'La Batalla de las Flores'   is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de zuidelijke Spaanse stad Córdoba

Op het Paseo de la Victoria in Cordoba is het elk jaar in april tijd voor 'La Batalla de las Flores', oftewel de Bloemenstrijd. Tijdens dit bijzondere evenement komen duizenden mensen bijeen om elkaar te bekogelen met duizenden anjers. Maar voordat het zover is, zijn er een aantal vrouwen druk in de weer met het voorbereiden van de bloemen.

Deze vrouwen behoren tot verschillende sociale clubs en zijn druk bezig met het knippen van de stelen van de anjers, zodat alleen de bloemhoofden overblijven. Deze worden vervolgens netjes op een rijtje gelegd op de stands die zijn opgesteld langs het Paseo de la Victoria. Vanaf deze stands worden de anjers zonder enige genade naar het publiek gegooid. "Je moet alleen de bloem gooien, altijd zonder steel," wijst een van de vrouwen haar collega's erop. Het netjes en symmetrisch plaatsen van de anjers is een van de technieken die vanaf deze stands worden toegepast om snel te kunnen reageren op de tegenstander.

'La Batalla de las Flores' is een belangrijk en populair evenement in Cordoba, vergelijkbaar met de bedevaarten die hier plaatsvinden. Het markeert de officiële start van de maand mei, zelfs als het nog april is. Duizenden mensen komen samen op het Paseo de la Victoria om deel te nemen aan deze bijzondere bloemenstrijd. Ondanks de verzengende hitte is dit geen obstakel om de strijd aan te gaan. Het bijzondere aan deze strijd is dat er geen winnaars of verliezers zijn, het gaat simpelweg om het plezier en de verbondenheid die ontstaat tijdens dit evenement.

Voor de deelnemers is 'La Batalla de las Flores' een unieke ervaring die niet snel vergeten zal worden. Het is een traditie die al decennialang in Cordoba wordt gevierd en die nog steeds springlevend is. De kleurrijke anjers, het fanatisme van de deelnemers en de uitbundige sfeer maken dit evenement een van de hoogtepunten van het jaar in Cordoba.


Meer Spanje nieuws, klik hier

foto (c): VIVAndalusia