San Antón Festiviteiten in Cárcheles, Jaén: Een Traditie van Zegeningen en Vreugdevuren

Save the date: 16-18 januari, Cárcheles, Jaén

In het kleine stadje Cárcheles, Jaén, staat het levendige feest van San Antón elk jaar centraal en creëert het een unieke mix van zegeningen, gemeenschapsbijeenkomsten en het warme schijnsel van vreugdevuren. Deze traditionele festiviteit, geworteld in de lokale cultuur, ontvouwt zich over meerdere dagen en biedt een rijke variëteit aan rituelen en gemeenschappelijke vreugde.

De festiviteiten beginnen met de afsluiting van een triduum gewijd aan San Antón, gemarkeerd door een speciale dierenzegeningceremonie. Als de klok 20.00 uur slaat op 16 januari, verzamelen parochianen zich bij de ingang van de kerk nadat ze de avondmis hebben bijgewoond. Vergezeld van hun geliefde huisdieren - katten, honden en zelfs gevederde vrienden - wachten ze vol verwachting op de pastoor gewapend met heilig water, die zegeningen uitspreekt over de dierlijke metgezellen.

San Antón-vreugdevuur

Naarmate de nacht valt, laait het hart van de viering op met de ontsteking van het San Antón-vreugdevuur op het aangewezen plein om 21.00 uur. De gemeente richt een bar op en biedt gratis verfrissingen, bier en heerlijke lokale vleeswaren aan. Bewoners dragen bij aan de festiviteiten door hun barbecues mee te brengen om vlees te roosteren, wat resulteert in een sfeer van gedeelde vreugde. Hoewel de bar kosten in rekening brengt voor sterke drank en longdrinks, gaan de opbrengsten naar liefdadigheidsdoelen, waarbij een geest van vrijgevigheid wordt verweven in de structuur van de viering.

Onder de maanverlichte lucht verzamelen de plaatselijke bewoners zich rond de smeulende kolen, gaan in gesprek, nippen aan drankjes en genieten van traditionele lekkernijen zoals "rosetas", gezouten of zoete popcorn. Het gevoel van gemeenschap wordt tastbaar, waarbij de warmte van het vreugdevuur zich uitstrekt voorbij de fysieke vlammen.

Naarmate de dageraad nadert, nemen de laatste feestvierders afscheid, waarbij smeulende kolen de essentie van het feest behouden. De hoofddag, 17 januari, ontvouwt zich met de levendigheid van een start om 10.00 uur op het dorpsplein, Plaza de la Constitución. De band vult de lucht met levendige deuntjes, aangevuld met uitbarstingen van "pólvoras" (vuurwerk) die een extra laag van feestelijkheid toevoegen.

Processie

Een processie neemt het podium in beslag en leidt naar het huis van de Hermano Mayor (Broederschapsleider). De band begeleidt de reis en speelt deuntjes die door de straten weerklinken. Bij aankomst wacht de Hermano Mayor hen op met een heerlijk ontbijt met verfrissingen, anijsdranken en de typische San Antón-zoetigheden.

De processie gaat vervolgens naar het huis van de Abanderada (Vaandel Drager), die dit jaar een vrouw is. Met open armen verwelkomt ze hen en neemt deel aan de festiviteiten, waarbij ze de band met evenveel enthousiasme ontvangt. Naarmate de dag vordert, komt het stadje tot leven met voorbereidingen voor de aankomende festiviteiten.

Rond het middaguur komt de band weer samen op het plein met de "pólvoras" en herhaalt de eerder rituele route. Deze keer halen ze de Hermano Mayor en de Abanderada op, gehuld in hun beste kledij en met kenmerkende emblemen - de Hermano Mayor met de scepter van San Antón en de Abanderada met haar vlag. De processie gaat verder naar de kerk, waar ze zich aan het hoofd van de bijeenkomst op het dorpsplein positioneren.

De afsluiting

De afsluiting van de San Antón-festiviteiten wordt gemarkeerd door een plechtige processie naar de kerk, waarbij de rijke culturele erfgoed van Cárcheles wordt belichaamd. Dit tijdloze feest, dat plaatsvindt van 16 tot 18 januari, weerspiegelt de geest van de gemeenschap, gevat in het lokale gezegde: "Llueva o rabie San Antón en Cárchel" (Of het nu regent of stormt op San Antón in Cárcheles).

Meer Spanje nieuws, klik hier

(c) foto en meer info: www.jaenparaisointerior.es