Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Fiestas - Feesten en Feestdagen in Andalusië

Andalusië staat bekend om zijn vele feestdagen en evenementen

Fiestas

"Feesten: Laat de vreugde van Andalusië je omarmen, terwijl de fiestas dansen op het ritme van het hart en de ziel van het Zuiden."

Fiestas (Feesten) in Andalusië

 

Semana Santa

Andalusië, een regio in het zuiden van Spanje, staat bekend om zijn vele feestdagen en evenementen. Een van de meest opvallende en belangrijke evenementen is de Semana Santa. Oftewel de Heilige Week, die plaatsvindt in de week voor Pasen. Tijdens deze week worden er in veel steden en dorpen processies gehouden waarbij religieuze beelden worden meegedragen. Vaak onder begeleiding van muziek en tromgeroffel. Deelnemers dragen gewaden en puntkappen, genaamd 'capirotes', als teken van boetedoening en nederigheid.

 

Reyos Magos

Op 6 januari wordt het Driekoningenfeest gevierd. Een belangrijke feestdag in Andalusië en in heel Spanje. Op deze dag komen de 'Reyes Magos', oftewel de Drie Koningen, aan met cadeaus voor kinderen. Er zijn veel parades en optochten met praalwagens waarop de Koningen en hun gevolg te zien zijn.

 

Carnaval

Een ander bekend feest in Andalusië is het Carnaval, dat vaak in februari of maart wordt gevierd. Het Carnaval van Cádiz is het meest bekend en wordt beschouwd als een van de belangrijkste carnavaleske festiviteiten van Spanje. Tijdens het Carnaval zijn er optochten van kostuums, dans en muziek, waarbij mensen zich verkleden en optredens geven.

 

Andere feesten

Andere feestdagen die gevierd worden in Andalusië zijn onder meer de Feria de Abril in Sevilla. Waar een week lang feest wordt gevierd met flamencodansen, stierengevechten en kleurrijke verlichting. De Romería de El Rocío, een pelgrimstocht die plaatsvindt in mei ter ere van de Maagd van El Rocío.

Kortom, Andalusië kent een rijke traditie van feestdagen en evenementen die een belangrijk onderdeel zijn van de lokale cultuur en identiteit.

Feesdagen 2024 Andalusië

 • maandag 1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaar)
 • zaterdag 6 januari: Día de Reyes (Driekoningen)
 • woensdag 28 februari: Día de Andalucía 
 • donderdag 28 maart: Jueves Santo 
 • vrijdag 29 maart: Viernes Santo (Goede vrijdag)
 • woensdag 1 mei: Día del Trabajador (Dag van de arbeid)
 • donderdag 15 augustus: Asunción de la Virgen (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
 • zaterdag 12 oktober: Día de Hispanidad/ Fiesta Nacional de España
 • vrijdag 1 november: Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
 • vrijdag 6 december: Día de la Constitución Española (Dag van de Spaanse grondwet)
 • maandag 9 december (verplaatst van zondag 8 december): Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis)
 • maandag 25 december: Día de Navidad (Kerstdag)
Onze Tips

Enkele van de  ontelbare Ferías, Fiestas en Festivals die Andalusië rijk is

Los Reyes Magos - Epifanía Del Señor

Los Reyes Magos is één van de belangrijk feesten in Spanje en wordt gevierd op 6 januari. Het is de dag waarop de drie wijzen, Melchior, Gaspar en Balthazar, aankomen om gifts te brengen aan het Kind Jezus.

In Spanje worden kinderen geschenken gegeven door de Reyes Magos, niet door Sinterklaas. Kinderen leggen hun schoenen neer voor het raam en de Reyes Magos vullen deze met snoep en cadeaus. Veel families vieren de avond van 5 januari met een feestmaal en sommigen organiseren zelfs parades door de straten.

Los Reyes Magos is een feest voor het hele gezin en biedt een gelegenheid om samen te komen en te vieren. Het is een mooie traditie en een leuke manier om de winter in Spanje te beginnen.
datum: 5/6 januari

Carnaval

Carnaval in Andalusië vindt plaats in de week voorafgaand aan de vastentijd. Ook wel bekend als de veertigdaagse vastentijd voor Pasen. Deze periode staat bekend als "Semana Santa" of Heilige Week en begint op Palmzondag. Carnaval in Andalusië staat bekend om zijn kleurrijke parades, muziek, dans en kostuums.
 
Het wordt gevierd in steden en dorpen door de hele regio. Met name in Cadiz, waar het carnaval een belangrijk cultureel evenement is geworden en één van de grootste carnavals van Spanje. In andere steden, zoals Malaga en Granada, worden ook carnavals gevierd. Maar deze zijn doorgaans kleiner in omvang dan die in Cadiz.

Festival de Jerez

Het Festival de Jerez wordt jaarlijks gehouden in februari of maart, en duurt ongeveer 10 tot 12 dagen. Het festival biedt een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder concerten, dansvoorstellingen, workshops en masterclasses. het is gericht op flamenco-muziek, dans en andere culturele activiteiten. De meeste activiteiten vinden plaats in verschillende theaterzalen en concertzalen in de stad Jerez de la Frontera. De deelname is gratis of tegen een vergoeding. Het festival is een unieke gelegenheid om de flamenco-cultuur te ervaren en te ontdekken.

Tijdens het festival kun je genieten van verschillende optredens van bekende en up-and-coming artiesten uit de flamenco-wereld. Het programma bestaat uit concerten, tentoonstellingen, workshops en masterclasses.

Het Festival de Jerez is een must-visit voor muziekliefhebbers en is een unieke ervaring om de Spaanse flamenco-cultuur te ontdekken.

datum: februari of maart, duurt 2 weken

Semana Santa

Semana Santa of Heilige Week, is een belangrijke religieuze viering in Spanje. Het is één van de belangrijkste feesten die plaatsvindt in de week voor Pasen. Het wordt gevierd met processies en ceremoniën ter nagedachtenis aan de passie, de kruisiging en de opstanding van Jezus Christus.

In de meeste Spaanse steden en dorpen worden processies gehouden. Waarbij broederschappen (hermandades) in hun gewaden en hoge puntige kappen door de straten lopen. Vaak met beelden van Christus en de Maagd Maria op draagbaren. De processies worden begeleid door muziek en zang, en er wordt vaak wierook gebrand om de weg te zuiveren en de lucht te vullen met een heilige geur.

Semana Santa is niet alleen een religieuze viering, maar ook een cultureel evenement. Het trekt veel toeristen aan die de processies komen bekijken en de tradities willen leren kennen. Naast de processies zijn er vaak ook feesten, concerten en andere evenementen die deel uitmaken van de vieringen.

Festival de Cine Español

Het Festival de Cine Español, of het Spaanse Filmfestival, vindt jaarlijks plaats in de stad Malaga. Het festival staat bekend om het tonen van de nieuwste Spaanse films en het eren van de beste Spaanse acteurs, regisseurs en producenten.

De exacte datum van het Festival de Cine Español varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maand maart of april.

Het festival trekt veel bezoekers, waaronder filmmakers, acteurs, producenten en filmfanaten uit Spanje en de rest van de wereld. Het omvat filmpremières, vertoningen van klassiekers en onafhankelijke films, lezingen en workshops, en de uitreiking van prijzen voor de beste films en prestaties.

Het Festival de Cine Español is één van de belangrijkste filmevenementen / feesten voor de Spaanse filmindustrie. Het biedt een platform voor opkomende filmmakers en talenten om hun werk te presenteren en te promoten. Het is een geweldige kans voor liefhebbers van de Spaanse cinema om nieuwe films te ontdekken en te genieten van de levendige sfeer van het festival.

datum: maart

Fería Del Caballo

De Feria del Caballo, ook wel bekend als de Paardenbeurs van Jerez, is een jaarlijks terugkerend festival in Jerez de la Frontera in Andalusië, Zuid-Spanje. Het festival staat bekend om zijn paardenmarkt, flamenco-optredens, sherry-proeverijen en feestelijke sfeer.

De exacte datum van de Feria del Caballo varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maand mei. De editie van 2023 staat gepland om plaats te vinden van 7 tot 14 mei.

Tijdens de Feria del Caballo komen paardenfokkers en -liefhebbers samen om hun paarden te showen en te verkopen op de paardenmarkt. Er zijn ook vele kraampjes waar traditionele Andalusische gerechten en drankjes worden verkocht, waaronder de beroemde sherry-wijnen uit de regio. 's Avonds komt het festival tot leven met muziek, dans en flamenco-optredens.

De Feria del Caballo is een belangrijk cultureel evenement in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers, zowel uit de omgeving als uit andere delen van Spanje en het buitenland. Het is een geweldige kans om de Andalusische cultuur te ontdekken en te genieten van de levendige en feestelijke sfeer van het festival.

datum: mei

Festival Internacional de Música y Danza de Granada

Het Festival Internacional de Música y Danza de Granada, of het Internationaal Muziek- en Dansfestival van Granada, is een jaarlijks terugkerend cultureel evenement in de stad Granada in Andalusië, Zuid-Spanje. Het festival staat bekend om zijn hoogstaande concerten, balletvoorstellingen, opera's en flamenco-optredens.

De exacte datum van het festival varieert elk jaar, maar het vindt meestal plaats in de maanden juni en juli. De editie van 2023 staat gepland om plaats te vinden van 23 juni tot 14 juli.

Het festival trekt veel gerenommeerde internationale artiesten en ensembles aan, en biedt een gevarieerd programma met zowel klassieke muziek als hedendaagse en populaire muziekgenres. Er zijn ook balletvoorstellingen, opera's en flamenco-optredens van zowel lokale als internationale artiesten.

