Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Fuente de Piedra

Het dorp staat vooral bekend om de gelijknamige lagune

Fuente de Piedra

"Natuurlijke schoonheid weerspiegelt in de kalme wateren van Fuente de Piedra, waar de ziel rust vindt en het hart vrede omarmt."

+11
°
C
H: +13°
L: +
Fuente de Piedra
Zaterdag, 20 Januari
7-daagse weersvoorspelling
zon maa din woe don vri
+14° +16° +19° +19° +21° +21°
+ + + +10° +10° +12°

Fuente de Piedra

Fuente de Piedra, een agrarisch dorp gelegen op vlak terrein in het Antequera-bekken, ligt tussen Campillos en de provinciegrens met Sevilla. Het dorp staat vooral bekend om de gelijknamige lagune, die niet alleen van enorm ecologisch belang is als thuisbasis voor duizenden flamingo's en andere trekvogels in de winter, maar ook een plek van uitzonderlijke landschappelijke schoonheid is, vooral tijdens de jaarlijkse aankomst- en nestelperiodes.

Spain VIVAndalusia

De geschiedenis van Fuente de Piedra

De geschiedenis van Fuente de Piedra is onlosmakelijk verbonden met twee locaties binnen de gemeentegrenzen: de lagune en een nabijgelegen medicinale bron.

De lagune moet al sinds prehistorische tijden als zoutbron zijn gebruikt. Tijdens de Romeinse periode zijn er echter overblijfselen gevonden die een duidelijker beeld geven van de interactie tussen de mens en het lokale milieu. Naast het winnen van zout uit de lagune jaagden de Romeinen ook op flamingo's, die in deze wateren nestelen en broeden, om culinaire redenen, waarbij de tong van de vogel werd beschouwd als een exquise delicatesse.

De bron

De bron, met zijn geneeskrachtige water, is verantwoordelijk voor zowel de oorsprong van het dorp als zijn naam, wat "de stenen bron" betekent. De Romeinen waardeerden deze bron enorm vanwege de effectiviteit bij de behandeling van nierstenen. Kronieken vertellen ons zelfs dat keizer Trajanus (53-117), die aan deze aandoening leed, water van de bron liet vervoeren tot in Italië.

Het huidige dorp

Het huidige dorp dateert uit 1547, toen een groep huizen rond de bron werd gebouwd, en veel mensen met nierklachten kwamen om van het water gebruik te maken. Rond deze tijd werd het gebied getroffen door de grote aardbeving bekend als de Andalusische Aardbeving, waarbij de parochiekerk volledig werd vernietigd.

Zoutwinning definitief stopgezet

Zowel de zoutlagune als de Steenbron hebben wisselende tijden gekend. De lagune werd, zij het sporadisch, geëxploiteerd voor zijn zout, en tussen 1930 en 1951 werden pogingen ondernomen om de flamingokolonie uit te roeien, omdat werd gedacht dat deze het zoutkristallisatieproces belemmerde. In 1951 werd de zoutwinning definitief stopgezet, en in 1981 werd de lagune aangekocht door ICONA (het Instituut voor Natuurbehoud). In 1990 werd het uitgeroepen tot natuurreservaat door de regering van Andalusië.

Fuente de Piedra vandaag

Vandaag de dag is Fuente de Piedra een levendige gemeenschap, waarin de inwoners hun dagelijkse leven leiden te midden van de natuurlijke pracht van de lagune. De beschermde status van de lagune als natuurreservaat getuigt van de inspanningen om dit unieke ecosysteem te behouden.

Onze Tips

Leuk om te bezoeken in de buurt: Lagune de Fuente de PiedraCaminito del Rey | turismo

Tot besluit

Ter conclusie is Fuente de Piedra niet alleen een plek van historisch belang, maar ook een levende gemeenschap die gedijt te midden van de natuurlijke pracht van de lagune. De rijke geschiedenis, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en de betrokkenheid van de lokale bevolking dragen bij aan de unieke aantrekkingskracht van dit pittoreske dorp in het Antequera-bekken.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram