Jaén

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Jaén: flamencodansen, paardrijden en stierenvechten

Jaén  ligt ongeveer 200 kilometer (124 mijl) ten oosten van de stad Málaga en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en prachtige natuurlijke omgeving.

Jaén herbergt verschillende belangrijke monumenten, waaronder het kasteel van Santa Catalina, een fort uit de 14e eeuw, en de kathedraal van Jaén, een gotische kathedraal uit de 13e eeuw. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals het paleis van San Francisco, de kerk van Santiago en het museum van Jaén.

Op het gebied van festivals heeft Jaén het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

  • De Feria de San Lucas, gehouden in oktober, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen, paardrijden en stierenvechten.

  • Het Festival Internacional de Teatro de Jaén, gehouden in april en mei, met optredens van toneelstukken van Spaanse en internationale theatergezelschappen.

  • Het Festival de Música y Danza, gehouden in juni en juli, met optredens van klassieke muziek, flamenco en hedendaagse dans.

  • Het Festival de Jazz de Jaén, gehouden in juli, met jazzoptredens van Spaanse en internationale musici.

De geschiedenis van Jaén gaat terug tot het Romeinse rijk, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Na de val van het Romeinse rijk werd Jaén bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum van cultuur, handel en wetenschap. In 1246 werd Jaén veroverd door het christelijke koninkrijk Castilië, en tijdens de renaissance- en barokperiode werd de stad een belangrijk centrum van kunst en architectuur, met de bouw van vele paleizen, kerken en andere architectonische meesterwerken. Tegenwoordig is Jaén een levendige stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, waaronder het indrukwekkende kasteel Castillo de Santa Catalina, dat de skyline van de stad domineert. De stad staat ook bekend om zijn schilderachtige omgeving, waaronder het Parque Natural Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas, een van de grootste beschermde natuurgebieden in Spanje, en zijn levendige studentencultuur.

Tip: Tour: kathedraal, Arabs Baths en Old City
Verken het historische centrum van de stad Jaén. Zie de kathedraal als een juweel van de Spaanse Renaissance, bezoek de grootste Arabische baden in Spanje en verken de oudste wijk in Jaén, waar u de beroemde legende van de Lagarto zult ontdekken. Meer info klik hier

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Jaén zijn: Cordoba en Granada.

Bezienswaardigheden:

Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen

De Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen, beter bekend als de kathedraal van Jaén, is een rooms-katholieke kathedraal gelegen in de stad Jaén. De bouw van de kathedraal begon in de 16e eeuw en duurde meer dan 200 jaar, waardoor het een mix is van verschillende architecturale stijlen.

De kathedraal heeft een indrukwekkende neoklassieke gevel en torens, terwijl het interieur van de kathedraal een mix is van renaissance, barok en neoklassieke stijlen. Het hoogtepunt van de kathedraal is het barokke hoofdaltaarstuk, dat uitgebreid versierd is met vergulde beelden en schilderijen.

Een andere belangrijke attractie in de kathedraal is het koor, dat prachtig versierd is met houtsnijwerk en de zitplaatsen voor de koorzangers bevat. Het bevat ook een indrukwekkend orgel met meer dan 4.000 pijpen.

De kathedraal van Jaén is een belangrijk religieus centrum in de regio en trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen. Naast het bewonderen van de architectuur en kunst in de kathedraal, kunnen bezoekers ook deelnemen aan missen, rondleidingen en andere religieuze evenementen.

Palacio de Villardompardo

Het Palacio de Villardompardo is een historisch paleis idat dateert uit de 16e eeuw en werd gebouwd in opdracht van Diego de Villarroel, een belangrijke figuur in de regio.

Het paleis heeft een opvallende renaissancegevel en een binnenplaats met zuilen en bogen. Het is een van de meest opvallende voorbeelden van de renaissancearchitectuur in Jaén. Het paleis heeft ook enkele gotische elementen, zoals de gewelfde plafonds in sommige kamers.

Tegenwoordig wordt het Palacio de Villardompardo gebruikt als een museum, het Museo Provincial de Jaén, dat een grote collectie archeologische vondsten, kunstwerken en historische objecten herbergt. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie keramiek uit de regio, die teruggaat tot de prehistorie.

Het paleis is gelegen in het historische centrum van Jaén, en de locatie biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omringende heuvels. Het is een populaire toeristische attractie en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Baños Árabes

De Baños Árabes van Jaén zijn een historisch Arabisch badhuis gelegen in het oude centrum. Het badhuis dateert uit de 11e eeuw en is een van de best bewaarde voorbeelden van Arabische badhuizen in Spanje.

