IN HET NIEUWS UIT ANDALUSIË VIND JE ALTIJD IETS INTERESSANTS EN SPANNENDS OM TE LEZEN!
NIEUW ONDERZOEK ONTHULT DAT MENSEN 41.000 JAAR GELEDEN DE NERJA-GROT IN SPANJE BEVOLKTEN, 10.000 JAAR EERDER DAN EERDER GEDACHT
De Nerja-grot, gelegen aan de zuidkust van Spanje, staat al lang bekend om zijn indrukwekkende prehistorische kunst en artefacten. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift "Science Advances", onthult echter dat de bezetting van de grot veel verder teruggaat dan eerder werd gedacht.
Met behulp van een methode genaamd uranium-thorium-datering, die de afbraak van uranium in calciumafzettingen op de grotwanden meet, konden onderzoekers vaststellen dat de grot bewoond was door mensen tot wel 41.000 jaar geleden. Dit is 10.000 jaar eerder dan eerdere schattingen.
Het onderzoek suggereert ook dat de grot voor langere periodes werd bewoond dan eerder werd gedacht. De vroegste bezetting dateert uit het Boven-Paleolithicum, toen mensen nog jagers-verzamelaars waren. Later, tijdens de Bronstijd, werd de grot gebruikt voor funeraire doeleinden.
Naast de nieuwe datinginformatie werpt het onderzoek ook licht op de diëten en levensstijlen van de vroege bewoners van de grot. Analyse van de overblijfselen van dieren die in de grot zijn gevonden, laat zien dat de vroege mensen sterk afhankelijk waren van de jacht op herten, steenbokken en andere wildsoorten. Ze consumeerden ook een verscheidenheid aan planten en vruchten.
De bevindingen van het onderzoek zijn significant omdat ze eerdere aannames over de timing en duur van de menselijke bezetting in de regio uitdagen. Ze benadrukken ook het belang van het gebruik van geavanceerde dateringstechnieken om een nauwkeuriger begrip te krijgen van het prehistorische menselijke gedrag en cultuur.
Meer Spanje nieuws, klik hier
foto: (c) Joke Smets