Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Córdoba

Een Betoverende Bestemming

Puente Romano de Córdoba

"Nergens voel ik de warme omhelzing van geschiedenis en cultuur zo sterk als in het betoverende Córdoba, waar elke steen een verhaal fluistert en de tijd lijkt te dansen op de tonen van eeuwenoude melodieën."

+11
°
C
H: +12°
L: +
Córdoba
Zaterdag, 06 Januari
7-daagse weersvoorspelling
zon maa din woe don vri
+14° +13° +12° +12° +11° +13°
+ + + + + +

Córdoba

Alcaucín bevindt zich strategisch tussen de Sierra de Tejeda, Almijara en Alhama, waardoor het wordt omringd door majestueuze bergen. Dit idyllische dorp ligt op slechts een klein eindje rijden van de Costa del Sol, waardoor het de perfecte ontsnapping biedt voor diegenen die zowel rust als de bruisende kust willen ervaren.

Spain VIVAndalusia

De geschiedenis van Alcaucin

Alcaucín ademt geschiedenis, met smalle geplaveide straatjes en witgekalkte huizen die getuigen van eeuwenoude verhalen. Ooit bewoond door de Feniciërs, Romeinen en Moren, heeft het dorp een rijke culturele erfenis. Elk gebouw draagt bij aan het verhaal van Alcaucín, waar verleden en heden samenkomen in harmonie.

Spain VIVAndalusia

Festivals en feesten

Alcaucín komt tot leven tijdens zijn bruisende festivals en feesten. De Feria de San Sebastián in januari brengt muziek, dans en traditionele Spaanse lekkernijen samen. Maar de absolute ster is het Festival de la Vendimia in september, waar de druivenoogst wordt gevierd met kleurrijke parades en levendige festiviteiten.

Spain VIVAndalusia

Bezienswaardigheden

De betovering van Alcaucín reikt verder dan zijn festivals, met bezienswaardigheden die de geschiedenis omarmen. Het indrukwekkende Castillo de Zalia biedt een panoramisch uitzicht op het omliggende landschap. De kerk, Iglesia de Nuestra Señora del Rosario, is een architectonisch meesterwerk dat de religieuze toewijding van het dorp weerspiegelt.

Spain VIVAndalusia

Alcaucin vandaag

Alcaucín blijft vandaag de dag een oase van authenticiteit, waar lokale ambachten gedijen en de keuken de smaakpapillen betovert. Proef de traditionele gerechten in de lokale tavernes en laat je onderdompelen in de warmte van de Andalusische gastvrijheid. De lokale markten zijn een schatkamer van handgemaakte producten en verse ingrediënten.

Spain VIVAndalusia

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van Alcaucín draagt bij aan zijn aantrekkingskracht. Met de auto is het dorp gemakkelijk te bereiken via de snelwegen A-45 en A-92. Voor degenen die de voorkeur geven aan openbaar vervoer, bieden busverbindingen een handige manier om dit schilderachtige dorp te ontdekken.

Onze Tips

Tip: Mezquita-Catedral en Alcázar de los Reyes Cristianos

Koop je toegangstickets voor de Mezquita-Catedral en Alcázar de los Reyes Cristianos online, want dit bespaart tijd. Maar ook omdat het de wachtrijen omzeilt. Net als het Alcázar biedt de Mezquita-Catedral een adembenemende ervaring. Online tickets reserveren geeft je niet alleen directe toegang, maar ook gemak. Ter conclusie, vermijd onnodige vertragingen en maak optimaal gebruik van je tijd in Córdoba door vooraf je tickets te kopen.

Bestel hier tickets en begeleide rondleidingen aan voordelige prijzen. (klik links)

VIVAndalusia

Ook leuke dorpjes/ steden te bezoeken in de buurt van Malaga zijn: Rincon de la VictoriaCasabermejaAloraMijas (Pueblo & Costa) en Benalmadena (Pueblo & Costa).