Het Festival Internacional de Música y Danza de Granada is een belangrijk evenement voor de culturele scene in Granada en Andalusië, en biedt een unieke kans om te genieten van wereldklasse muziek- en dansvoorstellingen in een prachtige historische omgeving. Het is een must-see voor liefhebbers van de podiumkunsten die Spanje bezoeken tijdens de zomermaanden.

datum: Het festival wordt gevierd in de maanden juni en juli.

Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda

De Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda zijn paardenraces die jaarlijks plaatsvinden in de stad Sanlúcar de Barrameda, in de provincie Cádiz in Spanje. Het is een van de populairste paardenraces in Spanje en trekt veel toeschouwers uit het hele land en buitenland aan.

De races worden gehouden op het strand van Sanlúcar de Barrameda en zijn gekenmerkt door de unieke omgeving en het aangename weer. Het festival is een groot evenement en biedt veel vermaak en amusement, zoals muziek, dans, eten en drinken. Het is ook een groot feest voor families en vrienden die samenkomen om te genieten van het prachtige weer en de paardenraces.

Het "Carreras de Caballo de Sanlúcar de Barrameda" is niet alleen een belangrijk sportevenement, maar ook een culturele traditie die al meer dan anderhalve eeuw in stand wordt gehouden.

De races vinden meestal plaats in de zomer en zijn een unieke ervaring voor liefhebbers van paardenraces of voor mensen die geïnteresseerd zijn in de lokale cultuur en tradities.

datum: zomer

Fería Goyesca de Pedro Romero

De Fería Goyesca de Pedro Romero is een beroemd paardrijfestijn dat plaatsvindt in Ronda, Andalusië, Spanje. Het festival eert de beroemde paardrijder Pedro Romero en

De Feria Goyesca de Pedro Romero is een jaarlijks festival dat plaatsvindt in Ronda, een stad in de provincie Malaga, in Andalusië, Spanje. Het festival is vernoemd naar de beroemde stierenvechter Pedro Romero, die in de 18e eeuw in Ronda werd geboren en de grondlegger was van de moderne stierenvechtkunst.

Het festival vindt plaats in de eerste week van september en is een eerbetoon aan de stierenvechterscultuur en de Goyesca-stijl, die is geïnspireerd op de mode van de Spaanse schilder Francisco de Goya. Tijdens het festival dragen stierenvechters traditionele kostuums in de stijl van Goya en vinden er stierenvechtshows en andere culturele evenementen plaats, waaronder muziekoptredens, flamenco-optredens en paardenshows.

datum: eerste week september

Festival de los Patios Cordobeses

De Fiesta de los Patios in Córdoba is een levendige viering die diep geworteld is in de tradities van de stad. Het Centro de Interpretación de la Fiesta de los Patios Trueque Cuatro, een representatief patiohuis, fungeert als een bron van informatie en een ontmoetingsplaats voor de gemeenschap. Dit centrum is opgericht om de erkenning van de UNESCO in 2012 als Immaterieel Cultureel Erfgoed te vieren en te verspreiden.

UNESCO erkend

Net als andere door de UNESCO erkende immateriële erfgoederen, draait het bij de Fiesta de los Patios om het erkennen van menselijke waarden. De focus van het Centro de Interpretación de la Fiesta de los Patios Trueque Cuatro ligt op de mensen, op de gemeenschap die haar erfgoed koestert en deelt. Het is niet alleen een viering van architectonische pracht, maar ook van de menselijke interactie en de sociale samenhang die de patio's vertegenwoordigen.

Fiesta del Ajoblanco, Almáchar

Jaarlijks de eerste zaterdag van de maand september komt het schilderachtige stadje Almáchar tot leven met zijn meest significante en kenmerkende viering: het Ajoblanco Festival. Dit evenement brengt de hele gemeenschap samen, bundelt hun krachten om ervoor te zorgen dat het stadje in perfecte staat verkeert en klaar is om een groot aantal bezoekers te verwelkomen.

Het Ajoblanco Festival heeft een speciale plaats in het hart van de inwoners van Almáchar en is van nationaal en Andalusisch toeristisch belang. Het biedt bezoekers een unieke kans om te genieten van een traditioneel en iconisch gerecht uit Almáchar: Ajoblanco. Bovendien kunnen bezoekers zich tegoed doen aan wijnen gemaakt van de gerenommeerde Muscat-druiven en rozijnen van Alexandrië. Natuurlijk mag men de kans om te genieten van de voortreffelijke smaak van de met zorg gekweekte en bereide druiven en rozijnen van Alexandrië niet missen, een liefdevol werk dat jaar na jaar door de dorpsbewoners wordt verricht.

Deze viering is niet slechts een lokale traditie; het is het oudste festival in de provincie en draagt de prestigieuze titel van nationaal toeristisch belang en provinciaal kenmerk. Het Ajoblanco Festival is een culturele en culinaire reis die het rijke erfgoed van Almáchar laat zien en de toewijding aan het behoud van eeuwenoude recepten en tradities benadrukt.

Almáchar
meer info
logo casa
Onze Tips
CheckYeni
 • Europ Assistance
 • ANWB
 • Vueling
 • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram