Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Baños Árabes de Jaén

Gevestigd in het ondergrondse labyrint van het Villardompardo Palace

Baños-Árabes.-Jaén

"Navigeren door de tijdloze gangen van de Baños Árabes de Jaén is als het ontvouwen van geschiedenis in elke steen, een betoverende reis naar het verleden waar de echo's van eeuwenoude rust fluisteren."

+22
°
C
H: +22°
L: +13°
Jaén
Vrijdag, 26 Januari
7-daagse weersvoorspelling
zat zon maa din woe don
+22° +19° +18° +18° +19° +18°
+12° +10° +10° + + +

Baños Árabes de Jaén

In de 11e eeuw gebouwd, zijn de Moorse baden van Jaén gevestigd in het ondergrondse labyrint van het Villardompardo Palace. Met een indrukwekkende oppervlakte van 450 vierkante meter, zijn ze wellicht de grootste toegankelijke baden in Spanje. Tussen de 14e en 15e eeuw verloren ze hun badfunctie en werden ze omgevormd tot leerlooierijen. In de 16e eeuw verrees het paleis van Fernando de Torres y Portugal over deze baden. Na eeuwen van verandering vonden ze in de 20e eeuw een nieuw doel als onderdeel van een vrouwenopvang.

Van Verborgen Juweel tot Nationaal Monument

In 1913 werd een klein deel van de baden ontdekt, wat leidde tot de erkenning als Nationaal Monument en het begin van een opmerkelijke restauratie. Deze restauratie, bekroond met de Europa Nostra Award, herstelde niet alleen de fysieke pracht, maar ook de historische betekenis van de baden. Tegenwoordig vormen de baden een symbiose met het "Moorish Baths" Cultureel Centrum, dat onderdak biedt aan het Museum van Kunst en Volksgebruiken en het Naïf Art Museum.

Een Renaissance in de 20e Eeuw

Na jaren van verwaarlozing werden de baden herontdekt en kregen ze een nieuw leven. In de vroege 20e eeuw dienden ze als onderdeel van een vrouwenopvang, een bijdrage aan een sociaal welzijnsdoel. De herontdekking leidde tot de restauratie en uiteindelijk tot de erkenning van hun historische waarde. Hierdoor konden de baden opnieuw schitteren, niet alleen als architectonisch erfgoed, maar ook als een sociaal relevant monument.

Een Europese Erkenning voor Restauratie

De restauratie van de baden, die de prestigieuze Europa Nostra Award ontving, was een toewijding aan het behoud van het culturele erfgoed. De gedetailleerde aanpak herstelde niet alleen de fysieke structuur, maar bracht ook de oorspronkelijke pracht terug. Deze erkenning bevestigt de restauratie niet alleen als een lokale prestatie maar ook als een voorbeeld van Europese toewijding aan het behoud van ons gezamenlijk erfgoed.

Een Hedendaagse Samensmelting van Kunst en Geschiedenis

Vandaag de dag stralen de baden niet alleen als een architectonisch meesterwerk, maar ook als een levendig cultureel centrum. Het "Moorish Baths" Cultureel Centrum omarmt de baden en herbergt twee musea, gewijd aan kunst en volksgebruiken. Deze fusie van historie en hedendaagse kunst versterkt de rol van de baden als een levendig centrum van educatie en culturele uitwisseling.

Onze Tips
Tip: 3-uur durende tour, kathedraal, joodse wijk en Arabische baden

Ontdek het Jaén van de drie culturen en zijn emblematische plekken, de Renaissance-kathedraal, de Joodse wijk, de Arabische baden, de legende van de hagedis van Jaén en de kerk van La Magdalena.

Bestel hier tickets  aan voordelige prijzen. (klik links)

juderia-de-Jaen

Ter Conclusie: Een Tijdloze Reis door Geschiedenis en Kunst

De Moorse Baden of Jaén blijven een tijdloze getuigenis van de vele levens die ze hebben doorstaan. Van hun oorspronkelijke functie als baden tot hun rol in latere eeuwen, en uiteindelijk hun herontdekking en restauratie, vertellen de baden een boeiend verhaal. Hun hedendaagse gedaante als cultureel centrum en museum verankert hen in het heden, waardoor bezoekers een meeslepende reis maken door de tijd en de rijke geschiedenis en kunst van deze betoverende locatie ontdekken.

logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram