Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Castillo de Gibralfaro

Domineert de stad vanaf een verheven positie

Castillo de Gibralfaro Malaga

"Op de toppen van het Castillo de Gibralfaro, waar geschiedenis en horizon samenkomen, ademt de ziel van Malaga door de eeuwen heen."

+19
°
C
H: +20°
L: +13°
Málaga
Zaterdag, 30 December
7-daagse weersvoorspelling
zon maa din woe don vri
+19° +19° +20° +23° +21° +17°
+12° +13° +12° +14° +15° +12°

Castillo de Gibralfaro

Het imposante Castillo de Gibralfaro domineert de stad vanaf een verheven positie, genesteld op de top van een langgerekte heuvel op 132 meter boven zeeniveau. De steile hellingen dalen af naar de zee en de stad. Eeuwenlang fungeerde deze vesting als uitkijkpost, niet alleen om de bevolking aan de voet van de westelijke helling te observeren, maar ook om toegangswegen over land en zee te bewaken.

Met een oppervlakte van 21.310 m², inclusief Coracha en Barbacana, en een omtrek van 1.310 meter aan muur, beslaat het indrukwekkende complex 12.630 m² binnen de zware verdedigingsmuren van 733 meter, bestaande uit 30 wallen en 8 voornamelijk massieve torens.

De Geschiedenis

Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd om troepen te huisvesten en de Alcazaba te beschermen, en groeide uit tot de meest onneembare vesting van het Moorse Al-Ándalus. De naam Gibralfaro is afgeleid van het Arabische "Yabal" voor berg en "Faruh" van het Griekse "Faros" voor vuurtoren. Hoewel er in de 12e eeuw melding wordt gemaakt van een religieuze rábita met een heilige woning, is niet zeker of er in de 13e eeuw enige fortificatie was. Het werd gebouwd tussen 1344-1354 tijdens het bewind van Yusuf I en voltooid onder zijn zoon Muhammad V, aangepast aan de vooruitgang in artillerie en militaire tactieken.

Domineert de stad

Strategisch gelegen domineert Castillo de Gibralfaro de stad en de baai vanaf de heuvel. Het toegangspunt was oorspronkelijk een monumentale poort die leidde naar de Barbacana, omringd door een muur. Het kasteel bood een indrukwekkend gezicht, omringd door kale grond om verdediging te vergemakkelijken. Tegenwoordig zijn er toegangspunten aan de oostkant van de Barbacana en aan een muur aan de zuidkant, naast het interpretatiecentrum. Drie andere deuren zijn toegevoegd in latere christelijke periodes.

Kazerne en gevangenis

Binnen het kasteel vallen het diepe Pozo Airón en het regenwateropvangsysteem op, dat water naar ondergrondse cisternen leidt. Twee christelijke broodovens, wachttorens, en het voormalige kruitmagazijn, nu een interpretatiecentrum, zijn ook opmerkelijk. Na de christelijke bezetting werd de moskee gewijd aan de heilige Lodewijk, en het kasteel diende als kazerne en gevangenis tot 1925, toen het aan de stad werd overgedragen.

Militaire gebouwen gesloopt

De strategische waarde van Málaga rechtvaardigde financiële steun van de Reyes Católicos voor reparaties aan de stadsvestingen. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog onderging het kasteel belangrijke versterkingswerken en was het toneel van gebeurtenissen. In 1812, onder druk van het Spaanse leger en guerrillastrijders, trokken de Franse troepen zich terug en vernietigden de fortificaties in Gibralfaro.

In 1977 werden de militaire gebouwen gesloopt

Vanaf dat moment zijn er weinig relevante berichten over de staat van het kasteel. In 1977 werden militaire gebouwen gesloopt en tuinen aangelegd voor toeristisch gebruik. Van 1989 tot 1999 werd het kasteel gerestaureerd in drie fasen door de Junta de Andalucía. Na voltooiing werden aanvullende verbeteringen aangebracht door de stad, waaronder balustrades, veiligheidshekken, drinkwaterinstallaties en een interpretatiecentrum.

 

Onze Tips

Tip: Pablo Picasso Museum, Casa Natal en tour door Malaga

Ontdek de geschiedenis van het prachtige Malaga door de ogen van Picasso: bezoek locaties die belangrijk zijn voor zijn leven en leer hoe de stad hem inspireerde. Bekijk hoogtepunten van de stad tijdens een begeleide wandeling. Meer info klik hier

Voor bepaalde uitstappen is het verstandig op voorhand tickets te bestellen. Zo voorkom je lange wachtrijen en ben je zeker dat het niet uitverkocht is. Bijvoorbeeld voor het Alhambra in Granada en Caminito del Rey, waar ze maar een beperkt aantal bezoekers toelaten kan je best enkele maanden op voorhand reserveren.

Bestel hier tickets en begeleide rondleidingen aan voordelige prijzen. (klik links)

Castillo de Gibralfaro

Tot besluit

De Gibralfaro-fortress domineert de stad vanaf een bergtop op 132 meter boven zeeniveau, met steile hellingen naar de zee en de stad. Gebouwd in de 14e eeuw, diende het als onneembare verdediging voor Al-Ándalus. De strategische positie bood uitzicht over de stad en de baai. Toegang tot Gibralfaro was via een monumentale poort, beschermd door een dubbele deur. De fortificatie dateert uit de 13e eeuw en werd voltooid onder Muhammad V. Het kasteel diende als militair kwartier en gevangenis na de christelijke bezetting. Na restauraties en verbeteringen is het nu een historische site met een bezoekerscentrum.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram