Typische Spaanse Gewoontes en Tradities

Spanje is een land dat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed en levendige tradities. Wanneer je Spanje bezoekt, zul je al snel merken dat het dagelijkse leven wordt gekenmerkt door verschillende gewoonten en tradities die kunnen afwijken van wat je gewend bent. In dit artikel zullen we enkele typische Spaanse gewoontes en tradities verkennen die dit land zo uniek maken.

Dagelijkse Vieringen

Een van de eerste dingen die je zult opvallen wanneer je in Spanje bent, is de enthousiaste neiging tot vieren. Spanjaarden staan ​​bekend om hun liefde voor feesten en kunnen bijna elke dag een reden vinden om te vieren. Van lokale festivals en nationale feestdagen tot religieuze evenementen en zelfs spontane bijeenkomsten, er is altijd een excuus om van het leven te genieten. Deze feestelijke geest is een integraal onderdeel van de Spaanse cultuur, en het is niet ongebruikelijk om levendige straatfeesten, parades en avonden vol muziek bij te wonen.

Punctualiteit staat niet hoog in het vaandel

In tegenstelling tot sommige andere culturen waar punctualiteit zeer wordt gewaardeerd, hebben Spanjaarden een meer ontspannen houding ten opzichte van tijd. Het is niet ongebruikelijk dat afspraken en vergaderingen iets later beginnen dan gepland. Deze relaxte benadering van tijd kan verrassend zijn voor bezoekers die gewend zijn aan strikte punctualiteit, dus het is essentieel om geduldig te zijn en je aan te passen aan het lokale ritme.

Laat Dineren

Een van de meest beroemde Spaanse gewoontes is het late dinerschema. Spanjaarden hebben doorgaans hun hoofdmaaltijd veel later dan veel andere landen. De lunch, bekend als "la comida", wordt vaak geserveerd rond 14.00 uur, terwijl het diner, of "la cena", meestal begint om 21.00 uur of zelfs later. Dit biedt de mogelijkheid voor langere avonden met vrienden en familie, vaak doorgebracht in lokale restaurants of tapasbars.

Liefkozende Uitingen

Spanjaarden staan ​​bekend om hun warme en liefdevolle aard. Het is gebruikelijk om mensen enderende termen als "cariño" (schatje) of "amor" (liefde) te horen gebruiken in alledaagse gesprekken. Deze gewoonte weerspiegelt de hechte sociale banden die Spanjaarden koesteren en benadrukt het belang van familie en vriendschappen in hun leven.

De Begroeting met Twee Kussen

Bij het ontmoeten van iemand in Spanje is de standaard begroeting een kus op beide wangen. Deze praktijk kan variëren in verschillende regio's, waar sommige gebieden kiezen voor één kus in plaats van twee. Het is een vriendelijk en gastvrij gebaar dat helpt bij het creëren van een gevoel van verbondenheid en vertrouwdheid met anderen.


Spanje is een land dat gedijt op traditie en een levensstijl omarmt die genot en samenzijn waardeert. De hier genoemde Spaanse gewoontes en tradities zijn slechts een glimp van het kleurrijke tapijt van de Spaanse cultuur. Of je nu geniet van een late avondmaaltijd met de lokale bevolking, deelneemt aan een spontaan straatfeest of warme begroetingen uitwisselt met nieuwe kennissen, je zult merken dat deze gewoontes een unieke en onvergetelijke dimensie toevoegen aan je ervaring in Spanje. Dus, wanneer je dit prachtige land bezoekt, vergeet dan niet jezelf onder te dompelen in het levendige tapijt van het Spaanse leven en de cultuur.

Meer Spanje nieuws, klik hier