Vaarwel tegen het "veranillo" terwijl Noordelijke Winden voor een Temperatuurdaling Zorgen

Terwijl we afscheid nemen van het "veranillo" of kleine zomer die de eerste dagen van mei kenmerkte, maakt een meer lenteachtige sfeer zijn intrede met een aanzienlijke daling van de temperaturen in het noordelijke deel van het Iberisch Schiereiland. De komst van noordelijke winden kondigt het begin aan van een nieuw weerspatroon, dat mogelijk verdere temperatuurdalingen met zich meebrengt in de komende dagen.

Volgens de voorspelling van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet), zoals gemeld door Servimedia, zullen de temperaturen licht stijgen op de Canarische Eilanden, terwijl ze een daling zullen ondergaan op het vasteland en de Balearen, behalve in Extremadura en West-Andalusië, waar de temperaturen relatief stabiel zullen blijven. De meest opvallende temperatuurdalingen worden verwacht in Huesca, Logroño, Teruel en Zaragoza, waar de temperaturen tot wel acht graden kunnen dalen. Ook Lleida kan een daling van zeven graden verwachten, en Cuenca kan een afname van zes graden ervaren.

Wat betreft de hitte zullen de steden Córdoba en Sevilla het warmst zijn, met temperaturen tot 35°C, gevolgd door Huelva met 34°C, Granada met 32°C en Badajoz en Jaén met 31°C. Aan de andere kant zullen bepaalde regio's koelere temperaturen ervaren, met name Vitoria met 15°C, Pamplona en Santander met 16°C, Oviedo en San Sebastián met 17°C, en A Coruña en Bilbao met 18°C.

De lucht zal overwegend bewolkt zijn in het meest noordelijke deel van het schiereiland en de Balearen, waar over het algemeen zwakke neerslag wordt verwacht. In het noordoosten van Catalonië kan de neerslag in de middag intensiveren, mogelijk vergezeld van onweersbuien. Ondertussen kunnen de zuidelijke delen van het land zonnige omstandigheden verwachten. De rest van het schiereiland zal vanaf het middaguur gedeeltelijk tot overwegend bewolkte perioden ervaren. Op de Canarische Eilanden zullen er lage wolken zijn in het noordelijke deel van de meer bergachtige eilanden, terwijl de rest van de archipel heldere luchten zal hebben.

Noordelijke winden zullen overheersen in het hele land, met kracht variërend van sterk tot stormachtig, waaiend vanuit het noordoosten op de Canarische Eilanden en vanuit het noordwesten in Ampurdán (Girona) en het lagere Ebro-gebied. In de Straat van Gibraltar en de Alboranzee zullen de winden neigen naar oostelijke richtingen.

Naarmate we overgaan van het "veranillo" naar een meer lenteweerpatroon, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderende omstandigheden en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Blijf op de hoogte van lokale weersupdates en waarschuwingen om ervoor te zorgen dat je veilig en wel bent tijdens deze overgangsperiode.
Meer Spanje nieuws, klik hier