Traditie en Smaak: Día de las Sopas Perotas in Álora

Save the date:  Álora, zaterdag 7 oktober

In het charmante stadje Álora, gelegen in het noordwesten van de regio Guadalhorce Valley in Spanje, komt elk jaar in oktober een unieke en smaakvolle traditie tot leven: de Día de las Sopas Perotas, ofwel de Dag van de Sopas Perotas. Dit uitzonderlijke festival is terecht uitgeroepen tot Toeristisch Belangrijk door de Provinciale Raad van Málaga en trekt zowel de lokale bevolking als bezoekers aan om het rijke culinaire erfgoed van de stad te vieren.

De Diverse Landschappen van Álora

De locatie van Álora biedt een opvallende mix van diverse landschappen, waardoor het een waar juweel is van de provincie Málaga. Hier kunnen natuurliefhebbers genieten van de harmonie van ruige hoge bergen, zoals de Sierra de Huma, serene rivieroevers langs de Guadalhorce-rivier en de indrukwekkende Desfiladero de los Gaitanes, die een van de opmerkelijkste geografische kenmerken van Spanje is.

De Overvloed aan Lokale Gewassen

De gemeente Álora heeft een scala aan gewassen, waaronder citrusvruchten, olijven, amandelen en verschillende andere vruchten. Deze overvloed aan lokale producten speelt een cruciale rol in het vormgeven van de uitzonderlijke culinaire reputatie van de stad. Onder de vele heerlijke gerechten die van deze ingrediënten worden gemaakt, neemt Sopas Perotas, of "Perotas Soepen" in het Spaans, een speciale plaats in. Dit boerengerecht bestaat uit een smaakvolle combinatie van tomaat, ui, paprika, knoflook, munt, saffraan, gemalen peper en brood als essentiële ingrediënten.

Sopas Perotas: Een Culinaire Schat

Sopas Perotas is niet zomaar een gerecht; het is een culinaire schat diep geworteld in de geschiedenis en cultuur van Álora. De unieke smaakcombinatie en de verbondenheid met het lokale land maken het tot een opvallende delicatesse. Dit gerecht is zo belangrijk dat het een speciale dag verdient op de feestkalender van de stad.

De Viering

De Día de las Sopas Perotas komt tot leven op het Plaza Baja de la Despedía-plein in Álora. Dit levendige evenement verandert het plein in een bruisende ontmoetingsplaats waar zowel de lokale bevolking als bezoekers samenkomen om te vieren. De dag zit boordevol diverse activiteiten, zodat er voor iedereen iets te genieten is.

Het hoogtepunt is natuurlijk het proeven van een kom Sopas Perotas, geserveerd met de beroemde Álora-olijven, cateto-brood en lokale wijn. De combinatie van smaken, de gezellige sfeer en het gevoel van traditie dragen allemaal bij aan het maken van dit festival tot een gekoesterde jaarlijkse traditie.


De Día de las Sopas Perotas in Álora is een viering van traditie, smaak en gemeenschap. Het toont de essentie van dit pittoreske stadje, waar natuurlijke schoonheid en culinaire uitmuntendheid harmonieus samengaan. Voor iedereen die op zoek is naar een authentieke kennismaking met de Spaanse cultuur en een gedenkwaardige culinaire ervaring, is een bezoek aan Álora tijdens dit festival absoluut een must. Kom en doe mee aan de festiviteiten en dompel uzelf onder in de rijke smaken en tradities van Álora, het hart van de Guadalhorce-vallei.

Meer Spanje nieuws, klik hier