Privébedrijf bereidt eerste raketvlucht van Spanje voor. Kijk live 31 mei 2023 om 5u30

HUELVA, Spanje - Spanje staat op het punt zijn stempel te drukken op de ruimterace, terwijl het particuliere bedrijf PLD Space, gevestigd in de provincie Huelva, zich voorbereidt om een micro-raket de ruimte in te sturen. Deze baanbrekende prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Spanje en weerspiegelt de toenemende concurrentie in de Europese ruimtevaartindustrie.

PLD Space staat aan de top van de Spaanse lucht- en ruimtevaartsector en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van herbruikbare raketten. Het doel van het bedrijf, zoals vermeld op hun website, is om commerciële orbitale en suborbitale toegang tot kleine satellieten op een snellere, veiligere en duurzamere manier te bieden.

Tijdens een recent bezoek aan de lanceerlocatie en faciliteiten van het Nationaal Instituut voor Lucht- en Ruimtevaarttechnologie (INTA) in Mazagón benadrukte premier Pedro Sánchez het engagement van de regering om Spanje tot een leider in de lucht- en ruimtevaarttransportindustrie te maken. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de aanstaande lancering van de MIURA-1 raket een trotse gebeurtenis zou zijn voor het land.

De MIURA-1 suborbitale lanceerder is ontworpen om tot vier missies per jaar uit te voeren en heeft het potentieel om vracht de ruimte in te brengen en veilig terug te brengen. De visie van PLD Space sluit aan bij het gezamenlijke doel om Spanje voorop te stellen in de ruimtevaartindustrie voor transport.

Premier Sánchez benadrukte de kracht en concurrentiepositie van de Spaanse lucht- en ruimtevaartsector, waarbij hij wees op de economische impact ervan. Alleen al in 2020 droeg de industrie meer dan €13 miljard bij, wat overeenkomt met 1,2% van het Spaanse bbp en 5,4% van het industriële bbp. Bovendien heeft de sector het vermogen om 155.000 directe en indirecte banen te creëren, waarvan veel zeer gespecialiseerd zijn. Spanje heeft al €1,5 miljard geïnvesteerd in onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I).

Ezequiel Sánchez, de president van PLD Space, benadrukte dat de aanstaande lancering het technologisch leiderschap van Spanje in Europa aantoont en het land positioneert als een belangrijke speler in de strategische sector van kleine satellieten. De succesvolle lancering van de MIURA-1 raket zal naar verwachting de weg vrijmaken voor verdere vooruitgang van Spanje op het gebied van ruimteverkenning.

Na MIURA-1 heeft PLD Space plannen om de MIURA-5 te ontwikkelen, een herbruikbaar klein lanceervoertuig dat bedoeld is om kleine satellieten in een baan te brengen. Naarmate de vraag naar kleine raketten toeneemt, verschijnen er lanceerplatforms in heel Europa, wat een verschuiving markeert van de traditionele dominantie van nationale ruimtevaartorganisaties. Naast Spanje zijn landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Duitsland en IJsland actief bezig met satellietlanceringsprojecten.

Terwijl Spanje zich opmaakt voor zijn eerste particuliere raketlancering, groeit de anticipatie onder enthousiastelingen, onderzoekers en investeerders in de industrie. Deze belangrijke mijlpaal zet Spanje niet alleen neer als een belangrijke speler in de Europese ruimterace, maar opent ook deuren voor toekomstige ontwikkelingen en samenwerkingen. De succesvolle lancering van de MIURA-1 raket zal getuigen van de groeiende capaciteiten van Spanje in de lucht- en ruimtevaartsector en inspireren tot verdere vooruitgang in ruimteverkenning.

Kijk live op 31 mei om 5u30: https://www.youtube.com/watch?v=htb4TVnKLg4

(c) foto en meer informatie https://www.pldspace.com/en/

Meer Spanje nieuws, klik hier