Ronda

Mooiste dorpjes en culturele steden in Andalusië

Ronda is een stad in de provincie Malaga, Andalusië, Zuid-Spanje. Het ligt ongeveer 110 kilometer (68 mijl) ten westen van de stad Malaga, aan de rand van een diepe kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalevín. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, verbluffende architectuur en prachtige natuurlijke omgeving.

Ronda herbergt verschillende belangrijke monumenten, waaronder de Puente Nuevo, een brug die de kloof overspant en een panoramisch uitzicht over de stad biedt, de arena, de oudste in Spanje en de oudste arena die tegenwoordig in gebruik is, en het Palacio de Mondragón, een paleis uit de 14e eeuw dat nu dienst doet als stadhuis. De stad heeft ook vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de kerk van Santa Maria la Mayor, de Arabische baden en het museum van de bandiet.

Op het gebied van festivals heeft Ronda het hele jaar door verschillende traditionele festivals, zoals:

 • De Romería de San Juan, gehouden in juni, is een religieus festival met een processie van toegewijden gekleed in traditionele kleding.
 • De Feria de Ronda, gehouden in september, met traditionele Andalusische muziek, flamencodansen, paardrijden en stierenvechten.
 • De Feria de la Tapa, gehouden in november, met tapas en wijn uit de regio, livemuziek en dansvoorstellingen.
 • De Feria del Toro, die in september wordt gehouden, viert het stierenvechten en biedt optochten, muziek en eten.

Ronda is bereikbaar met de auto of bus vanuit Malaga en andere nabijgelegen steden. Het dichtstbijzijnde treinstation bevindt zich in de stad Bobadilla.

De geschiedenis van Ronda gaat terug tot de Neolithische periode, met bewijs van menselijke nederzettingen in het gebied vanaf die tijd. Tijdens het Romeinse rijk was Ronda een belangrijk centrum voor landbouw en handel. Na de val van het Romeinse rijk werd de stad bezet door de Moren en werd het een belangrijk centrum voor cultuur, handel en wetenschap. In 1485 werd Ronda veroverd door de katholieke vorsten, Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië, en werd het een deel van het koninkrijk Castilië. Tijdens de 19e en 20e eeuw bleef Ronda een klein agrarisch dorp, met gewassen zoals olijfbomen en wijngaarden die belangrijke bronnen van inkomsten waren voor de bewoners. Tegenwoordig is Ronda een charmante stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, prachtige natuurlijke omgeving, waaronder het natuurpark Sierra de las Nieves, en zijn beroemde brug, Puente Nuevo, die een diepe kloof overspant en een adembenemend uitzicht biedt over de stad en zijn omgeving. De stad staat ook bekend om zijn stierenvechttraditie, met de Plaza de Toros de Ronda als een van de oudste en beroemdste arena's voor stierenvechten in Spanje.

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Ronda zijn: Juzcar en Setenil de las Bodegas.

Bezienswaardigheden:

 • Puente Nuevo - Puento Romano – Puento Viejo
  De drie bruggen van Ronda, misschien wel de indrukwekkendste kenmerken van de stad. Puente Nuevo, waarvan de bouw in 1751 begon en tot 1793 duurde en ontworpen door , is de hoogste van de drie bruggen met een hoogte van 120 meter. Puente Romana ook wel bekend als Puente Arabe. Dit komt omdat de latere Arabische brug op de fundamenten van de Romeinse brug gebouwd werd. Tenslotte is er nog de Puento Viejo of oude brug of Puente San Miguel.
 • Plaza de Torres
  Plaza de Torres de oudste stierenarena, gebouwd in 1784 door architect José Martin de Aldehuela, is  herbergt het uniek en historisch stierengevecht ‘Corrida Gouesca’ dat éénmaal per jaar plaatsvindt.
 • Baños Arabes
  De 13e en 14e -eeuwse Arabische baden die nog gedeeltelijk intactt zijn bevinden zich aan de Puente Arabe. Het zijn de best bewaarde Arabische baden.
 • Plaza del Socorro
  Plaza del Socorro is het moderne politieke centrum van Ronda. Hier toonde Blas Infante in 1918 voor het eerst de Andalusische vlag en het wapen. De parochiekerk van Socorro , die bekend staat als het Casino en Circulo de Artistas werd pas in 1956 gebouwd.
 • Palacio of the Marqués de Salvatierra
  De Palacio is een 18e -eeuwse renovatie van een 16e eeuws gebouw door katholieke vorsten geschonken aan de familie van Don Vasco Martín. Tegenwoordig huisvest het een museum voor renaissancekunst en artefacten.
 • Casa del Rey Moro
  Casa del Rey Moro werd in de 18e eeuw gebouwd. Het gebouw en de in 1912 aangelegde tuin in Moorse stijl door Jean Claude Forestier bevat een belangrijk overblijfsel uit de Moorse tijd nl. de ‘watermijn’ een trap naar de rivier uitgehouwen in de rotswand.
 • Iglesia de Padre Jesús
  De bouw van deze katholieke kerk begon eind 15e eeuw en werd laat in de 16e eeuw voltooid.
 • Palacio de Salvatierra
  Het indrukwekkends aan het Palacio de Salvatierra is zijn unieke renaissancegevel die is opgebouwd uit een paar Korinthische zuilen aan weerszijden van de brede bovendorpeldeur. Ook het interieur, met hoogwaardige decoratieve en artistieken objecten, is zeker de moeite van een bezoek waard.
 • Jardines De Cuenca
  Adembenemende bloemenpracht in deze schitterende tuin.
 • Mirador de los Viajeros Románticos
  Op deze mirador kan dankzij zijn hoogte genieten van zijn indrukwekkende vergezichten van de Sierra Blanquilla, Juan Diego en Oreganal.
 • Mirador de Ronda
 • Minaret van San Sebastian
 • Cueva del Gato
 • Murallas de la Cijara
 • Iglesia del Espíritu Santo
 • Plaza Duquesa de Parcent & Santa María del Mayor

Vakantie onder de Spaanse zon in het beste klimaat van Europa.

ADRES

Urbanización
Pueblo Ana Maria fase 2, 40,
29713 Viñuela, Málaga, Spanje
GPS: 36.8687951058, -4.18167829339

+32 (0)474 97 97 12