschikken, een schone strafblad hebben en een bewijs van verblijf in Spanje overleggen. Het visum kan worden aangevraagd bij het Spaanse consulaat of de ambassade in het land waar de aanvrager verblijft en geeft de houder het recht om in Spanje te verblijven gedurende een jaar.
Meer Spanje Nieuws

foto (c) Cottonbro Studio