De Baños Árabes bestaan uit verschillende ruimtes, waaronder de vestiaire, de warmwaterkamer, de koude waterkamer, en de ontspanningsruimte. Het badhuis was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in de islamitische gemeenschap en bood een plek voor hygiëne, ontspanning en sociale interactie.

De architectuur van de Baños Árabes combineert Romeinse en islamitische elementen en kenmerkt zich door geometrische patronen, gewelfde plafonds en prachtige mozaïeken. Het interieur is versierd met prachtige decoratieve tegels die bekend staan als "alicatado".

Tegenwoordig worden de Baños Árabes gebruikt als cultureel centrum en museum waar bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van het badhuis en de Arabische cultuur in Andalusië. Het is een populaire toeristische attractie en trekt bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de architectuur van het gebouw.

Judería de Jaén, o Barrio de Santa Cruz

De Judería de Jaén, ook wel bekend als de Barrio de Santa Cruz, is de oude Joodse wijk van de stad. Het is een van de meest historische en pittoreske wijken van de stad en staat bekend om zijn smalle straatjes, witte huizen en bloemrijke patio's.

De Joodse gemeenschap van Jaén was een belangrijk onderdeel van de stad tot aan de 15e eeuw, toen de Spaanse monarchen Ferdinand en Isabella de Joden uit Spanje verdreven. De Judería de Jaén is een herinnering aan deze periode en biedt bezoekers een kijkje in het leven en de cultuur van de Joodse gemeenschap in Andalusië.

De wijk heeft verschillende belangrijke bezienswaardigheden, waaronder de oude synagoge van Santa María la Nueva, die nu dienst doet als kerk. Andere opvallende gebouwen zijn de Arabische baden van Jaén en het Palacio de Villardompardo, een renaissancepaleis dat nu dienst doet als museum.

De Judería de Jaén is een populaire toeristische bestemming vanwege de historische en culturele waarde van de wijk. Bezoekers kunnen door de smalle straatjes wandelen, de witte huizen bewonderen en genieten van de sfeer van deze unieke buurt.

Castillo de Santa Catalina

Het Castillo de Santa Catalina is een oud fort gelegen in de stad Jaén. Het kasteel dateert uit de 8e eeuw en heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als militaire basis en als gevangenis.

Het Castillo de Santa Catalina is gebouwd op een heuveltop en biedt een spectaculair uitzicht op de stad Jaén en de omliggende heuvels. Het kasteel bestaat uit verschillende torens, muren en bastions en heeft een imposante uitstraling die bezoekers aantrekt.

Tijdens de middeleeuwen was het Castillo de Santa Catalina een belangrijk verdedigingswerk vanwege de strategische ligging op de top van de heuvel. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad, omdat het verschillende belegeringen heeft doorstaan en belangrijke gebeurtenissen heeft meegemaakt.

Tegenwoordig wordt het Castillo de Santa Catalina gebruikt als cultureel centrum en is het open voor het publiek. Bezoekers kunnen door de oude kamers en gangen van het kasteel wandelen, de torens beklimmen en genieten van het uitzicht over de stad. Het kasteel herbergt ook een klein museum waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van het fort en de stad Jaén. Het Castillo de Santa Catalina is een belangrijke toeristische attractie in Jaén en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Museo de Jaén

Het Museo de Jaén is gevestigd in een voormalig klooster en heeft een collectie van meer dan 12.000 kunstvoorwerpen en archeologische vondsten.

De collectie van het Museo de Jaén is verdeeld in verschillende secties, waaronder archeologie, schone kunsten, etnografie en numismatiek. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van prehistorische en Romeinse voorwerpen, evenals middeleeuwse en renaissancekunst.

Een van de belangrijkste stukken in de collectie van het Museo de Jaén is de Iberische beeldhouwkunst, die een belangrijk onderdeel is van de culturele erfenis van de regio. Andere opvallende stukken zijn onder meer middeleeuwse schilderijen, Moorse keramiek, en religieuze beelden en schilderijen.

Het Museo de Jaén biedt ook educatieve programma's en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden, waaronder workshops, lezingen en rondleidingen. Het museum organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die bezoekers een kans bieden om meer te leren over specifieke kunst- en cultuuronderwerpen.

Het Museo de Jaén is een belangrijke culturele instelling in de stad Jaén en trekt bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en kunst van de regio.

