Muggenmonitoring in 110 gemeenten in de regio Andalusië

Dit jaar zal er muggenmonitoring worden uitgevoerd in 110 gemeenten in de regio Andalusië, waarvan er acht zich in de provincie Malaga bevinden. Dit initiatief heeft als doel de verspreiding van het West Nile-virus te voorkomen.

De Junta de Andalucía heeft het Vector Surveillance and Control Programme voor het seizoen 2023 bijgewerkt op basis van advies van het Ministerie van Volksgezondheid over de verschillende risiconiveaus in Zuid-Spanje.

Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet zijn met het door muggen overgedragen virus ontwikkelt koorts, samen met andere symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, braken, diarree of huiduitslag. De meeste mensen herstellen volledig, maar vermoeidheid en zwakte kunnen enkele weken of maanden aanhouden.

Het risiconiveau (NR) in Andalusië varieert van het minst ernstige niveau 0 tot niveau 5, het meest ernstige niveau. Van de 110 gemeenten die dit jaar onder de loep worden genomen, hebben 39 een risiconiveau van 1, 35 hebben een risiconiveau van 2, terwijl 21 een risiconiveau van 3 hebben en 15 een risiconiveau van 4 hebben. De overige gemeenten in Andalusië hebben een risiconiveau van 0.

Van de acht gemeenten in Malaga bevinden zeven zich op waakzaamheidsniveau 1, wat betekent dat het gebieden zijn die de Junta als "vatbaar" beschouwt voor de aanwezigheid van muggen: Malaga stad, Archidona, Campillos, Cártama, Casares, Estepona en Fuente de Piedra. Behanavís heeft een matig risiconiveau 3.

De maatregelen die genomen worden in elke gemeente zullen variëren afhankelijk van het risiconiveau voor dat gebied.

Op niveau 1 omvatten de maatregelen onder andere "communicatie en informatie aan het publiek, evenals surveillancemaatregelen voor zowel mensen als dieren", aldus de Junta.

Op niveau 2 wordt "surveillance van de aanwezigheid van larven/volwassenen in stedelijke gebieden en drukke landelijke gebieden, evenals andere maatregelen" uitgevoerd.

Op niveau 3 wordt "de diagnose geïntensiveerd, vooral op afstanden van minder dan 1,5 kilometer van stedelijke centra en in drukke landelijke gebieden. Er wordt ook actieve surveillance uitgevoerd bij paarden, wilde vogels of paardenhouderijen, indien nodig".

Tot slot, op niveau 4 wordt actieve surveillance van mensen gevolgd, naast de deelname van een technische commissie om de situatie te bestuderen, onder andere maatregelen.
Meer Spanje nieuws, klik hier

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/zwart-witte-mug-86722/