María Zambrano 'keert terug naar huis' in Vélez-Málaga

Vélez-Málaga, een schilderachtige stad in de provincie Malaga, Spanje, eert trots een van haar meest gevierde inwoners, de filosoof María Zambrano, die in februari 1991 overleed. Op donderdag 26 mei werd een opmerkelijk beeldhouwwerk van deze intellectuele grootheid onthuld op Plaza Las Carmelitas. Het beeld, gemaakt door de getalenteerde kunstenaar Francisco Martín uit Torre del Mar, die bekend staat om zijn opmerkelijke werken verspreid over de provincie Malaga, dient als een blijvend eerbetoon aan Zambrano in haar geboorteplaats.

De María Zambrano Foundation, gevestigd in het Palacio del Marqués de Beniel in de stad, heeft maandenlang inspanningen geleverd om dit project te realiseren. Hun doel was om ervoor te zorgen dat een levensgroot standbeeld van de filosoof een ereplaats kreeg in de stad die haar wereldbeeld heeft gevormd.

Met een hoogte van 165 centimeter weerspiegelt het beeld nauwgezet de gestalte van María Zambrano zelf. Bovendien wordt het beeldhouwwerk vergezeld door een kat, als eerbetoon aan Zambrano's levenslange affiniteit met katten. Een plaquette siert het standbeeld met een treffend citaat van de filosoof: "Vélez-Málaga, mijn stad, je bent de liefde geweest over zoveel grenzen, door zoveel episodes, door zoveel lijden...".

Antonio Moreno Ferrer, de president van de María Zambrano Foundation en tevens de burgemeester van Vélez-Málaga, benadrukte het belang van deze hommage. Hij verklaarde: "De illustere denker María Zambrano en de stichting die haar nalatenschap behoudt, zijn van essentieel belang voor het culturele erfgoed en de toeristische aantrekkingskracht van Vélez-Málaga en de regio Axarquía. Daarom is het van groot belang dat we blijven werken aan het bevorderen van haar leven en werk, en Vélez-Málaga vestigen als een 'stad van cultuur en gedachte'."

Dit nieuwe beeldhouwwerk is een getuigenis van de blijvende impact van María Zambrano's filosofische bijdragen en haar diepgaande band met haar geboorteplaats. Terwijl zowel bezoekers als inwoners door Plaza Las Carmelitas wandelen, worden ze herinnerd aan Zambrano's intellectuele nalatenschap en de blijvende band die ze deelde met Vélez-Málaga - een stad die diende als de bron van haar inspiratie.

Meer Spanje nieuws, klik hier

foto (c) Fundación María Zambrano   www.fundacionmariazambrano.org/