Ter Conclusie: Alcaucín, Een Juweel in het Hart van Andalusië

Alcaucín betovert bezoekers met zijn schilderachtige ligging, doordrenkte geschiedenis, levendige festivals en opmerkelijke bezienswaardigheden. Of je nu de geplaveide straten verkent, deelneemt aan kleurrijke festiviteiten of geniet van de lokale keuken, deze bestemming biedt een onvergetelijke reis door de tijd. Met gemakkelijke bereikbaarheid is Alcaucín een verborgen juweel dat wacht om ontdekt te worden in het hart van het betoverende Andalusië.

De Mezquita-Catedral van Córdoba, erkend als Werelderfgoed sinds 1984, is het belangrijkste monument in het Westelijke islamitische rijk en behoort tot de meest verbazingwekkende ter wereld. Op deze locatie werden ooit verschillende godheden vereerd.

Onder de Visigotische overheersing stond hier de basiliek van San Vicente, later deelde deze ruimte christenen en moslims. Toen de moslimbevolking groeide, kocht Abderraman I de basiliek, vernietigde deze, en bouwde de eerste Alhama-moskee. Enkele elementen van de Visigotische structuur zijn geïntegreerd in Abderraman I's eerste sectie.

De indrukwekkende moskee heeft twee delen: de geportioneerde binnenplaats met de minaret, een toevoeging van Abd al-Rahman III, en de gebedsruimte. Het interieur is gevormd door kleurrijke bogen en zuilen. Het complex is verdeeld in vijf zones, elk vertegenwoordigt een uitbreiding. In conclusie is de Mezquita-Catedral een unieke mix van islamitische en christelijke architecturale stijlen.

Het Alcázar de los Reyes Cristianos in Córdoba, een imposante fort en paleiscombinatie met stevige muren, vertegenwoordigt de evolutie van de architectuur van de stad. Het herbergt resten van Romeinse, Visigotische en Arabische oorsprong. Na de verovering door Fernando III in 1236, begon Alfonso X de restauratie, voltooid onder Alfonso XI. Door de geschiedenis heen diende het als de zetel van de Inquisitie en zelfs als gevangenis in de 19e eeuw.

Bij aankomst valt de bijna rechthoekige constructie op, omringd door massieve stenen muren en vier torens die de hoeken markeren. Binnenin zijn er binnenplaatsen met prachtige bloemen, kruiden en bomen. Opmerkelijk is de gotische kapel, het Salón de los Mosaicos, met Romeinse mozaïekstukken. De Arabisch geïnspireerde baden onder deze ruimte zijn verdeeld over drie gewelfde kamers.

Het Mudéjar-patio charmeert met marmeren vloeren, kabbelend water en uitgestrekte tuinen, wat het majestueuze karakter van dit Córdobaanse Alcázar illustreert.

Medina Azahara, gelegen aan de voet van Sierra Morena, werd in 2018 door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Abd al-Rahman III, de zelfbenoemde kalief in 929 na Christus, liet deze weelderige stad bouwen, volgens de volkstraditie als eerbetoon aan zijn favoriet, Azahara. Recente studies wijzen echter op een andere reden: de opkomst van het onafhankelijke Kalifaat van het Westen.

De stad, verdeeld over drie terrassen, omringd door muren, symboliseerde het machtige rijk. Met materialen als kostbaar marmer, goud en edelstenen, en ambachtelijk vakmanschap, was het een prachtig staaltje van heerschappij. Tien duizend arbeiders werkten dagelijks aan de constructie, waarmee Abd al-Rahman III zijn krachtige koninkrijk versterkte.

Córdoba herbergt een bewaard gebleven Joodse wijk, gelegen in het historische centrum, dat deel uitmaakt van het door de UNESCO aangewezen Werelderfgoed sinds 1994. De structuur van de Joodse wijk, La Judería, volgt het typerende islamitische stratenplan met twee centrale dwarsstraten en een doolhof van smalle steegjes die soms eindigen in karakteristieke doodlopende steegjes.

De grenzen van de huidige Joodse wijk strekken zich uit van de Puerta de Almodóvar tot aan de Mezquita-Kathedraal en de huidige bisschoppelijke zetel, aan de zuidkant. De wijk werd ooit gescheiden van de rest van de stad door een stadsmuur die de inwoners isoleerde en tegelijkertijd beschermde tegen mogelijke aanvallen van christenen.

Córdoba biedt een betoverend uitzicht met de Mezquita Catedral, de rivier, de Puerta del Puente en de Romeinse brug, vooral bij zonsondergang. De eeuwenoude brug, oorspronkelijk uit de 1e eeuw v.Chr., heeft door de geschiedenis heen diverse renovaties ondergaan.

De huidige structuur dateert uit de middeleeuwen, met de laatste aanpassingen in 1876. Met zestien bogen, waarvan vier puntig en de rest halfrond, is het een architecturaal meesterwerk. In het midden staat een beeld van San Rafael, vervaardigd door Bernabé Gómez del Río in de 16e eeuw. Het geheel biedt een panoramisch uitzicht, vooral in de schemering wanneer de laatste zonnestralen alles goud kleuren.

Córdoba's rijke geschiedenis en architectuur komen hier samen, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt.

Oorspronkelijk maakte het deel uit van de stadsmuren en stond het bekend als de Puerta de Algeciras tijdens de herovering, aangezien het de zuidelijke toegangsweg naar Córdoba was. In de 16e eeuw onderging het een ingrijpende renovatie door Hernán Ruiz III vanwege het bezoek van Filips II aan de stad, wat resulteerde in het monumentale uiterlijk dat we vandaag zien. Met drie lagen sluit het de uiteinden af met geribbelde zuilen, waarbij het midden een rechthoekige opening heeft met een gebogen fronton erboven.

Aan het begin van de 20e eeuw werd het losgekoppeld van aangrenzende gebouwen en werd het terrein verlaagd om de oorspronkelijke hoogte te herstellen.

Tegenwoordig is de Puerta del Puente een bezoekbaar monument. Het publiek heeft toegang tot een permanente tentoonstellingsruimte die de geschiedenis illustreert aan de hand van zorgvuldig geselecteerde teksten en afbeeldingen, evenals een uitkijkpunt bovenaan waar een prachtig panoramisch uitzicht op de hele monumentale omgeving te zien is.

In mei vindt gedurende twaalf dagen het Patio Festival plaats in Córdoba. De patio's, gelegen in de oude stad, zijn versierd met zorgvuldig geplaatste planten van verschillende soorten. Het festival omvat het Patio Contest en het Patio Festival. In het contest worden prijzen toegekend voor de plantenversiering van de patio's.

Deelnemende patio's zijn open voor het publiek. Het festival omvat optredens in de grotere patio's met traditionele Cordobaanse liederen en flamenco. Buurtbewoners versieren gezamenlijk de patio's, die dienen als ontmoetingsplaats en bevorderen duurzaam collectief leven. Dit versterkt sociale banden en stimuleert respect voor de natuur.

Los Patios

Het hele jaar door de patios bezoeken

De Patios in Córdoba bereiken hun hoogtepunt in de eerste helft van mei tijdens het Festival de los Patios Cordobeses (UNESCO Werelderfgoed). Gedurende deze periode openen eigenaars van de deelnemende patio's hun deuren voor het publiek.

Wat velen niet weten, is dat je het hele jaar door de patios van Córdoba kunt bezoeken, vaak zelfs beter buiten het festivalseizoen omdat ze dan minder druk zijn. In andere seizoenen zijn er talloze mogelijkheden om ze te verkennen, waaronder het majestueuze Palacio de Viana met zijn twaalf prachtige patio's en tuin.

Gratis toegang is mogelijk tot verschillende patio's, en er zijn ook begeleide bezoeken en ervaringen het hele jaar door beschikbaar. Ontdek de schoonheid van Córdoba's patios op elk moment, omdat er altijd iets te ontdekken valt.

