Granada

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Granada is de hoofdstad van de provincie Granada, Andalusië, Zuid-Spanje. Het ligt aan de voet van de bergen van de Sierra Nevada, ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van de stad Málaga. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en verbluffende architectuur.

Granada is de thuisbasis van verschillende wereldberoemde bezienswaardigheden, waaronder het Alhambra, een Moors paleis en fortcomplex dat dateert uit de 14e eeuw, en de Generalife, een paleis en tuin die dienden als zomerverblijf voor de Nasrid-sultans. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal van Granada, de koninklijke kapel en het klooster van San Jerónimo.

Op het gebied van festivals heeft Granada het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • De Feria de Abril, gehouden in april, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen en paardrijden.
 • Het Festival Internacional de Música y Danza, gehouden in juni en juli, met uitvoeringen van klassieke muziek, flamenco en hedendaagse dans, en opera.
 • De Romería de San Miguel, gehouden in september, is een religieus festival met een processie van toegewijden gekleed in traditionele kleding.
 • De Noche de San Juan, gehouden in de nacht van 23 juni, die de zomerzonnewende viert en voorzien is van vreugdevuren en vuurwerk.

Granada is bereikbaar met de auto, trein of bus vanuit andere steden in Spanje, zoals Madrid, Málaga en Sevilla. De stad heeft een internationale luchthaven, Federico García Lorca Granada-Jaén Airport, met vluchten naar andere Spaanse steden en enkele Europese bestemmingen.

Na de val van het Moorse rijk groeide Spanje al gauw uit tot één van de machtigste landen van de wereld.
Granada valt erg in smaak bij de toeristen vanwege zijn monumenten en het nabij gelegen ski-resort in de Sierra Nevada. Het Alhambra, uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO in 1984 is ongetwijfeld de grootste trekpleister.

De geschiedenis van Granada gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum van cultuur, handel en wetenschap. Tijdens de Nasrid-dynastie (13e tot 15e eeuw) was Granada de hoofdstad van het laatste islamitische koninkrijk in Spanje, het koninkrijk Granada. In 1492 werd de stad veroverd door de katholieke vorsten, Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië, en werd het een deel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de renaissance- en barokperiode werd Granada een belangrijk kunstcentrum, met de bouw van vele paleizen, kerken en andere architectonische meesterwerken. Tegenwoordig is Granada een levendige stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder het wereldberoemde Alhambra, een paleis- en fortcomplex gebouwd door de Moren in de 14e eeuw. De stad staat ook bekend om zijn levendige studentencultuur, schilderachtige omgeving, waaronder het Sierra Nevada-gebergte, en zijn levendige sfeer, met een rijke culinaire scene en een bruisend nachtleven.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Granada zijn: Iznajar, Alhama de Granada en Guadix.

Bezienswaardigheden

 • Alhambra
  Het Alhambra (Rode Paleis) werd in 889 gebouwd als een klein fort op de ruïnes van Romeinse vestingwerken. In het midden van de 13
  e eeuw werd het door de Arabische Nasrid-emir Mohammed ben Alhahmar heropgebouwd. In 1333 omgebouw tot koninklijk paleis door sultan van Granada Yusuf I. Na de christelijke veroveringen in 1492 werd de site toegeëigend aan het koninklijk hof van Ferdinand en Isabella en de paleizen werden gedeeltelijk in renaissancestijl veranderd. Het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen paleis laat maar beperkte groepen gelijktijdig toe. U dient uw toegangstickets dus tijdig te reserveren.
 • Albaícin  
  Albaícin of Albayzin is samen met het Alhambra in 1984 uitgeroepen, door UNESCO, tot werelderfgoed.  Het heeft zijn smalle kronkelende straatjes uit het Moors verleden, dat teruggaat tot het Nasrid-koninkrijk, behouden.
 • El Bañuelo
  De meeste Arabische badhuizen werden bij de christelijke veroveringen vernietigd omdat ze beschouwd werden als bordelen. De badhuizen op de Carrero del Darro zijn dan ook unieke overblijfselen. Deze baden hebben het overleefd omdat ze aan een privéwoning toebehoorden.
 • Cartuja
  Na een wandeling van 20 minutendoor de kleine steegjes (die zeker ook de wandeling waard zijn) kom je uit bij het 16e eeuwse klooster, een meesterwerk in barrokstijl, althans de start van de bouw was in de 16e eeuw maar de bouw zou bijna 300 jaar duren. Buiten is het een vredig klooster, binnen kan je de schilderijen van de martelaren bewonderen. De sacristie met koepel is rijkelijk versierd door Antonio Palomino.
 • Corral del Carbón 
  Corral del Carbón, pakhuis en schuilplaats voor kooplieden in de 14e eeuw,  is het oudste overgebleven monument van de Nasrid-dynastie wat voorheen een typisch Arabisch gastenverblijf was.
 • Carrera del Darro
  Deze straat in de wijk Albayzín is een van de meest romantische straatjes in het land. Met gevels van renaissance-periode, opgetrokken met stenen uit Moorse gebouwen. Je passeert de Puente del Cadí, de indrukwekkende restanten van de Moorse brug die uit het Alhambra-bos oprijst.
 • Cathedral de Granada
  De grootste kathedraal van land is deze van Granada. Gebouwd in de 16e eeuw, aan de hand van Diego de Siloé, op de oude moskee van Granada.
 • Plaza de las Pasiegas
  Plaza de las Pasiegas is een openbaar plein, gelegen in het oude deel van de stad ten westen van de kathedraal. Het is ontstaan in 1692 toen het Colegio de San Miguel werdafgebroken en later in de 18e eeuw uitgebreid bij het verdwijnen van Colegio Santa Catalina. In 1946 werd het verbouwd volgens de plannen van gemeentelijk architect Luis Álvarez Cienfuegos en burgerlijk ingenieur José Pozuelo.
 • Monasterio de San Jerónimo
  Het koninklijk klooster van San Jerónimo de Granada is een architectonisch complex uit de Renaissance dat bestaat uit een kerk en een klooster in de Spaanse stad Granada.
 • Madrassa
  Oude Arabische school.
 • Dar al-Horra
  Dar al-Horra is een Nasrid-paleis in de wijk Albaicín. Dit paleis, uit de 14e eeuw,  werd op een Ziri-paleis uit de 11e eeuw gebouwd. Het is gelegen op de top van wat eens de al-Qasba Qadima, het oude Alcazaba, wasin het centrum van moslim Granada.
 • Basílica de San Juan de Dios
 • Monasterio Cartuja
 • Sacromenta
 • La Alcaicería

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12