Jerez de la Frontera

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Jerez de la Frontera,
Sherry & Flamenco

Jerez de la Frontera is een stad in de provincie Cádiz, in de autonome gemeenschap Andalusië, Zuid-Spanje. Het staat bekend om zijn sherryproductie, paardensportshows en flamencodansen.

Jerez de la Frontera herbergt verschillende belangrijke bezienswaardigheden, waaronder het Alcazar van Jerez, een Moors paleiscomplex, de kathedraal van San Salvador en de Koninklijke Andalusische School voor Ruiterkunst, die beroemd is om zijn paardensportshows. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de Koninklijke Ruiterschool, het Jerez Museum en het Casa de la Tauromaquia, dat gewijd is aan de kunst van het stierenvechten.

Op het gebied van festivals heeft Jerez de la Frontera het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

  • De Feria del Caballo, gehouden in mei, is een grote kermis met ruitershows, optochten en traditionele Andalusische muziek en dans.
  • De Feria del Vino, gehouden in juni, is een wijnbeurs met proeverijen en tentoonstellingen van lokale wijnen en sherry.
  • Het Festival de Jerez, gehouden in februari en maart, is een festival van flamencomuziek en dans, met optredens van lokale en internationale artiesten.
  • De Fiestas de la Vendimia, gehouden in september, een festival dat de druivenoogst viert, met optochten, muziek en traditionele kostuums.

Jerez de la Frontera is bereikbaar met de auto, trein of bus vanuit andere steden in Spanje, zoals Sevilla, Cádiz en Malaga.

Tip: Bewonder Hoe Andalusische paarden dansen
Bewonder de Andalusische paarden ballet uitvoeren bij de show 'Como bailan los Caballos Andaluces' in Jerez de la Frontera. Bewonder hoe de paarden en ruiters verschillende choreografieën uitvoeren, rijden in koor, wagons trekken en nog veel meer. Meer info klik hier

De geschiedenis van Jerez de la Frontera gaat terug tot de 8e eeuw toen het werd gesticht door de Moren. Tijdens de Middeleeuwen was het een belangrijk centrum voor handel en commercie. In de 15e en 16e eeuw werd Jerez beroemd vanwege de productie van sherrywijn, en de wijnmakerijen van de stad produceren deze beroemde drank nog steeds. De stad was ook de geboorteplaats van flamenco, een traditionele Spaanse dans- en muziekvorm. In de 19e en 20e eeuw werd Jerez een centrum voor het fokken en trainen van paarden, en staat nu bekend om zijn Andalusische paarden en paardensportcultuur.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Jerez de la Frontera zijn: Cadiz en Sevilla.

Bezienswaardigheden:

Catedral de Jerez de la Frontera

De Catedral de Jerez de la Frontera, ook wel bekend als de Catedral de la Asunción de la Virgen, is een kathedraal die bekend  staat om zijn mix van architectonische stijlen, waaronder gotisch, barok en neoklassiek.

De bouw van de kathedraal begon in de 17e eeuw en werd in de 18e eeuw voltooid. Het interieur van de kathedraal is opvallend vanwege de mix van kunstwerken en architectonische elementen uit verschillende periodes, waaronder een gotische kooromgang, barokke kapellen en een neoklassiek hoofdaltaar.

Een ander opmerkelijk kenmerk van de kathedraal is de 74 meter hoge klokkentoren, bekend als de Torre del Giraldillo, die een van de hoogste punten van de stad markeert. De toren is gebouwd in barokstijl en heeft een verguld beeld van een vrouw die bekend staat als "Giraldillo" op de top.

Naast de kathedraal zijn er ook andere bezienswaardigheden te vinden in de buurt, waaronder het Alcázar van Jerez, een fort uit de middeleeuwen, en het Palacio del Virrey Laserna, een paleis uit de 18e eeuw dat nu als museum dient. Jerez de la Frontera is ook bekend om zijn sherryproductie en er zijn verschillende bodega's in de stad die bezocht kunnen worden voor proeverijen en rondleidingen.

