Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Baeza

Voert je terug naar de 16e eeuw

Baeza

"Nestel jezelf in de betoverende charme van Baeza, waar de ziel van Andalusië zich ontvouwt in de kronkelende straatjes, de eeuwenoude geschiedenis fluistert en de warme zonnestralen dansen op de verweerde stenen."

+9
°
C
H: +10°
L: 0°
Baeza
Donderdag, 21 December
7-daagse weersvoorspelling
vri zat zon maa din woe
+14° +14° +13° +12° +12° +12°
+ + + + + +

Baeza

Baeza, gelegen in het zuiden van Spanje, is sinds 2003 erkend als UNESCO Werelderfgoed vanwege haar buitengewone monumentale erfgoed, dat zorgvuldig bewaard is gebleven sinds de Renaissance, de periode van grootste pracht van de stad. Een wandeling door de straten voert je terug naar de 16e eeuw, toen Baeza een van de belangrijkste centra in het zuiden van het Iberisch schiereiland werd dankzij haar universiteit, religieuze gebouwen en adellijke paleizen. Een sleutelfiguur in dit Renaissance-glorietijdperk was de architect Andrés de Vandelvira, die een aanzienlijke invloed had op de huidige staat van de kathedraal en andere bouwwerken uit die tijd.

Spain VIVAndalusia

Cultuur, traditie en geschiedenis

Het stadsbeeld is doordrenkt van cultuur, traditie en geschiedenis. De monumentale pleinen en straten fungeren als openluchtmusea vanwege hun uitzonderlijke architectuur. Baeza heeft ook delen van haar Iberische, Romeinse en Moorse erfgoed behouden, sporen van culturen die nog steeds tastbaar aanwezig zijn. Het is een stad vol monumenten en bezienswaardigheden die elke bezoeker zal betoveren.

Spain VIVAndalusia

Geschiedenis

De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met invloeden van verschillende culturen die hebben bijgedragen aan haar unieke karakter. De stad bloeide vooral op tijdens de Renaissance, een periode die haar stempel heeft gedrukt op de indrukwekkende architectuur die vandaag de dag bewaard is gebleven. De Renaissance heeft Baeza getransformeerd tot een intellectueel en artistiek centrum, vooral dankzij de oprichting van de universiteit.

Spain VIVAndalusia

Levendig museum

Een van de meest opmerkelijke figuren uit deze periode is de genoemde architect Andrés de Vandelvira. Zijn invloed strekt zich uit over de stad, maar zijn bijdragen aan de kathedraal zijn van onschatbare waarde. De architectuur van de kathedraal weerspiegelt de pracht en praal van de Renaissance, met verfijnde details en een imposante aanwezigheid die nog steeds bewondering oproept.

Baeza's stedelijk landschap fungeert als een levendig museum, waar elke straat en elk plein getuigt van een rijke geschiedenis. De harmonie tussen de monumenten, kerken en adellijke residenties weerspiegelt de welvaart van de stad in het verleden. Ondanks de tijd die is verstreken, behoudt Baeza een atmosfeer van majesteit en grootsheid die bezoekers betovert.

Cultuur invloeden

Naast haar architecturale schatten staat Baeza bekend om het koesteren van haar Iberische, Romeinse en Moorse erfenis. Deze diverse culturele invloeden hebben geleid tot een stad met een unieke mix van tradities en gebruiken. Terwijl je door de straten wandelt, kom je overblijfselen tegen die getuigen van het rijke verleden van Baeza en haar vermogen om verschillende culturen te integreren.

Festivals

Baeza viert haar geschiedenis en culturele erfgoed met verschillende festivals en feesten gedurende het jaar. Deze evenementen brengen de lokale bevolking en bezoekers samen in een vrolijke sfeer. Traditionele muziek, dans en culinaire hoogstandjes vormen een integraal onderdeel van deze vieringen, waardoor iedereen de kans krijgt om de levendige cultuur van Baeza te ervaren.

Baeza vandaag

Een bezoek aan Baeza biedt niet alleen een reis door de tijd, maar ook een kans om de unieke charme van deze stad te ontdekken. Haar monumenten en bezienswaardigheden zijn toegankelijk en betoverend, en de mix van geschiedenis en hedendaagse levendigheid maakt Baeza een bestemming die zowel boeiend als gastvrij is.

Onze Tips

Tip: Rondleiding door de stad

Ontdek de betoverende charme van deze Spaanse parel tijdens een onvergetelijke rondleiding. Bewonder de indrukwekkende gotische, renaissance- en barokke bouwstijlen die de stad sieren.

Om je ervaring te optimaliseren, raden we aan om je tickets en rondleidingen vooraf te reserveren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je niets van het fascinerende erfgoed van Baeza mist.

Bestel hier tickets en begeleide rondleidingen aan voordelige prijzen. (klik links)

VIVAndalusia

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Baeza zijn: Úbeda | turismo

Ter Conclusie

Kortom, Baeza is niet alleen een stad met een uitzonderlijk monumentaal erfgoed, maar ook een levendig eerbetoon aan haar rijke geschiedenis. Het is een plek waar het verleden naadloos samenvloeit met het heden, en waar elke steen een verhaal vertelt. Een bezoek aan Baeza is een reis naar een tijdperk van pracht en een onderdompeling in een cultuur die haar wortels diep in de geschiedenis heeft verankerd.

 • De kathedraal van de Geboorte van Onze Lieve Vrouw domineert het monumentale landschap van Baeza. De torenspits is zichtbaar van ver weg, en vanaf zijn meer dan 50 meter hoogte kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de vallei van de Guadalquivir. Het is in 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument en staat op de plek van een oude Romeinse tempel, later omgevormd tot een Visigotische structuur en vervolgens tot een moskee na de komst van de moslims. In 1227 werd het, onder de toewijding aan "de Geboorte", de zetel van het bisdom.

  Het kreeg zijn renaissancekarakter in de 16e eeuw, nadat in 1567 meer dan de helft van het gebouw was ingestort. Andrés de Vandelvira en andere belangrijke Andalusische architecten gaven de kathedraal het toen heersende klassieke stijl in de religieuze kunst. Tot het einde van de eeuw onderging de tempel geleidelijk aan transformaties.

 • Voor de Kerk van Santa Cruz staat het Paleis van Jabalquinto, een van de belangrijkste voorbeelden van de laatgotische Isabelino-stijl. Gelegen in het hart van het stadscentrum van Baeza, vormt het een onmisbare monumentale driehoek samen met de genoemde kerk en het hoofdkantoor van de voormalige universiteit. Juan Alfonso Benavides Manrique, heer van Jabalquinto en een verre neef van Ferdinand de Katholieke, gaf opdracht tot de bouw ervan aan het einde van de 15e eeuw.

 • Het San Francisco-klooster is een van de meest belangrijke werken van de Andalusische renaissance, maar door een reeks ongelukkige gebeurtenissen is het niet compleet bewaard gebleven tot op de dag van vandaag. Aardbevingen in de 18e en 19e eeuw, gevolgd door de plundering door de Fransen tijdens de invasie, en het verstrijken van de tijd hebben voorkomen dat we nu kunnen genieten van zijn volledige grootsheid. In dit kloostercomplex liet Andrés Vandelvira zijn genialiteit de vrije loop en creëerde hij een van de meest originele monumenten van de Andalusische renaissance.

 • Baeza is een universiteitsstad. Het was dat al van de 16e tot de 19e eeuw, en dat is het nu met de Antonio Machado-campus van de Internationale Universiteit van Andalusië. Het oorspronkelijke centrum werd opgericht in 1538 door een bul van paus Paulus III. De oorspronkelijke locatie bevond zich waar nu het Museum van Baeza staat. In die tijd waren er slechts een tiental universiteiten in Spanje. Het centrum won geleidelijk aan prestige en Baeza werd zelfs bekend als het "Salamanca van Andalusië", omdat de Castiliaanse stad de thuisbasis was van de meest prestigieuze universiteit van die tijd.

 • Fernando III veroverde Baeza in 1227 en het christendom vestigde zich in de stad. Verschillende parochiekerken werden gebouwd in een laatromaanse stijl, maar tegenwoordig is alleen de kerk van Santa Cruz bewaard gebleven, gelegen op het gelijknamige plein en tegenover het Palacio de Jabalquinto en de oude universiteit. De kerk is een klein juweeltje en een van de symbolen van Baeza, uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO in 2003.

 • De grote Spaanse dichter is een van de illustere bewoners van Baeza geweest. Hij vestigde zich in de stad in 1912, slechts enkele maanden nadat zijn jonge vrouw Leonor was overleden, om Frans te onderwijzen aan het instituut voor middelbaar onderwijs, gevestigd in de oude universiteit. Machado, overweldigd door verdriet, vond toevlucht in de landelijke sfeer van deze stad en in zijn wandelingen door de buitenwijken, die vaak eindigden bij de oude stadsmuur of op de weg naar San Antonio.

 • logo casa
  Onze Tips
  CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  Vind je deze site leuk?
  Inschrijven Nieuwsbrief
  Info Casa VIVAndalusia
  Vragen of Tips
  Hier adverteren

  AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

  We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

  Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

  Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

  Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

  Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

  Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

  We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

  klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
  CheckYeti

  VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

  Spanje VIVAndalusia
  Copyright © 2024 logiKa
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram