Koffietraditie in Malaga

In Málaga neemt koffie een bijzondere plaats in het hart in van zowel de lokale bevolking als bezoekers. Het is de perfecte aanleiding om samen te komen met vrienden en familie, waardoor er gelegenheden ontstaan om bij te praten over de laatste ervaringen terwijl je geniet van de unieke koffiecultuur van de stad. Málaga, de hoofdstad van de Costa del Sol, heeft vele kenmerken die het onderscheiden, en een van deze eigenaardigheden zijn de soorten koffie die je in de stad kunt vinden. In combinatie met de rijke geschiedenis van koffie in Málaga en de traditionele cafés creëert het de perfecte sfeer voor boeiende gesprekken tijdens je vakantie.

Als je nieuwsgierig bent naar koffie en een liefde deelt voor dit drankje, zijn hier enkele fascinerende feiten die je misschien niet kent:

De betekenis van het woord "koffie": Het woord "koffie" is afgeleid van de Arabische term "Kahoueh". Moslims gebruikten de term "Kahoueh" om alcoholische dranken aan te duiden. De Turken spraken het uit als "Kahveh", en na verloop van tijd veranderde het in "café" in het Spaans.

De oorsprong van koffie: De koffieplant is inheems in Ethiopië. In 1727 begonnen koffieplantages in Brazilië nadat er illegaal een stekje was geïntroduceerd in het land. Zestig jaar later brachten kapucijnermonniken koffiestruiken naar Venezuela. In Colombia kwamen de planten via verschillende wegen uit de Franse Antillen.

Soorten koffieplanten: Er zijn meer dan 100 verschillende soorten koffieplanten, maar slechts twee worden voornamelijk gebruikt om te drinken: Arabica en Robusta. Arabica is goed voor 75% van de wereldwijde koffieproductie, terwijl Robusta meestal wordt gebruikt voor instantkoffie of blends.

Het land dat de meeste koffie consumeert: Verrassend genoeg staat Finland bovenaan de lijst als het land dat de meeste koffie consumeert. Finnen consumeren gemiddeld een kilogram koffie per persoon per maand.

Het land met de meeste cafés per hoofd van de bevolking: Hoewel Londen wordt gecrediteerd met het hebben van het eerste café, heeft Italië momenteel de titel voor het land met de meeste cafés per hoofd van de bevolking.

Terug naar de unieke koffiecultuur in Málaga, de stad biedt tien verschillende manieren om koffie te bestellen, elk variërend op basis van de hoeveelheid koffie die wordt gebruikt. Let goed op en maak aantekeningen van hoe je je voorkeurskoffie kunt bestellen in een van de vele cafés in Málaga:

Solo: 100% koffie. Largo: 90% koffie, 10% melk. Semilargo: 80% koffie, 20% melk. Solocorto: 60% koffie, 40% melk. Mitad: 50% koffie, 50% melk. Entrecorto: 40% koffie, 60% melk. Corto: 30% koffie, 70% melk. Sombra: 20% koffie, 80% melk. Nube: 10% koffie, 90% melk. "No me pongas nada" (doe er niets in): Een vertederende anekdote uit Café Central in Málaga. Om het aantal af te ronden, vertegenwoordigt de tiende optie een leeg glas, waaruit de goede humor van het personeel en de klanten blijkt.

Deze Málaga-specifieke koffievariaties zijn niet algemeen bekend in de rest van Spanje. Dus als je buiten de provincie een "nube" of een "sombra" bestelt, zal degene die je bedient wellicht verbaasd zijn over je verzoek.

Bovendien biedt Spanje een verscheidenheid aan andere koffie-opties. Een populaire keuze is de "Americano", een drankje dat voor de helft bestaat uit koffie en voor de helft uit water. Ook zijn cafeïnevrije opties beschikbaar, zowel uit de koffiemachine als met oploskoffie.

Wat betreft melk is het belangrijk om de gewenste temperatuur aan te geven - of het nu koud, heet of lauw (een mix van koud en heet) is. Als je een verfrissende koffie wilt, kun je het met ijs bestellen.

In Spanje wordt koffie doorgaans geserveerd in een glas of kop, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Een andere veelgevraagde variëteit, vooral 's ochtends voor een energieboost, is de "carajillo", een koffie met toegevoegde alcohol. Populaire keuzes voor de alcoholische toevoeging zijn brandewijn, anijs of rum.

Málaga is trots niet alleen op zijn koffieassortiment en unieke koffie serveertraditie, maar ook op zijn hoogwaardige lokale product: Santa Cristina 100% Málaga koffie. Deze blend van Arabica en Robusta koffie heeft een onmiskenbaar aroma dat de geest van Málaga oproept, waar het ook wordt genoten. Sinds de oprichting in 1954 promoot Santa Cristina koffie uit de provincie.

Bovendien heeft Santa Cristina toestemming gekregen van de eigenaar van Café Central om de koffietypes te tonen in zijn reclamemateriaal. De koffieverpakkingen, servethouders en andere merkobjecten tonen met trots Málaga's beroemde manier van het serveren van koffie "in de juiste maat", wat bijdraagt aan de reputatie van de stad op het gebied van koffiecultuur.

Málaga heeft een bruisende caféscene met talloze gelegenheden die wachten om ontdekt en genoten te worden.

In Málaga fungeert koffie als katalysator voor dierbare momenten met dierbaren en gesprekken die een leven lang meegaan. Dus, de volgende keer dat je jezelf in deze betoverende stad bevindt, mis dan niet de kans om te genieten van de lokale koffie, je onder te dompelen in de rijke geschiedenis ervan en blijvende herinneringen te creëren in de charmante cafés die de straten sieren.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: https://cafecentral.es/