Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Montes de Málaga

Een Natuurlijk Juweel in de Nabijheid van de Stad

Montes de Malaga

"Nergens voelt de ziel van Andalusië zo levendig als te midden van de betoverende Montes de Málaga."

+19
°
C
H: +20°
L: +12°
Málaga
Woensdag, 22 November
7-daagse weersvoorspelling
don vri zat zon maa din
+17° +21° +21° +19° +20° +22°
+12° +11° +12° +12° +13° +14°

Montes de Málaga

Los Montes de Málaga: Een Natuurlijk Juweel in de Nabijheid van de Stad

De Montes de Málaga, slechts vijf kilometer ten noorden van de stad, vormen een ruig massief met weinig valleien of vlaktes, doorkruist door talloze ravijnen, beekjes, stroompjes, steile paden en ogenschijnlijk onoverkomelijke doorgangen.

Oostelijke helling van het Guadalmedina-rivierbekken

Omdat dit natuurlijke gebied de oostelijke helling van het Guadalmedina-rivierbekken beslaat, ontstaat er een gevarieerd landschap van middelgebergte met steile hellingen. Historisch gezien werden de kenmerkende geologische eigenschappen (ondoorlaatbare rotsen), het regenachtige klimaat en intensieve menselijke exploitatie (wijngaarden) de oorzaken van periodieke en hevige overstromingen in het centrum van Málaga. In het begin van de 20e eeuw werden doortastende maatregelen genomen. Waaronder de bouw van het reguleringsreservoir El Agujero. De kanalisatie van de rivier door Málaga. En grootschalige herbebossing met naaldbomen na de vernietiging van de wijngaarden door de druifluis in 1878.

Maar vandaag de dag presenteert het zich als een prachtig dennenbos, een long voor de stad Málaga.

Flora en Fauna: Een Bont Geheel van Natuurpracht

De protagonisten van het natuurpark zijn voornamelijk de Aleppo-den, hoewel deze in het noordelijke deel, bij Los Frailes, de spotlight deelt met de zwarte den en de pijnboom. Hier en daar verschijnen kleine bosjes steeneik. Zoals in de arroyo Ballesteros, El Cerrado en Las Contadoras. Die vaak afgewisseld worden met dennen, olijfbomen en gewassen. In dit hoofdzakelijk bosrijke milieu domineren roofvogels zoals de slangenarend en de dwergarend, naast kleinere vogels die verbonden zijn met naaldbomen.

Op hogere hoogtes

Op hogere hoogtes, met diepere en vochtigere bodems, delen kurkeiken en steeneiken het podium met andere bomen - Castillejos, Puerto del Viento, Puerto del León en Pocopán. Hier ontstaat een gevarieerde ondergroei met planten als steeneiken, gaspeldoorn, rozemarijn en tijm. Die op zonnige hellingen plaatsmaken voor dwergpalm, aspergeplanten en brem. Langs waterwegen zijn oleanders, riet, bramen, kamperfoelies en tamarisken te vinden. Samen met een bos van wilgen, populieren, essen en iepen, waarin de kleine karekiet, de cascade-waterspreeuw en de ijsvogel hun toevlucht vinden.

Verschillende amfibieën voor en een vissoort, de kwabaal

Gekoppeld aan deze waterlopen komen verschillende amfibieën voor en een vissoort, de kwabaal. Deze is geclassificeerd als kwetsbaar, heeft geleid tot de verklaring van een groot deel van de Guadalmedina-rivier als een gebied van communautair belang (LIC). Opmerkelijk is de aanwezigheid van de kameleon, een van de meest opmerkelijke reptielen in Europa. En het bestaan van een grottenkrekel (Petaloptila malacitana), een endemische soort die alleen voorkomt in sommige mijnen in het gebied en de omgeving van Málaga.

Net Als een Levendig Schilderij: De Diversiteit van het Landschap

Het Montes de Málaga-natuurpark wordt gekenmerkt door een schilderachtige diversiteit, waar het ruige reliëf samensmelt met weelderige vegetatie. Net als in een levendig kunstwerk, waar de kleuren van de dennenbossen, steeneiken, en diverse struiken en planten een harmonieus geheel vormen, komt de ware pracht van de natuur hier tot leven.

Onze Tips

Tip: Pablo Picasso Museum, Casa Natal en tour door Malaga

Ontdek de geschiedenis van het prachtige Malaga door de ogen van Picasso: bezoek locaties die belangrijk zijn voor zijn leven en leer hoe de stad hem inspireerde. Bekijk hoogtepunten van de stad tijdens een begeleide wandeling. Meer info klik hier

Voor bepaalde uitstappen is het verstandig op voorhand tickets te bestellen. Zo voorkom je lange wachtrijen en ben je zeker dat het niet uitverkocht is. Bijvoorbeeld voor het Alhambra in Granada en Caminito del Rey, waar ze maar een beperkt aantal bezoekers toelaten kan je best enkele maanden op voorhand reserveren.

Bestel hier tickets en begeleide rondleidingen aan voordelige prijzen. (klik links)

Málaga

Ter Conclusie: Een Baken van Natuurlijke Harmonie voor Málaga

In de schaduw van de Montes de Málaga heeft de stad Málaga een adembenemend natuurgebied dat niet alleen de herinnering aan historische overstromingen draagt, maar nu ook fungeert als een groene long voor de stad. Ter conclusie kan worden gezegd dat de inspanningen van het verleden om dit gebied te transformeren hebben geleid tot een welvarend natuurpark, waar flora en fauna gedijen in een harmonieus samenspel van ecosystemen.

Voor de inwoners van Málaga en bezoekers is het Montes de Málaga-natuurpark niet alleen een bron van recreatie, maar ook een levend bewijs van de veerkracht van de natuur en de inspanningen van de mens om in balans te leven met het milieu.

logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram