Recordaantal Belgen koopt elke dag een Spaanse casa

In 2022 werd een historisch record gevestigd van het aantal Belgen dat een tweede verblijf in Spanje kocht, maar dat record is nu alweer verbroken. Volgens officiële cijfers kozen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar elke dag gemiddeld 13,8 Belgen voor een casa in de zon. De stijging in de vastgoedaankopen wordt toegeschreven aan de coronacrisis en de veranderde mentaliteit van mensen.

Leen Vermeulen, een makelaar van Hip Estates, die de cijfers van de notarissen heeft kunnen inkijken, legt uit dat na periodes van strenge lockdowns mensen meer van het leven willen genieten en willen ontsnappen aan de lange winter thuis. Ze zoeken naar een mediterraan, subtropisch klimaat en vinden dit in Spanje, waar de kosten van levensonderhoud doorgaans lager zijn dan in België. Bovendien heeft het thuiswerken, dat door de pandemie is ingeburgerd, de vastgoedverkoop gestimuleerd. De recente energiecrisis heeft Belgen ook aangemoedigd om een tweede woning in Spanje te kopen, omdat de milde temperaturen in nieuwbouwwoningen nauwelijks verwarming vereisen.

Vermeulen benadrukt dat het veilig is om een Spaanse casa te kopen, zolang enkele regels worden gevolgd. Bij de verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen wordt de Spaanse wetgeving toegepast binnen een Europees kader. Een reservatiecontract wordt opgesteld en gecontroleerd door een Spaanse advocaat, waardoor de woning niet aan een andere partij kan worden verkocht en er tijd is voor een juridisch onderzoek.

Kopers wordt aangeraden om betalingen te doen via een beveiligde derdenrekening van een advocaat, die veel van de taken van een notaris op zich neemt in Spanje. Hierdoor is er een bankgarantie in het geval dat de bouwpromotor failliet gaat voor de oplevering van het pand. De betaling van de aankoopsom gebeurt in verschillende schijven, zoals bij de ondertekening van het reservatiecontract, bij de ondertekening van de compromis (na zekerheid over de juridische situatie van de bouwpromotor en het pand) en bij het verlijden van de akte na de oplevering van het afgewerkte pand.

Wat betreft de prijs van een nieuwbouwappartement, begint deze in Spanje al vanaf 150.000 euro. Vanwege het enorme aanbod zijn er ook luxeflats die tot 500.000 euro en villa's van verschillende afmetingen en prijsklassen beschikbaar zijn.

Meer Spanje nieuws, klik hier

foto (c) Hip Estates www.hipestates.com