Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VINDT U ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!

Ontdek de beste deals, steun ons en bezoek de websites van onderstaande sponsors:

El Castillo de Santa Catalina: Een Reis door de Geschiedenis in het Hart van Jaén

castillo de santa catalina - jaén
(c) foto en bron:castillosantacatalina.es

El Castillo de Santa Catalina torent majestueus uit boven de Cerro de Santa Catalina en biedt panoramische uitzichten die praktisch de hele provincie Jaén omvatten. Vanaf deze bevoorrechte positie kunt u in het noorden en westen het vruchtbare platteland van Sierra Morena en de vallei van de rivier de Guadalquivir zien, een landschap bedekt met olijfbomen. Naar het zuiden strekt het uitzicht zich uit over de Sierra Sur de Jaén en de stadsparken Santa Catalina en Monte la Sierra. In het oosten ligt Sierra Mágina, een gebied dat historisch verbonden is met de grens van het Koninkrijk Granada.

Een Ommuurd Gebied met Geschiedenis

Het kasteel, met zijn indrukwekkende ommuurde gebied verdedigd door zes torens, is een levend bewijs van de geschiedenis van Jaén. Bezoekers kunnen tijdens hun rondleiding de stad verkennen vanaf de Iberische oorsprong tot aan de hedendaagse evolutie, en zo de diepe verbinding met het gebied begrijpen.

Eerste Bouw en Islamitische Periode

De eersten die zich vestigden op de Cerro de Santa Catalina waren de Iberiërs in de 4e eeuw v.Chr., die een oppidum (ommuurde nederzetting) bouwden aan de voet van het kasteel, waarvan nog steeds archeologische overblijfselen te zien zijn. Later hergebruikten de Romeinen en daarna de Arabieren deze structuren voor hun eigen versterkingen.

Tijdens de 8e en 9e eeuw bouwden de moslims de eerste belangrijke versterking op de heuvel, namelijk een alcazaba halverwege de helling. Deze alcazaba, met zowel administratieve als defensieve functies, werd in de 10e eeuw vervangen door een groot verdedigingskasteel op de top van de heuvel.

Christelijke Periode

Na de christelijke verovering van Jaén begon Ferdinand III met de reparatie van de islamitische muren en de bouw van een nieuw fort op het oude islamitische kasteel. Dit nieuwe fort, kleiner maar defensief sterker, stond bekend als het Nieuwe Alcázar. De werkzaamheden gingen door tijdens de regeringen van Alfonso X en Ferdinand IV. Gedurende de middeleeuwse christelijke periode bestonden er drie fortificaties op de top van de heuvel: het Nieuwe Alcázar, het Oude Alcázar (met de overblijfselen van het oude islamitische fort) en het kasteel van Abrehuí, een ommuurde vesting ook uit de islamitische periode. In de 15e eeuw werd het Nieuwe Alcázar voor korte tijd de officiële residentie van de Condestable van Castilië, Miguel Lucas de Iranzo, en zijn familie.

De Onafhankelijkheidsoorlog

Het fort onderging significante veranderingen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, tussen januari 1810 en september 1812, toen het Napoleontische leger het kasteel ombouwde tot de belangrijkste Franse militaire basis van de Alto Guadalquivir. Er werden talrijke aanpassingswerken uitgevoerd, waaronder de bouw van nieuwe gebouwen en het aanpassen van bestaande structuren. Bij hun terugtrekking bliezen de Franse troepen een groot deel van de constructies op, waardoor sommige delen van het fort ernstig werden beschadigd.

Het Kasteel in de Huidige Tijd

Na de Franse terugtrekking werden er aan het begin van de 20e eeuw verschillende pogingen ondernomen om een deel van de oude glorie van het kasteel te herstellen. Vanaf de tweede helft van de 20e eeuw werd er een toeristisch parador gebouwd op het terrein van het Oude Islamitische Alcázar. Vanaf het einde van de 20e eeuw tot nu zijn er restauratiewerkzaamheden, archeologische studies en aanpassingen uitgevoerd om het kasteel geschikt te maken voor toeristisch en cultureel gebruik.

Bezoek El Castillo de Santa Catalina

Vandaag de dag is El Castillo de Santa Catalina niet alleen een historisch monument, maar ook een levendig toeristisch en cultureel centrum. Het verkennen van de muren, torens en gangen is als een reis door de tijd, waarbij u de verschillende lagen van de geschiedenis ontdekt die Jaén hebben gevormd. Als u een bezoek plant, zorg er dan voor dat u ook geniet van de indrukwekkende panoramische uitzichten die dit iconische kasteel biedt, een ware bewaker van de geschiedenis en schoonheid van Jaén.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram