Picasso Beeldhouwer: Toen het genie ontdekte dat canvas niet genoeg was

Pablo Ruiz Picasso was een kunstenaar wiens onuitputtelijke creativiteit meer vereiste dan alleen canvas en papier. Vanaf de vroege dagen van het kubisme zocht hij de driedimensionaliteit die schilderen ontbeerde. Hout, ijzer, gips, cement en brons behoorden tot de materialen die hij gebruikte om zijn ideeën in beeldhouwkunst om te zetten. Met zijn karakteristieke vindingrijkheid en eenvoud revolutioneerde hij de beeldhouwkunst, waarbij hij de conventies uit de 19e eeuw doorbrak en de weg effende voor andere kunstenaars waarvan het werk niet volledig begrepen kan worden zonder de lange schaduw van het genie uit Malaga.

"Pablo Picasso: Sculpteur. Matière et Corps" is de titel van een tentoonstelling die tot 10 september 2023 in het Picasso Museum in Malaga te zien zal zijn. Daarna reist het door naar het Guggenheim in Bilbao, waar het tot 2024 te zien zal zijn. De tentoonstelling, samengesteld door Carmen Giménez, de eerste directeur van het Picasso Museum in Malaga, brengt 61 werken van verschillende formaten samen die tussen 1909 en 1964 zijn gemaakt. Giménez gelooft dat beeldhouwkunst op geen enkele manier een ondergeschikte discipline was aan schilderkunst. "Picasso benadrukte dat geen enkele kunstvorm belangrijker of minder belangrijk is dan de andere. Hij wijdde enkele van zijn meest geïnspireerde en vruchtbare werkdagen aan beeldhouwkunst", zegt ze.

In tegenstelling tot schilderen, dat hij gemakkelijker los kon laten, werd beeldhouwkunst vanaf het begin een trouwe metgezel. Het bestond naast hem, was aanwezig in fotografische documenten die zijn verschillende artistieke stadia in kaart brachten, en werd beschouwd als een intiem onderdeel van zijn denkproces, een soort tweede huid dichter bij het canvas waar hij zijn oliën op morste. Zijn werken, zoals zijn schilderijen, waren aanpassingen van een tijdperk en een periode in de geschiedenis van de kunst. Als we accepteren dat het kubisme het nulpunt is voor zijn eerste stukken in klei en brons, zullen Picasso's latere creaties worden verlicht door de principes van abstractie, terugkeer naar Afrikaanse en Iberische kunst, of dat soort object trouvé dat het pad zal markeren tijdens de centrale jaren van zijn leven.

Museo Picasso Malaga
Palacio de Buenavista
Calle San Agustín, 8
29015 Málaga
www.museopicassomalaga.org

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto: Museo Picasso Malaga