Natuur Axarquia

De overweldigende natuur van de Caminito del Rey, Montes de Málaga, Sierras de Tejeda

Natuurparken in de Axarquia

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje, heeft een gevarieerd landschap en biedt een overvloed aan natuurlijke schoonheid. De regio is omgeven door bergen, kustgebieden, bossen en valleien, en is de thuisbasis van verschillende soorten flora en fauna.

Een van de meest opvallende natuurlijke kenmerken van Andalusië zijn de bergen. De Sierra Nevada, gelegen in de provincie Granada, is de hoogste bergketen op het Iberisch Schiereiland en heeft pieken die meer dan 3.400 meter hoog zijn. Deze bergen bieden een spectaculair uitzicht en zijn een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Andere bergketens in Andalusië zijn de Sierra de Grazalema en de Sierra de las Nieves, beide in de provincie Málaga.

Andalusië heeft ook een aantal meren en stuwmeren die worden gebruikt voor irrigatie, energieopwekking en recreatieve activiteiten. Het grootste meer in de regio is het Embalse de Iznájar in de provincie Córdoba, dat bekend staat om zijn kristalheldere water en prachtige omgeving. Het meer van Bermejales in de provincie Granada is ook een populaire bestemming voor watersport en recreatie.

Een ander belangrijk kenmerk van het landschap in Andalusië zijn de olijf- en avocadovelden. Andalusië is de grootste producent van olijfolie ter wereld en de olijfgaarden beslaan grote delen van het platteland van de regio. De provincie Málaga is een belangrijke producent van avocado's en heeft uitgestrekte avocado-plantages. Naast deze gewassen vindt u in de regio ook fruitboomgaarden, wijngaarden en velden met graan en groenten.

Andalusië biedt dus een rijke variatie aan natuurlijke kenmerken en landschappen, van hoge bergtoppen tot weidse olijfgaarden en serene meren. Het is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning.

Hier zijn enkele van de meest populaire natuurprachtige gebieden in Andalusië:

Caminito del Rey

Caminito del Rey of koningspad is een spectaculaire wandelroute die bekend staat om zijn dramatische uitzichten en unieke omgeving. Het pad is gelegen in de provincie Malaga, Andalusië, in het zuiden van Spanje, en is ongeveer 7,7 kilometer lang. Het pad loopt langs de steile wanden van de El Chorro-kloof, die tot 700 meter hoogte reiken en biedt prachtige uitzichten op de rivier de Guadalhorce en het omliggende landschap.

Het pad werd oorspronkelijk gebouwd in 1905 als onderdeel van een watertoevoersysteem en werd later gebruikt als een loopbrug voor werknemers die aan de dam werkten. In de jaren 90 werd de loopbrug verlaten en raakte hij in verval. Na een grote renovatie en heropening in 2015 is Caminito del Rey uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie.

De wandeling is een uitdaging en vereist enige fysieke fitheid, omdat het pad op sommige plaatsen smal is en langs steile afgronden loopt. Bezoekers moeten ook voorbereid zijn op klimmen en afdalen van ladders en trappen. De wandeling duurt gemiddeld ongeveer 3-4 uur en er zijn verschillende punten langs de route om te rusten en te genieten van het uitzicht.

De route begint bij de noordelijke toegang van Ardales en eindigt in El Chorro. Het pad is éénrichtingsverkeer en bezoekers moeten  een kaartje kopen  om toegang te krijgen. Het aantal bezoekers is beperkt om de veiligheid van de wandelaars te waarborgen en reserveren is vaak vereist.

Caminito del Rey is een onvergetelijke ervaring en biedt een adembenemend uitzicht op de natuurlijke schoonheid van Andalusië. Het is een must-see attractie voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een unieke en uitdagende ervaring.

Bestel hier uw tickets

Bestel tijdig, vaak uitverkocht

Los tajos del Alcázar Sierra Tejeda

Los Tajos del Alcázar is een spectaculaire kloof gelegen in het natuurpark Sierra Tejeda, in de provincie Malaga in Andalusië, Spanje. Het is een van de meest indrukwekkende geologische formaties van de regio en trekt jaarlijks vele bezoekers die van wandelen en buitensporten houden.

De kloof heeft een diepte van meer dan 100 meter en wordt doorsneden door de rivier de Alcázar, die zich door de rotsen heeft uitgesleten en zo de prachtige formaties heeft gevormd. Het gebied is een belangrijk leefgebied voor verschillende soorten flora en fauna en is daarmee ook van ecologisch belang.

Voor bezoekers zijn er verschillende wandelroutes die door het gebied lopen en de kloof bieden een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de Middellandse Zee. De meest populaire route begint bij het dorp Canillas de Aceituno en loopt door de kloof naar het nabijgelegen dorp Sedella. De route is ongeveer 10 kilometer lang en duurt ongeveer 4-5 uur. Het is een uitdagende wandeling en vereist een goede fysieke conditie en enige ervaring in wandelen.

Naast wandelen is het gebied ook populair voor buitensportactiviteiten zoals canyoning, klimmen en mountainbiken. Er zijn verschillende lokale bedrijven die deze activiteiten aanbieden, inclusief gidsen en uitrusting.

Los Tajos del Alcázar is een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Andalusië en biedt een adembenemend landschap en een unieke omgeving om te wandelen en buitensporten te beoefenen. Het is een must-visit-bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars die op zoek zijn naar een uitdagende en prachtige route.

Montes de Málaga

De Montes de Malaga (Bergen van Malaga) is een bergketen die zich uitstrekt over ongeveer 40 kilometer ten noorden van de stad Malaga in Andalusië, Spanje. Het gebied heeft een rijke flora en fauna en is een belangrijk natuurgebied in de regio.

Het landschap van de Montes de Malaga bestaat uit heuvels en bergen bedekt met een dicht bos van dennen, kurkeiken, steeneiken en andere mediterrane bomen. Er zijn ook verschillende rivieren en beken die door het gebied lopen en het biedt een belangrijk leefgebied voor een verscheidenheid aan dieren, waaronder wilde zwijnen, dassen, vossen, uilen en verschillende soorten vogels.

Het gebied is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers die genieten van het verkennen van het platteland en de bergen. Er zijn verschillende wandelroutes die door het gebied lopen, variërend van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende trektochten. Sommige van de populaire routes zijn de Sendero de los Montes, Sendero de la Gran Senda en de Pico de la Reina-route, die naar de top van de hoogste berg in het gebied leidt.

Er zijn ook verschillende recreatiegebieden en picknickplaatsen verspreid over de bergen van Malaga, waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van het uitzicht op het omliggende landschap. Sommige van deze gebieden zijn uitgerust met faciliteiten zoals toiletten, fonteinen en barbecues.

De Montes de Malaga zijn een belangrijk natuurgebied in de regio van Malaga en bieden een prachtig landschap en een unieke omgeving om te wandelen en buitensporten te beoefenen. Het is een must-visit-bestemming voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een rustige en schilderachtige omgeving om te verkennen.

El Torcal de Antequera

El Torcal de Antequera is een natuurpark gelegen in de provincie Malaga in Andalusië, Spanje. Het park is vooral bekend vanwege zijn unieke geologische kenmerken en indrukwekkende kalksteenformaties. Het is een populaire bestemming voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers.

Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 17 vierkante kilometer en omvat een hoogvlakte van ongeveer 1.200 meter boven de zeespiegel. De kalksteenformaties in het park zijn meer dan 150 miljoen jaar oud en hebben hun unieke vormen gekregen door erosie en verwering. De meest opvallende kenmerken zijn de torenhoge rotstorens, of "torcales", die soms lijken op menselijke figuren, dieren en andere objecten.

Het park heeft verschillende wandelroutes die bezoekers door de verschillende delen van het park leiden. De populairste route is de Sendero de la Amistad (Pad van de Vriendschap), die bezoekers door de meest spectaculaire delen van het park leidt en ongeveer 3 kilometer lang is. Andere routes zijn de Sendero de la Escaleruela en de Sendero de la Herreria.

Het park is ook de thuisbasis van een breed scala aan flora en fauna, waaronder wilde geiten, vossen, steenbokken, adelaars en uilen. Het is een belangrijk leefgebied voor verschillende bedreigde diersoorten en is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

El Torcal de Antequera is een indrukwekkend natuurpark en een must-see bestemming voor bezoekers van Andalusië die op zoek zijn naar een unieke en prachtige omgeving om te verkennen. Het is een geweldige plek om te wandelen, te klimmen of gewoon te genieten van de rustige omgeving en het adembenemende landschap.


Fuente De Los 100 Caños

Fuente de los Cien Caños (Fontein van de Honderd Spuitmonden) is een beroemde fontein gelegen in Villanueva del Trabuco. 

De fontein is gebouwd in de 16e eeuw en is een indrukwekkende constructie die honderd waterstralen biedt. Het is ontworpen om als een watervoorziening te dienen voor de omliggende dorpen en de lokale boeren. In de zomermaanden, wanneer het water schaarser is, wordt de fontein een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers om verfrissing te zoeken.

De fontein ligt in een prachtige omgeving met uitzicht op de bergen en het landschap van Andalusië. Het is omgeven door een prachtige tuin met bankjes om te zitten en te genieten van de rustige omgeving. Het is ook een populaire plek om foto's te maken vanwege de unieke en indrukwekkende structuur van de fontein.


Sierras de Tejada, Almijara y Alhama

De Sierras de Tejeda Almijara y Alhama is een bergketen gelegen in het oosten van Andalusië, Spanje. De bergketen beslaat een oppervlakte van ongeveer 40.600 hectare en loopt van de kust van de Middellandse Zee tot aan de grens met de provincie Granada.

De bergketen bestaat uit verschillende bergtoppen, waarvan de hoogste de Maroma-berg is, met een hoogte van 2.065 meter. Het gebied heeft een uitgestrekt netwerk van wandelpaden, variërend van gemakkelijke tot meer uitdagende routes, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars en natuurliefhebbers.

De Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama heeft een gevarieerde flora en fauna, waaronder verschillende zeldzame planten en dieren, zoals de Spaanse steenbok. Andere dieren die in het gebied voorkomen zijn adelaars, haviken, steenarenden en berggeiten.

Het gebied heeft ook verschillende beekjes en watervallen, zoals de Salto del Negro, waar bezoekers kunnen zwemmen en genieten van de frisse berglucht. Het is ook mogelijk om te genieten van traditionele lokale gerechten en wijnen in de omliggende dorpen en steden.

Kortom, de Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama biedt een unieke ervaring voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers. Het gebied heeft een prachtig landschap, een rijke flora en fauna en biedt de mogelijkheid om te wandelen, te zwemmen en te genieten van de lokale cultuur en keuken.

Parque Natural de los Alcornocales

Het Parque Natural de los Alcornocales is een prachtig natuurgebied in de provincie Cádiz, in het zuiden van Spanje. Het is het grootste kurkeikenbos ter wereld en beslaat een oppervlakte van ongeveer 170.000 hectare.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park die je kunt volgen om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. De paden variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, dus er is voor iedereen wel een geschikte route te vinden.

Een van de meest populaire wandelroutes is de Sendero de los Aljibes, die begint bij de ingang van het park in de buurt van het dorpje Alcalá de los Gazules. Deze route loopt door het hart van het kurkeikenbos en biedt een prachtig uitzicht op de omringende heuvels en bergen. Onderweg kom je langs verschillende waterputten en oude landbouwterrassen.

Een andere mooie route is de Sendero del Río de la Miel, die begint bij de camping in de buurt van het dorpje Facinas. Deze route volgt de loop van een rivier en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Onderweg kom je langs watervallen en stroomversnellingen en kun je wilde dieren zoals herten en wilde zwijnen tegenkomen.