Al met al is de Catedral de Jerez de la Frontera een belangrijke bezienswaardigheid in de stad en een populaire bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, architectuur en religie.

Iglesia de San Miguel

De Iglesia de San Miguel is een kerk in Jerez de la Frontera. Het is een opvallend voorbeeld van Andalusische barokke architectuur en is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de stad.

De kerk werd gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw en is gewijd aan de aartsengel Michaël. Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met decoratieve elementen zoals fresco's, schilderijen en beelden, en heeft een indrukwekkend altaarstuk met een afbeelding van San Miguel die de duivel verslaat.

Een ander opmerkelijk kenmerk van de kerk is de klokkentoren, die opvalt vanwege zijn afwijkende vorm en hoogte. De toren heeft een achthoekige basis en wordt bekroond door een grote koepel en een kruisbeeld.

De Iglesia de San Miguel is een belangrijke bezienswaardigheid in Jerez de la Frontera en trekt zowel lokale kerkgangers als toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en de architectuur van de stad. Het is ook een populaire locatie voor concerten en andere culturele evenementen vanwege de prachtige akoestiek en de unieke sfeer.

Plaza de la Asunción

De Plaza de la Asunción is een plein in het historische centrum. Het plein is vernoemd naar de Asunción-kerk, die zich aan de noordzijde van het plein bevindt.

Het plein is ontstaan in de middeleeuwen en is door de eeuwen heen een belangrijke ontmoetingsplaats en handelscentrum geweest. In de 18e eeuw onderging het plein een grote transformatie en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Op het plein bevinden zich enkele van de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals de Asunción-kerk, het oude stadhuis, de Real Alcázar en het Palacio del Conde de Osborne.

Het plein wordt omgeven door huizen met karakteristieke witte gevels en is een levendige plek waar lokale bewoners en toeristen samenkomen om te genieten van de zon, te winkelen of te genieten van een drankje of een maaltijd in de vele bars en restaurants die eromheen liggen.

De Plaza de la Asunción is een belangrijk cultureel en historisch centrum van Jerez de la Frontera en wordt vaak gebruikt voor culturele evenementen, zoals concerten en festivals. Het is ook een populaire locatie voor fotografen vanwege de schilderachtige architectuur en de historische sfeer.

Estación de Jerez

Estación de Jerez is het centrale treinstation van de stad Jerez de la Frontera. Het station is gebouwd in de 19e eeuw en is een belangrijk vervoersknooppunt voor de regio.

Het station is ontworpen in een neoklassieke stijl en heeft een prachtige gevel met drie bogen die toegang geven tot de centrale hal. Het station heeft vier perrons en wordt bediend door regionale treinen die de stad verbinden met andere belangrijke steden in Andalusië, zoals Sevilla, Cádiz en Algeciras. Daarnaast heeft het station een busstation met regelmatige busverbindingen naar andere delen van de stad en de omgeving.

De omgeving van het station is levendig en er zijn tal van restaurants, bars en winkels in de buurt. Ook bevindt zich in de buurt van het station het beroemde wijnhuis 'Bodegas Tio Pepe', dat populair is bij toeristen die geïnteresseerd zijn in de sherryproductie in de regio.

Estación de Jerez is een belangrijk transportknooppunt in de regio en biedt reizigers gemakkelijke toegang tot de vele attracties van Jerez de la Frontera en de omliggende steden en dorpen.

Iglesia de San Juan de los Caballeros

De Iglesia de San Juan de los Caballeros is een kerk die oorspronkelijk dienst deed als kapel voor de Orde van Santiago, dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd op de resten van een oudere moskee.

Het gebouw heeft een opvallende gevel met prachtige gotische en mudéjar elementen. Binnenin heeft de kerk een enkel schip met een gotische kapel aan het einde, waar het altaar zich bevindt. In de kerk zijn verschillende kunstwerken te zien, waaronder een gotisch beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe en een renaissanceschilderij van de Annunciatie.

