In Mijas, Spanje, worden 600 kilogram sardines geofferd ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid

Op Labour Day, 1 mei, ook wel bekend als de Dag van de Arbeid, wordt in de Spaanse stad Mijas een bijzondere traditie gevierd: het offeren van 600 kilogram sardines. Dit evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit het hele land en zelfs daarbuiten.

Het offeren van sardines op Labour Day is een traditie die teruggaat tot de jaren 50. Destijds was het een manier om de lokale visserij te eren en te vieren. Het evenement begint 's ochtends vroeg wanneer de sardines vers van de boot worden gehaald en naar de plaatselijke arena worden gebracht.

Daar worden de sardines in lange rijen op houten stokken geregen en boven houtskoolvuur geroosterd. Dit gebeurt in een speciaal gebouwde houten structuur, bekend als de "sardineoven". De sardines worden op smaak gebracht met zeezout en olijfolie en geserveerd met brood en wijn.

Het evenement trekt niet alleen toeristen en bezoekers, maar ook lokale bewoners die het als een belangrijke gelegenheid beschouwen om samen te komen en te genieten van de lokale tradities. Er is ook vaak live muziek en dans om de festiviteiten te begeleiden.

Het sardine-offer in Mijas is een voorbeeld van de manier waarop lokale gemeenschappen hun culturele tradities en geschiedenis in ere houden en vieren. Het is ook een herinnering aan de belangrijke rol die de visserij speelt in de Spaanse cultuur en economie.
Meer Spanje nieuws klik hier