Basílica-Santuario de Nuestra Señora de la Capilla
y Sacra Iglesia Parroquial de San Ildefonso

De Basílica-Santuario de Nuestra Señora de la Capilla y Sacra Iglesia Parroquial de San Ildefonso is een kerkcomplex dat bestaat uit twee gebouwen: de Basílica-Santuario de Nuestra Señora de la Capilla en de Sacra Iglesia Parroquial de San Ildefonso.

De Basílica-Santuario de Nuestra Señora de la Capilla is een basiliek gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Kapel, de patroonheilige van de stad Jaén. De basiliek werd gebouwd in de 16e eeuw in een mix van renaissance- en barokstijlen en heeft een imposante gevel en een groot altaarstuk. Het heiligdom is een belangrijk bedevaartsoord voor gelovigen uit de regio.

De Sacra Iglesia Parroquial de San Ildefonso is een parochiekerk gelegen naast de basiliek en werd gebouwd in de 16e eeuw in renaissancestijl. De kerk heeft een indrukwekkende gevel en een groot aantal kunstwerken, waaronder schilderijen en beelden.

Het kerkcomplex is een belangrijke culturele en religieuze locatie in de stad Jaén en trekt bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en architectuur van de regio. Het is ook een belangrijke locatie voor religieuze vieringen en evenementen, waaronder processies en missen.

Monumento a las Batallas

Het Monumento a las Batallas (Monument van de Slagen) is opgericht ter herdenking van de overwinningen van het Spaanse leger tijdens de Napoleontische Oorlogen.

Het monument bestaat uit een groot standbeeld van een Spaanse soldaat die op een voetstuk staat. Het beeld is ontworpen door de Spaanse beeldhouwer Mateo Inurria en werd onthuld in 1929. Aan de voet van het monument bevinden zich reliëfs die verschillende slagen van de oorlog uitbeelden, evenals beelden van Spaanse helden.

Het Monumento a las Batallas is een belangrijke culturele en historische locatie in de stad Jaén en trekt bezoekers van over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Spanje en de Napoleontische Oorlogen. Het is ook een populaire locatie voor toeristen die op zoek zijn naar een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omliggende bergen.

Castillo de La Iglesia

Het Castillo de la Iglesia, ook wel bekend als het Castillo de Santa Catalina, is een kasteel gelegen in de stad Jaén. Het kasteel bevindt zich op de top van de Cerro de Santa Catalina en biedt een prachtig uitzicht over de stad Jaén en de omliggende bergen.

Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw door de Moorse heersers van Andalusië en diende als een fort ter verdediging van de stad. Na de verovering van Jaén door de christelijke legers in de 15e eeuw werd het kasteel gebruikt als een kerk en een klooster.

Tegenwoordig is het kasteel open voor bezoekers en herbergt het verschillende exposities over de geschiedenis van de regio. Bezoekers kunnen de torens beklimmen en genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Het kasteel is ook een populaire locatie voor evenementen en festivals, waaronder het jaarlijkse middeleeuwse festival, dat de rijke geschiedenis van het kasteel en de stad Jaén viert.

Parque Alameda

Het Parque Alameda is een openbaar park gelegen in het hart van de stad Jaén. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 30.000 vierkante meter en is een belangrijke groene ruimte in de stad.

Het park heeft een lange geschiedenis en werd voor het eerst geopend in de 19e eeuw. Het park is ontworpen in een neoklassieke stijl en heeft tal van bomen, bloemenperken en fonteinen. Het park heeft ook een groot aantal beelden en monumenten, waaronder een standbeeld van de dichter Antonio Machado.

Het Parque Alameda is een populaire locatie voor inwoners en bezoekers van Jaén die op zoek zijn naar ontspanning en recreatie. Het park heeft tal van wandelpaden, bankjes en speelplaatsen voor kinderen, en biedt ook een prachtig uitzicht op de omringende bergen en de kathedraal van Jaén. Het park is ook een belangrijke locatie voor evenementen en festivals, waaronder concerten, theatervoorstellingen en openluchtmarkten.

Parque Andres de Vandelvira

Het Parque Andrés de Vandelvira is vernoemd naar de beroemde Spaanse architect Andrés de Vandelvira, die verantwoordelijk was voor de bouw van vele belangrijke gebouwen in de regio, waaronder de kathedraal van Jaén.

Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 20.000 vierkante meter en biedt tal van recreatiemogelijkheden voor inwoners en bezoekers van de stad. Het park heeft verschillende wandelpaden, bankjes en groene ruimtes, evenals speelplaatsen voor kinderen en een openluchttheater.

Een van de belangrijkste kenmerken van het Parque Andrés de Vandelvira is de grote fontein in het midden van het park. De fontein is ontworpen in een neoklassieke stijl en is een populaire locatie voor fotografen en toeristen.

Het Parque Andrés de Vandelvira is een belangrijke groene ruimte in de stad Jaén en biedt een rustige en ontspannen omgeving voor inwoners en bezoekers. Het park is ook een populaire locatie voor evenementen en festivals, waaronder concerten, theatervoorstellingen en openluchtmarkten.

Parque de la Concordia

Het Parque de la Concordia is vernoemd naar de overeenkomst die in 1856 werd ondertekend tussen Spanje en Marokko, waarmee een einde werd gemaakt aan een langdurig conflict tussen de twee landen.

Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 90.000 vierkante meter en is een belangrijke groene ruimte in de stad. Het park heeft tal van bomen, bloemenperken en fonteinen, evenals wandelpaden, bankjes en speelplaatsen voor kinderen.

Een van de belangrijkste kenmerken van het Parque de la Concordia is het meer in het midden van het park. Het meer biedt tal van recreatiemogelijkheden, zoals bootverhuur en vissen. Het park heeft ook een groot amfitheater dat regelmatig wordt gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen.

Het Parque de la Concordia is een populaire locatie voor inwoners en bezoekers van Jaén die op zoek zijn naar ontspanning en recreatie. Het park biedt een prachtige en rustige omgeving, en is ook een belangrijke locatie voor evenementen en festivals in de stad.

Parque Periurbano Monte La Sierra

Het Parque Periurbano Monte La Sierra is een natuurpark gelegen op ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Jaén. Het park is een belangrijke groene ruimte in de regio en beslaat een oppervlakte van ongeveer 2.600 hectare.

Het park is gelegen op de Sierra de Jabalcuz, een bergketen die deel uitmaakt van de Cordillera Subbética, en biedt prachtige uitzichten op de omgeving. Het park heeft tal van wandelpaden en mountainbikeroutes, waaronder de populaire "Camino de la Reata", die leidt naar de top van de bergketen en biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen en valleien.

Het park heeft ook tal van picknickplaatsen en barbecuefaciliteiten, waardoor het een populaire bestemming is voor gezinnen en groepen. Bovendien is het park de thuisbasis van tal van inheemse planten- en diersoorten, waaronder de Iberische lynx, de Spaanse steenbok en de vale gier.

Het Parque Periurbano Monte La Sierra is een populaire bestemming voor wandelaars, natuurliefhebbers en avonturiers die op zoek zijn naar een prachtige natuurlijke omgeving. Het park is goed bereikbaar vanuit Jaén en biedt een geweldige manier om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rust en stilte van de natuur.

Fort van La Mota

Het Fort van La Mota is een historisch kasteel en fort in de stad Alcalá la Real in de provincie Jaén. Het fort werd gebouwd in de 11e eeuw en diende als een strategische vesting in de grens tussen het Moorse rijk en het christelijke koninkrijk van Castilië.

Het fort is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de stad en de omliggende bergen en bestaat uit verschillende delen die in verschillende periodes werden gebouwd en uitgebreid. Het kasteel heeft indrukwekkende verdedigingswerken, zoals muren, torens en bastions, en was uitgerust met een geavanceerd systeem van wateropvang en irrigatie.

In de 16e eeuw werd het fort verbouwd tot een renaissancekasteel en werden er verschillende luxe kamers en paleizen gebouwd. Het fort werd ook gebruikt als gevangenis en later als militaire basis. In de 20e eeuw werd het fort gerestaureerd en opengesteld voor het publiek als een museum.

Tegenwoordig kunnen bezoekers het fort van La Mota bezoeken en de geschiedenis van het kasteel ontdekken. Er zijn verschillende tentoonstellingen met informatie over de geschiedenis van het kasteel en de stad, en er zijn ook interactieve displays en multimedia-ervaringen. Het fort biedt ook een prachtig uitzicht op de omgeving en er zijn rondleidingen beschikbaar.

Het Fort van La Mota is geopend voor bezoekers van dinsdag tot en met zondag, van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. De toegangsprijs is redelijk en er zijn speciale tarieven voor studenten, senioren en groepen. Het is aan te raden om van tevoren te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

Bestel hier uw tickets

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12