De kerk heeft ook een bijzonder historisch belang, omdat het de plaats was waar de beroemde conquistador Francisco de Xeres werd begraven. Francisco de Xeres was een van de soldaten die met Hernán Cortés naar Amerika reisden en hij schreef een belangrijk verslag van de verovering van Mexico.

De Iglesia de San Juan de los Caballeros is een belangrijk voorbeeld van de gotische en mudéjar-architectuur in Andalusië en is een populaire bezienswaardigheid in Jerez de la Frontera.

La cartuja de Santa María de la Defensión

La Cartuja de Santa María de la Defensión is een klooster gesticht in de 15e eeuw en werd in de 17e eeuw gerenoveerd in de barokke stijl.

Het klooster is vooral bekend vanwege zijn monumentale kerk, die wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van de Andalusische barokke architectuur. De kerk heeft een indrukwekkende gevel met drie portalen en een toren. Binnenin is de kerk zeer rijk versierd met fresco's, schilderijen en beeldhouwwerken.

Het klooster zelf heeft een grote binnenplaats en is omgeven door een muur met torens en kantelen. Het was oorspronkelijk bedoeld als een vesting en werd later omgebouwd tot een klooster voor de kartuizers.

Tegenwoordig is het klooster een nationaal monument en wordt het gebruikt als cultureel centrum. Het is ook mogelijk om het klooster te bezoeken en de kerk en het museum te bezichtigen, waar verschillende kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van het klooster te zien zijn.

La Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre

De Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre is een paardrijschool opgericht in 1973 met als doel het behoud van de Spaanse paardendressuur en de Andalusische paardenras.

De paardrijschool heeft als thuisbasis het prachtige 18e-eeuwse paleis Palacio de las Cadenas in Jerez. Het paleis is omgebouwd tot een moderne paardrijschool en beschikt over een grote arena waarin de beroemde paardendressuurshows van de Real Escuela worden gegeven.

De Real Escuela staat vooral bekend om de Andalusische paarden en de spectaculaire dressuurshows, waarin paarden en ruiters de meest complexe manoeuvres en dansen uitvoeren op Spaanse muziek. Naast de shows worden er ook paardrijlessen, workshops en trainingen gegeven aan zowel professionals als amateurs.

Het is mogelijk om de paardendressuurshows en trainingen bij te wonen en een bezoek te brengen aan de stallen en het museum, waar de geschiedenis van de paardrijschool en de Andalusische paarden wordt tentoongesteld. Bovendien biedt de paardrijschool ook rondleidingen aan, waarbij de bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis en het dagelijkse werk van de Real Escuela.

Palacio Domecq

Palacio Domecq is een prachtig paleis dat vooral bekend is vanwege de sherry die er wordt geproduceerd en opgeslagen. Het is een populaire bestemming voor bezoekers die meer willen leren over deze beroemde Spaanse wijn.

In het Palacio Domecq kun je deelnemen aan rondleidingen waarbij je alles te weten komt over de geschiedenis en productie van sherry. Je bezoekt de wijnkelders en proeft verschillende soorten sherry, waaronder de bekende Fino, Manzanilla en Oloroso.

Tijdens de rondleiding leer je ook over de tradities en technieken die worden gebruikt om de sherry te maken en te laten rijpen. Er wordt uitgelegd hoe de verschillende soorten sherry worden geproduceerd, hoe ze worden gemengd en hoe ze worden gerijpt in de eikenhouten vaten.

Na de rondleiding en proeverij kun je in de winkel van het Palacio Domecq terecht voor de aankoop van flessen sherry en andere producten. Het paleis biedt ook een restaurant waar je kunt genieten van heerlijke tapas en andere traditionele gerechten uit de regio, die uitstekend samengaan met de sherry.

Een bezoek aan het Palacio Domecq is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van sherry en wil genieten van de heerlijke smaken van deze beroemde Spaanse wijn.

