Romeins badencomplex ontdekt onder de zandduinen

Een goed bewaard gebleven Romeins badencomplex is ontdekt onder de zandduinen van een Spaans strand. Het uitgestrekte complex strekt zich uit over ongeveer 2,5 hectare nabij het dorp Canos de Meca in de zuidelijke regio Andalusië. Het omvat meerdere kamers met een 4 meter hoge muur, deuren en ramen die allemaal nog intact zijn. Rood, wit en zwart stucwerk en marmer werden ook ontdekt, wat suggereert dat de baden weelderig versierd zouden zijn geweest. Onderzoekers van de Universiteit van Cadiz (UCA), die de opgraving hebben geleid, hebben de vondst "uitzonderlijk" genoemd en schatten dat deze uit de 5e eeuw na Christus dateert. De ontdekking kan nu volledig veranderen hoe historici over het gebied denken: het bestaan van zo'n groot badcomplex suggereert dat het een veel belangrijker post zou kunnen zijn geweest binnen het Romeinse Rijk dan eerder werd gedacht.

Archeoloog Dario Bernal zei dat de baden hygiëne en ontspanning zouden hebben geboden aan de werknemers van de visfuiken en zoutfabrieken in het gebied. De vondst maakte deel uit van het Arqueostra-project van de universiteit, waarin onderzoekers hopen meer te weten te komen over de productie van visproducten en sauzen tijdens de periode van Romeinse bezetting in de regio. Tijdens de opgraving werden ook enkele middeleeuwse keramiek in de buurt gevonden.

Ondertussen werden bij een aparte UCA-opgraving in de buurt van Kaap Trafalgar ten minste zeven Romeinse zoutbaden gevonden, die werden gebruikt om voedsel te bewaren, met dieptes variërend van 1,5 tot 2 meter. Enkele resten van conserveermiddelen werden ook aangetroffen in het binnenste van de baden. Naast de Romeinse artefacten ontdekten onderzoekers ook een intact prehistorisch graf op de locatie van Kaap Trafalgar.

De universiteit zei dat de begraafplaats 4.000 jaar oud was en de resten van verschillende individuen bevatte. "Het is prachtig", zei Patricia del Pozo, de cultuurminister van Andalusië, eraan toevoegend dat de opgravingen lieten zien dat de regio "een ongelooflijk aantrekkelijk gebied is voor allerlei beschavingen, wat ons een ongelooflijke geschiedenis geeft".

Foto: (c) UCA