Voor de meer ervaren wandelaars is er de Sendero de los Gargantones, die begint bij het dorpje Jimena de la Frontera. Deze route loopt door de bergen en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. Onderweg kom je langs enkele prachtige uitzichtpunten en oude ruïnes.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Parque Natural de los Alcornocales een beschermd natuurgebied is en dat je je aan de regels moet houden. Sommige delen van het park zijn alleen toegankelijk met een gids en het is belangrijk om te weten welke paden open zijn en welke gesloten zijn vanwege beschermingsmaatregelen.

Al met al is het Parque Natural de los Alcornocales een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Zuid-Spanje.

Parque Natural de las Sierras de Cádiz

Het Parque Natural de las Sierras de Cádiz is een adembenemend natuurgebied in het zuiden van Spanje, gelegen in de provincie Cádiz. Het park omvat de bergketens van de Sierra de Grazalema, de Sierra de Líjar en de Sierra de Ubrique.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park die wandelaars de kans geven om te genieten van de spectaculaire landschappen en de diverse flora en fauna. Een van de meest populaire wandelingen is de Ruta de los Pueblos Blancos, die begint in het dorpje El Bosque en door verschillende witte dorpen loopt, waaronder Grazalema en Zahara de la Sierra. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de bergen en de valleien.

Een andere populaire route is de Sendero del Río Majaceite, die begint in het dorpje Benamahoma en langs de oevers van de rivier de Majaceite loopt. Deze route biedt wandelaars de kans om de lokale flora en fauna te bewonderen, waaronder de majestueuze kurkeiken en de rivierkreeften die in de rivier leven.

Voor de meer avontuurlijke wandelaars is er de Sendero de la Garganta Verde, die begint in het dorpje Zahara de la Sierra en door een smalle kloof loopt. Deze route biedt adembenemende uitzichten op de bergen en de kloof zelf, die tot wel 400 meter hoog kan zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Parque Natural de las Sierras de Cádiz een beschermd natuurgebied is en dat je je aan de regels moet houden. Sommige delen van het park zijn alleen toegankelijk met een gids en het is belangrijk om te weten welke paden open zijn en welke gesloten zijn vanwege beschermingsmaatregelen.

Al met al biedt het Parque Natural de las Sierras de Cádiz talloze mogelijkheden voor wandelaars en natuurliefhebbers om te genieten van de schoonheid en de diversiteit van dit unieke gebied.

Parque Natural de Doñana

Het Parque Natural de Doñana is een van de belangrijkste beschermde natuurgebieden in Spanje. Het park ligt aan de zuidwestkust van Andalusië, in de provincies Sevilla, Huelva en Cádiz. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 54.000 hectare en omvat een uitgestrekt moerasgebied, duinen en bossen.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park die bezoekers de kans geven om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Een van de meest populaire routes is de Sendero del Acebuche, die begint bij het bezoekerscentrum El Acebuche en door het moerasgebied loopt. Onderweg kun je verschillende soorten vogels spotten, waaronder flamingo's, reigers en arenden.

Een andere populaire route is de Sendero del Coto del Rey, die begint bij het dorpje El Rocío en door de dennenbossen loopt. Onderweg kun je verschillende soorten herten en wilde zwijnen tegenkomen, evenals de zeldzame Iberische lynx.

Voor de meer avontuurlijke wandelaars is er de Sendero del Guadiamar, die begint bij de ingang van het park in het dorpje Aznalcázar. Deze route loopt langs de rivier Guadiamar en biedt prachtige uitzichten op het omliggende landschap.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Parque Natural de Doñana een beschermd natuurgebied is en dat je je aan de regels moet houden. Sommige delen van het park zijn alleen toegankelijk met een gids en het is belangrijk om te weten welke paden open zijn en welke gesloten zijn vanwege beschermingsmaatregelen.

