Jaén

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Jaén  ligt ongeveer 200 kilometer (124 mijl) ten oosten van de stad Málaga en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en prachtige natuurlijke omgeving.

Jaén herbergt verschillende belangrijke monumenten, waaronder het kasteel van Santa Catalina, een fort uit de 14e eeuw, en de kathedraal van Jaén, een gotische kathedraal uit de 13e eeuw. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals het paleis van San Francisco, de kerk van Santiago en het museum van Jaén.

Op het gebied van festivals heeft Jaén het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • De Feria de San Lucas, gehouden in oktober, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen, paardrijden en stierenvechten.

 • Het Festival Internacional de Teatro de Jaén, gehouden in april en mei, met optredens van toneelstukken van Spaanse en internationale theatergezelschappen.

 • Het Festival de Música y Danza, gehouden in juni en juli, met optredens van klassieke muziek, flamenco en hedendaagse dans.

 • Het Festival de Jazz de Jaén, gehouden in juli, met jazzoptredens van Spaanse en internationale musici.

De geschiedenis van Jaén gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Na de val van het Romeinse rijk werd Jaén bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum van cultuur, handel en wetenschap. In 1246 werd Jaén veroverd door het christelijke koninkrijk Castilië, en tijdens de renaissance- en barokperiode werd de stad een belangrijk centrum van kunst en architectuur, met de bouw van vele paleizen, kerken en andere architectonische meesterwerken. Tegenwoordig is Jaén een levendige stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder het indrukwekkende kasteel Castillo de Santa Catalina, dat de skyline van de stad domineert. De stad staat ook bekend om zijn schilderachtige omgeving, waaronder het Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas, een van de grootste beschermde natuurgebieden in Spanje, en zijn levendige studentencultuur.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Jaén zijn: Cordoba en Granada.

Bezienswaardigheden

 • Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen
  De huidige 16eeeuwse kathedraal, die bevindt op de Plaza de Santa Maria, vervangt de 15eeeuwse gotische tempel. De bouw ervan duurde verschillende eeuwen. De kathedraal is gewijd aan de hemelvaart van de maagd. In 2008 is de procedure opgestart om de kathedraal tot werelderfgoed te verklaren aangezien deze kathedraal als model diende voor andere kathedralen.
 • Palacio de Villardompardo
  Het in de 16e eeuw gebouwde, in renaissancestijl, paleis door Fernando Torres y Portugal in opdracht van de graven van Villardompardo maakt deel uit van het Palacio de Villardompardo Cultureel Centrum.
 • Baños Árabes
  De Arabische baden van Jaén staan bekend als het bad van het kind bevinden zich in de kelders van het Villardompardo-paleis. Met een oopervlakte van 450m² waarschijnlijk de grootste baden van Spanje.
 • Judería de Jaén, o Barrio de Santa Cruz
  De Joodse wijk ligt in het historisch centrum van de stad en bestaat uit een netwerk van straatjes zoals: Callejón del Gato, Calle del Rostro, Calle Santa Cruz en Plaza de los Huérfanos.
 • Castillo de Santa Catalina
  Dit kasteel is een oud verdedigingswerk van de stad en ligt op een hoogte van 820 meter van waaruit de hele stad, de oringende olijfgaarden en bergen te zien zijn.
 • Museo de Jaén
  Het museum van Jaén bestaat uit 2 permanente tentoonstellingen over archeologie en schone kunsten en uit tijdelijke tentoonstellingen.
 • Basílica-Santuario de Nuestra Señora de la Capilla y Sacra Iglesia Parroquial de San Ildefonso
  Deze basaliek dateerd uit 1248 en ligt in de buitenwijk San Ildefonso. Als resultaat van de ‘afdaling van de Maagd’ in 1430 werd deze tempel een heiligdom en later een kleine basiliek van de patroonheilige van de stad.
 • Monumento a las Batallas
  Monument ter nagedachtenis aan de grote veldslagen die plaatsvonden in de provincie Jaén.
 • Castillo de La Iglesia
  De ruïnes vandit middeleeuws fort zijn nauwelijks bewaard gebleven. Het is gelegen in de gemeente Torredelcampo, enkele kilometers van Jaén.
 • Parque Alameda
 • Parque Andres de Vandelvira
 • Parque de la Concordia
 • Parque Periurbano Monte La Sierra

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12