Museo de Relojes - Palacio del Tiempo

Het Museo de Relojes - Palacio del Tiempo is gevestigd in het prachtige Palacio del Tiempo. Het museum is gewijd aan de geschiedenis en evolutie van de tijdmeting, en toont een indrukwekkende collectie van klokken, horloges en andere tijdmetende apparaten.

Het museum heeft meer dan 300 klokken en horloges, waaronder enkele van de oudste en meest zeldzame ter wereld. De collectie omvat onder andere zonnewijzers, waterklokken, zandlopers, tafelklokken, staande klokken en polshorloges. Ook zijn er enkele unieke stukken te bewonderen, zoals een gigantische klok die ooit het kloppend hart was van het station van Jerez.

Het museum heeft verschillende zalen en tentoonstellingen waar de geschiedenis en de evolutie van de tijdmeting worden getoond, vanaf de oudheid tot de moderne tijd. Er is ook aandacht voor de techniek en het vakmanschap achter de productie van klokken en horloges, en voor de verschillende culturele en artistieke invloeden op de ontwerpen.

Het Palacio del Tiempo zelf is ook een bezoek waard. Het werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw in neoklassieke stijl en diende oorspronkelijk als een centraal postkantoor. Het paleis is gelegen in het historische centrum van Jerez de la Frontera, waardoor het een ideale stop is tijdens een wandeling door de stad.

Een bezoek aan het Museo de Relojes - Palacio del Tiempo is een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, techniek en kunst, en biedt een fascinerende reis door de geschiedenis van tijdmeting.

Centro Andaluz de Flamenco

Het Centro Andaluz de Flamenco (Andalusisch Centrum voor Flamenco) is een culturele instelling, die gewijd is aan de studie, bevordering en verspreiding van de flamencokunst.

Het centrum biedt een uitgebreid programma van activiteiten en evenementen, waaronder cursussen, workshops, conferenties, tentoonstellingen en flamenco-voorstellingen. Bezoekers kunnen genieten van flamencoshows met beroemde artiesten, maar ook van intieme shows in kleinere zalen. Het centrum beschikt over verschillende locaties, waaronder het Palacio de Villavicencio en het Centro de Interpretación del Flamenco.

In het Centro Andaluz de Flamenco worden ook verschillende flamenco-instrumenten tentoongesteld en zijn er archieven met documentatie, waaronder audio-opnames, boeken en foto's. Het centrum heeft als doel om het cultureel erfgoed van de flamenco te behouden, en om het begrip en de waardering van deze kunstvorm te vergroten.

Het Centro Andaluz de Flamenco is een must-see voor liefhebbers van flamenco en cultuur, en biedt een unieke gelegenheid om de tradities en het erfgoed van de flamenco te ontdekken en te waarderen.

Iglesia San Mateo, San Lucas, San Juan en San Marcos

De Iglesia San Mateo, San Lucas, San Juan en San Marcos is een kerk in het historische centrum. De kerk dateert uit de 15e eeuw en combineert gotische, renaissance- en barokke elementen.

Het interieur van de kerk is prachtig versierd met schilderijen, fresco's en altaarstukken van verschillende kunstenaars uit de 16e tot de 18e eeuw. In het hoogaltaar bevindt zich het beeld van San Mateo, de patroonheilige van de kerk. Het koor heeft ook prachtige houtsnijwerken en een opvallend plafond.

De kerk heeft vier ingangen die elk gewijd zijn aan een van de vier evangelisten: San Mateo, San Lucas, San Juan en San Marcos. Het meest opvallende kenmerk van de kerk is de klokkentoren, die een gotische stijl combineert met Mudejar- en barokke elementen.

De kerk San Mateo, San Lucas, San Juan en San Marcos is een prachtige bezienswaardigheid in Jerez de la Frontera en biedt een interessante mix van verschillende architecturale stijlen. Bezoekers kunnen het interieur van de kerk bewonderen en genieten van de rustige sfeer die er heerst.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín , Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Antequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, BenaocazCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, Grazalema, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de Riotinto, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12