Al met al is het Parque Natural de Doñana een fantastische plek om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuurlijke schoonheid van Zuid-Spanje.

Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar

Het Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar is een van de meest ongerepte kustgebieden in Spanje en ligt in het zuidoosten van de provincie Almería. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 38.000 hectare en omvat een spectaculaire kustlijn, bergen en woestijnlandschap.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park die bezoekers de kans geven om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Een van de populairste routes is de Sendero de los Genoveses, die begint bij het strand van Los Genoveses en door de duinen en heuvels loopt. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de kustlijn en het omliggende landschap.

Een andere populaire route is de Sendero del Barranco de los Muertos, die begint bij het dorpje Rodalquilar en door de bergen en woestijn loopt. Deze route biedt wandelaars een unieke kans om de prachtige rotsformaties en flora van de woestijn te bewonderen, evenals de oude mijnbouwactiviteiten die ooit in het gebied plaatsvonden.

Voor de meer avontuurlijke wandelaars is er de Sendero de la Molata, die begint bij het dorpje Agua Amarga en door de bergen loopt. Deze route biedt wandelaars een adembenemend uitzicht op de kustlijn en het omliggende landschap.

Het is belangrijk om te onthouden dat het Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar een beschermd natuurgebied is en dat je je aan de regels moet houden. Sommige delen van het park zijn alleen toegankelijk met een gids en het is belangrijk om te weten welke paden open zijn en welke gesloten zijn vanwege beschermingsmaatregelen.

Al met al is het Parque Natural de Cabo de Gata-Níjar een fantastische plek om te wandelen en te genieten van de ongerepte natuurlijke schoonheid van het zuidoosten van Spanje.

Ook gefascineerd door Andalusië? Verneem er meer over via onze social media kanalen.

Spaanse Culturele steden in Andalusië, pittoreske witte bergdorpjes en bezienswaardigheden

Alcaucín, Algarrobo, Algodonales, Alhama de Granada, Almodóvar del Río, Almonaster la RealÁlora, Alpujarra de la SierraAntequera, Archidona, Arcos de la Frontera, Baeza, Benahavis, Benalmadena, Benaocaz,BubionCabo de GataCádiz, Canillas de Aceituna,Capileira, CarbonerasCarmona, Casabermeja, Casares,Castril, Cazalla de la SierraCazorla, Cerro de HierroColmenar, Comares, Compéta, Córdoba, Cortegana, CútarEl Bosque, El Gastor, El Rocio, Frigiliana, Gaucin, Genalguacil, Gibraltar, Granada, GrazalemaGuadix, HuelvaIstan, Iznájar, Jaén, Jerez de la Frontera, Juzcar, La Calahorra, La Iruela,Loja, Los Romanes, Lucainena de las Torres, Malaga, Marbella, Maro, Medina-Sidonia, Mijas, Minas de RiotintoMontefrio, Motril, Nerja, Ojen, Olvera, Osuna, Pampaneira, Periana, Riogordo, RodalquilarRonda, Salobreña,  Sanlucar de BarramedaSan Nicolás del PuertoSetenil de las Bodegas, Sevilla, Torrox, Ubeda, Ubrique, Vejer de la Frontera, Vélez-Málaga, Villaluenga del Rosario,  Viñuela, Zahara de la Sierra, Zuheros, Axarquia, Costa del SolTorre del Mar, Torrox Costa, Rincon de la Victoria, Playa Burriana

Alcazaba de Malaga, Alcazar de los Reyes Cristianos, Alhambra Granada, Caminito del Rey, Castillo de la CalahorraCastillo de Gibralfaro, Cueva de NerjaFuente De Los 100 Caños, La Maroma, Kathedraal van Sevilla en Giralda, Mezquita de CordobaMuseo Automovilístico Málaga, Museo Picasso Málaga, Oasys Mini HollywoodPaleis Dar al HorraReal Alcázar de Sevilla, Romeins Theater Malaga

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

tel:+32479444285