Oktoberfeesten in Andalusië: Een viering van traditie en cultuur

Terwijl de zomer langzaam plaatsmaakt voor de herfst, komt de levendige regio Andalusië in het zuiden van Spanje tot leven met een lappendeken van traditionele festivals. Geworteld in populaire, folkloristische, historische of religieuze tradities, dienen deze vieringen als een prelude voor het naderende winterseizoen. Van religieuze processies tot levendige kermissen, de culturele agenda van Andalusië staat bol van opwindende evenementen in oktober. Hieronder verkennen we enkele van de belangrijkste festiviteiten die deze betoverende regio sieren gedurende deze kleurrijke maand.

1. San Francisco de Asís, Jubrique, Málaga: 30 september - 4 oktober

In Jubrique, een pittoresk dorpje in de provincie Málaga, vindt het feest van San Francisco de Asís plaats van 30 september tot 4 oktober. Dit evenement brengt hulde aan de patroonheilige van dieren en het milieu en omvat een mix van religieuze rituelen en lokale tradities.

2. Feria y Fiestas de San Lucas, Jaén: 8 oktober - 16 oktober

In Jaén vinden de Feria y Fiestas de San Lucas plaats van 8 oktober tot 16 oktober op de kermisgronden aan de Avenida Granada. Deze week staat bekend om zijn levendige sfeer, met muziek, dans en traditioneel Andalusisch eten, en de toegang is gratis.

3. Fiesta de la Virgen del Rosario de Martín de la Jara, Sevilla: 7 oktober

Op 7 oktober viert het stadje Martín de la Jara in Sevilla het Fiesta de la Virgen del Rosario, ter ere van de Maagd van de Rozenkrans. Dit religieuze festival omvat processies en devotie tot de Maagd.

4. Romería de la Virgen de Cuatrovitas, Bollullos de la Mitación, Sevilla: 23 oktober

Bollullos de la Mitación in Sevilla organiseert op 23 oktober de Romería de la Virgen de Cuatrovitas. Dit evenement omvat een schilderachtige processie waarbij de beschermheilige in een door ossen getrokken kar naar haar heiligdom wordt vervoerd, vergezeld van ruiters en versierde karren met bloemen.

5. Romería de Valme, Dos Hermanas, Sevilla: 16 oktober

De Romería de Valme in Dos Hermanas, Sevilla, wordt gevierd op de derde zondag van oktober. Deze grandioze bedevaart houdt de overdracht in van de Maagd van Valme van de kerk van Santa María Magdalena naar de kapel van Cortijo del Cuarto in Bellavista. Het is een van de meest populaire en drukbezochte bedevaarten in Andalusië, met jaarlijks meer dan 200.000 deelnemers.

6. Fiestas de la Virgen del Rosario, Burguillos, Sevilla: 7 oktober

Op 7 oktober viert het stadje Burguillos in Sevilla de Fiestas de la Virgen del Rosario. Dit festijn omvat religieuze evenementen en culturele activiteiten ter ere van de Maagd van de Rozenkrans.

7. San Simón y San Judas, Zahara de la Sierra, Cádiz: 28 oktober

Zahara de la Sierra in Cádiz herdenkt San Simón en San Judas op 28 oktober met traditionele festiviteiten.

8. Nuestra Señora del Rosario, Villanueva del Rosario, Málaga: 7 oktober

Villanueva del Rosario in Málaga viert Nuestra Señora del Rosario op 7 oktober, met religieuze ceremonies en culturele festiviteiten.

9. Virgen del Rosario, Canillas de Albaida, Málaga: 7 oktober - 9 oktober

In Canillas de Albaida, Málaga, strekt het Virgen del Rosario-festival zich uit van 7 oktober tot 9 oktober. De festiviteiten omvatten processies en culturele evenementen.

10. Cristo de la Salud, Benamocarra, Málaga: Laatste weekend van oktober

Het Cristo de la Salud-festival in Benamocarra, Málaga, vindt plaats tijdens het laatste weekend van oktober en omvat religieuze processies en traditionele gebruiken.

11. Virgen del Rosario, Castril, Granada: Eerste en tweede weekends van oktober

Castril in Granada viert de Virgen del Rosario van het eerste weekend van oktober tot en met het tweede weekend, met diverse feestelijke activiteiten.

12. Virgen del Rosario, La Peza, Granada: 7 oktober

Op 7 oktober eert La Peza in Granada de Virgen del Rosario met een feestelijke viering.

13. San Tiburcio y Nuestra Señora del Amparo, Darro, Granada: Tot 4 oktober

Darro in Granada viert San Tiburcio en Nuestra Señora del Amparo tot 4 oktober, met een mix van religieuze en culturele evenementen.

14. Virgen de la Aurora, Montilla, Córdoba: 7 oktober - 9 oktober

Montilla in Córdoba viert de Virgen de la Aurora van 7 oktober tot 9 oktober met processies en traditionele festiviteiten.

15. Fiestas de la Virgen del Rosario, Paymogo, Huelva: Eerste zaterdag van oktober

Paymogo in Huelva organiseert de Fiestas de la Virgen del Rosario, met een processie op de eerste zaterdag van oktober.

16. Todos los Santos, Santa Ana la Real, Huelva: Weekend van Allerheiligen

Santa Ana la Real in Huelva viert Todos los Santos tijdens het weekend van Allerheiligen.

17. Virgen del Rosario, Galaroza, Huelva: Eerste zondag van oktober

Galaroza in Huelva eert de Virgen del Rosario op de eerste zondag van oktober.

18. Virgen del Rosario, Riotinto, Huelva: Eerste zondag van oktober

Riotinto in Huelva viert de Virgen del Rosario op de eerste zondag van oktober.

19. Rosario en San Judas Tadeo, Enix, Almería: 7 oktober

In Enix, Almería, vinden de festiviteiten van Rosario en San Judas Tadeo plaats op 7 oktober. Als deze datum op een doordeweekse dag valt, worden de festiviteiten verplaatst naar het dichtstbijzijnde weekend.

Terwijl oktober zich ontvouwt, transformeert Andalusië in een levendige lappendeken van cultuur en traditie, waar zowel de lokale bevolking als bezoekers worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in het rijke erfgoed van deze betoverende regio. Deze festiviteiten bieden een glimp van het hart en de ziel van Andalusië, waar geschiedenis, geloof en gemeenschap samenkomen in vreugdevolle viering. Of je nu wordt aangetrokken door de religieuze processies, levendige muziek en dans, of het heerlijke traditionele eten, er is voor iedereen iets te genieten tijdens deze feestelijke maand in Andalusië.
Meer Spanje nieuws, klik hier