We nemen je mee op reis om enkele van de beste ecovriendelijke restaurants in Andalusië te ontdekken.

Andalusië is zonder twijfel een van de meest schilderachtige regio's van Spanje, die elk jaar duizenden toeristen trekt. Dankzij de culinaire scene heeft de regio veel te bieden naast de traditionele salmorejo (koude knoflooktomatensoep), zeevruchten en tortilla de camarones. Met de focus op ecologische, gezonde, lokale ingrediënten zetten duurzame restaurants iets anders op tafel. We nemen je mee op reis om een selectie van enkele van de beste Andalusische restaurants te ontdekken.

Fargo (Sevilla): Biologische Gerechten op het Wisselende Menu

Tien jaar geleden verhuisde Yann Coucharriere naar de prachtige stad Sevilla. Na drie jaar werkzaam te zijn geweest als restaurantmanager, besloot hij om zijn eigen restaurant te openen genaamd Fargo. Dit unieke restaurant trekt zowel de lokale bevolking als toeristen aan die allemaal op zoek zijn naar verse, seizoensgebonden en zelfgemaakte biologische gerechten.

Als eigenaar en chef-kok van Fargo steekt Coucharriere veel passie in het samenstellen van een wekelijks wisselend menu. "Het overgrote deel van de 2600 restaurants in Sevilla biedt hetzelfde menu aan op basis van wat het lokale publiek wil en wat toeristen lekker vinden. Wat er gebeurt, is dat wanneer mensen in drie restaurants hebben gegeten en overal hetzelfde menu hebben gezien, dat voornamelijk bestaat uit gefrituurd voedsel en geen zelfgemaakte desserts, ze dan naar ons komen," legt hij uit.

Bij Fargo ligt de nadruk op biologische en seizoensgebonden gerechten. Maar liefst 95% van het menu is biologisch en varieert wekelijks, afhankelijk van wat er beschikbaar is op de markt. Het restaurant gebruikt ook alleen lokale en duurzame ingrediënten om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Dit resulteert in heerlijke en gezonde gerechten die niet alleen goed zijn voor de gasten, maar ook voor het milieu.

Fargo is een unieke eetgelegenheid in Sevilla en het is duidelijk te zien dat Coucharriere zijn hart en ziel heeft gestoken in het creëren van een bijzondere culinaire ervaring voor zijn gasten. Of je nu een lokale bewoner bent of een toerist die op zoek is naar iets anders dan het standaardmenu, Fargo is zeker een bezoek waard.

Adres: C. Pérez Galdós, 20, 41004 Sevilla, Spanje

La Noria: Duurzaam genieten in Granada

Vorig jaar opende La Noria haar deuren recht tegenover het beroemde Plaza Nueva in Granada, dichtbij het mythische Alhambra-paleis. Dit gastronomische restaurant biedt een unieke culinaire ervaring in de stad en trekt zowel locals als toeristen weg van de traditionele tapasroute. De filosofie van het restaurant draait volledig om duurzaamheid, met als kernwaarden km zero, slow food en steun voor kleine producenten.

Het menu van La Noria is samengesteld uit verse, gecertificeerde ecologische producten die afkomstig zijn van nabijgelegen boerderijen. Deze producten worden tentoongesteld achter het glazen raam van het restaurant, zodat gasten de verse ingrediënten kunnen zien waarvan zij gaan genieten. Door te kiezen voor km zero, wordt de impact op het milieu geminimaliseerd en wordt de lokale economie gestimuleerd. Bovendien zorgt de keuze voor slow food ervoor dat er meer aandacht is voor de kwaliteit en smaak van de producten.

La Noria steunt ook kleine producenten, waardoor zij hun producten aan een groter publiek kunnen presenteren. Dit is een belangrijk aspect van de filosofie van het restaurant, omdat het bijdraagt aan de lokale gemeenschap en de diversiteit van de keuken bevordert. Door deze principes te volgen, draagt La Noria bij aan een duurzamere toekomst voor de planeet en de lokale gemeenschap.

Het seizoensgebonden menu van La Noria biedt een verscheidenheid aan gerechten, van vlees en vis tot vegetarische en veganistische opties. Door de nadruk te leggen op lokale en seizoensgebonden ingrediënten, verandert het menu regelmatig en wordt er altijd iets nieuws aangeboden. Dit zorgt voor een unieke ervaring voor elke gast.
Adres: P.º del Salón, 18005 Granada, Spanje

Breathe: Een Verfrissende Oase in Marbella

Breathe, een trendy restaurant in het bruisende Marbella, is een verfrissende oase die vooral in de zomer bijzonder aantrekkelijk is. Het interieur en de tuin zijn ontworpen door architecten Rodolfo Jacobson en Mathieu Lèbre, die zich lieten inspireren door de natuurlijke wereld om zo de symbiose tussen mens en natuur te benadrukken. Bij het maken van beslissingen, van de selectie van materialen tot de keuze van planten in de tuin, werd het doel gesteld om het energieverbruik te verminderen.

Een van de meest opmerkelijke initiatieven van Breathe is het gebruik van ongebruikt drinkwater en regenwater om de weelderige 175 m2 verticale tuin en het kleine bosrijke gebied rondom het restaurant te besproeien. Dit toont aan dat Breathe zich bewust is van het belang van duurzaamheid en zich inzet om de natuurlijke omgeving te beschermen en te behouden.
Adres: C. los Lirios, 29660 Marbella, Málaga, Spanje
Telefoon: +34 952 03 64 94
www.breathe.life


Meer Spanje nieuws, klik hier