Patios de Córdoba
meer info

Real Jardín Botánico de Córdoba

Combineert sociale, educatieve en wetenschappelijke functies

Het Real Jardín Botánico de Córdoba, gelegen langs de Guadalquivir, beslaat 7,5 hectare aan weelderige tuinen. Hier ontdekt men diverse wereldwijde flora en natuurlijke schoonheden.

Het combineert sociale, educatieve en wetenschappelijke functies door middel van bezoeken, educatieve en culturele activiteiten, exposities, lezingen, congressen en publicaties.

Ook zet het zich in voor het behoud van Andalusische plantgenetische bronnen en botanisch onderzoek. Bezoekers ervaren de diversiteit van de natuur, want het Real Jardín Botánico de Córdoba is niet alleen een oase van groen, maar ook een centrum van kennis en inspiratie.

Real Jardín Botánico de Córdoba
meer info

Aan het zuidelijke uiteinde van de Romeinse brug verrijst de toren van Calahorra in Córdoba, een strategische locatie met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk genoemd in Arabische bronnen over al-Andalus, onderging het bouwwerk diverse aanpassingen door de eeuwen heen. Het hoefijzerboog fungeerde als een toegangspoort tot de brug, terwijl het rechthoekige terrein in de 12e eeuw versterkt werd met torens.

In het begin van de 20e eeuw werd het erkend als een historisch artistiek monument. Tegenwoordig herbergt het de Levend Museum van al-Andalus, dat de co-existentie van de joodse, christelijke en islamitische culturen belicht. Dit illustreert de diverse functies van de toren door de tijd heen, omdat het nu een bron van culturele verrijking is.

In het hart van Córdoba, naast het stadhuis, staat het enige Romeinse tempel waar archeologisch bewijs van is gevonden. Dit imposante bouwwerk, gewijd aan de keizercultus, trekt de aandacht vanwege zijn indrukwekkende omvang. Oorspronkelijk verheven op een podium, had het een ingang met zes vrijstaande Korinthische zuilen. Tegenover de ingang stond het altaar.

Architect Félix Hernández heeft met zijn reconstructie Córdoba een tastbaar bewijs gegeven van de grootsheid van deze stad in de Romeinse tijd. Originele stukken van het tempelcomplex zijn te bewonderen in het Archeologisch Museum en op ongewone, prachtige plekken in de stad, zoals de gegroefde zuil op het Doblas-plein. Córdoba blijft hiermee haar rijke geschiedenis koesteren.

Het majestueuze gebouw van het Hospital del Cardenal Salazar in Córdoba heeft sinds zijn oorsprong verschillende functies vervuld. In de 18e eeuw ontworpen door Francisco Hurtado Izquierdo, diende het als onderwijsinstelling voor arme kinderen en later als algemeen ziekenhuis.

Tegenwoordig huisvest het de Faculteit der Filosofie en Letteren van Córdoba. De imposante barokke gevel leidt naar kamers rond twee binnenplaatsen met bogen, waarvan de belangrijkste een prachtige marmeren fontein heeft. Vanaf de hoofdtrap bereikt men de tweede verdieping.

De lange gangen tonen nog steeds gegraveerde namen en data van vroegere patiënten. De gotisch-mudéjar kapel van San Bartolomé maakt deel uit van het geheel.

In 1572 stichtte Felipe II, de koning wiens rijk nooit onderging, de Koninklijke Paardenstallen van Córdoba om hoogwaardige paarden te fokken voor het Koninklijk Huis. Diego López de Haro, Hoofdstalmeester, was belast met de bouw. Het gebouw, na een brand in 1734 herbouwd onder Fernando VI, diende ooit als cavaleriekazerne. In 1995 werd het een paardenfokkerij voor het leger.

Bij de reconstructie bleven de buiten- en binnenmuren behouden, maar het wapen van Karel III werd toegevoegd. Het meest opvallende deel is de stal, omschreven door García Lorca als een "kathedraal voor paarden." Heden herbergen de stallen het paardenspektakel "Passie en zigeunerziel van het Andalusische paard", geschikt voor alle leeftijden.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram