Op de zevende sterfdag van David Padilla, een hyperrealistische schilder die op 4 mei 2016 op 57-jarige leeftijd overleed, werd hij geëerd door de stad Jaén.

David Padilla was een zeer gerespecteerde schilder en illustrator die bekend stond om zijn hyperrealistische portretten van stedelijke landschappen en mensen uit Jaén, Andalusië. Hij werd geboren op 8 september 1958 en overleed op 4 mei 2016. Hij studeerde in Sevilla en woonde in Malaga, waar hij werd blootgesteld aan de moderne kunstbeweging. Hij keerde echter terug naar Jaén om zijn passie voor schilderen na te streven.

Na zijn dood werd er eindelijk een plaquette ter ere van hem onthuld in de stad Jaén, gelegen aan de zijkant van het Provinciehuis, tegenover het San Francisco-plein, vlakbij de kathedraal van Vandelvira. De plaquette luidt "Pintor hiperrealista e ilustrador. Retratista icónico de los paisajes urbanos, de Jaén y sus gentes," wat vertaalt naar "Hyperrealistische schilder en illustrator. Iconische portrettist van stedelijke landschappen, Jaén en zijn mensen." De plaquette werd ingehuldigd door zijn vrouw, kinderen en vrienden die zijn leven en artistieke prestaties kwamen vieren.

David Padilla stond bekend om zijn scherpe observatievermogen en nieuwsgierigheid, waardoor hij in staat was om te voorspellen hoe een schilderij eruit zou zien door simpelweg het onderwerp te observeren. Hij werd een van de meest culturele, wakkere en heterodoxe schilders in Andalusië in de laatste drie decennia. Zijn artistieke carrière was verdeeld in twee belangrijke fasen: de eerste werd gekenmerkt door zijn aquarellen, terwijl de tweede werd gedefinieerd door zijn illustraties voor de pers en de redactionele wereld, waardoor hij een van de meest prominente illustratoren voor El Mundo de Andalucía werd.

Hoewel hij bijna verdwaalde tussen Sevilla en Malaga, keerde hij uiteindelijk terug naar zijn saaie geboortestad, waar hij werken creëerde die zich onderscheidden van de lokale schilderijen die zijn tijdgenoten produceerden. Padilla was een van die unieke, vreemde en heterodoxe kunstenaars die het talent hadden om een verhaal te vertellen door middel van een van zijn werken.
Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) afbeelding: David Padilla