Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

La Judería de Córdoba

De historische Joodse wijk

Juderia de Córdoba

"Het betoverende doolhof van La Judería in Córdoba onthult de rijke geschiedenis en culturele schatten van dit oude Joodse kwartier, waar de stenen fluisteren over eeuwen van samenleven en erfenis."

+7
°
C
H: +14°
L: +
Córdoba
Zondag, 07 Januari
7-daagse weersvoorspelling
maa din woe don vri zat
+13° +10° +12° +11° +13° +16°
+ + + + + +

La Judería de Córdoba

De historische Joodse wijk, bekend als La Judería, maakt deel uit van het door UNESCO aangewezen Werelderfgoedgebied sinds 1994. De buurt is gevestigd in het historische centrum en vertoont een typisch Islamitisch stadsontwerp.

Twee centrale dwarsstraten en een doolhof van smalle steegjes die soms uitmonden in karakteristieke doodlopende steegjes of adarves. De grenzen van de huidige Joodse wijk strekken zich uit van de Puerta de Almodóvar tot aan de Mezquita-Catedral. En aan de huidige bisschoppelijke zetel (voormalig Andalusisch fort), in het zuiden. De oostelijke grens van de wijk werd gemarkeerd door de straat Rey Heredia, die grenst aan de stadsmuur in het westen.

Over het algemeen komen deze grenzen overeen met de straten: Judíos, Albucasis, Manríquez, Averroes, Judería, Almanzor, Tomás Conde, Deanes, Romero en de pleinen Cardenal Salazar, Judá Leví en Maimónides.

Spain VIVAndalusia

De geschiedenis

De Joodse wijk was ooit omgeven door een stadsmuur die haar inwoners isoleerde en tegelijkertijd beschermde tegen mogelijke aanvallen van christenen. Een van de poorten van deze ommuring was de Puerta del Malburguete, gelegen tegenover de Mezquita-Catedral, aan het begin van de huidige straat Judería.

Niet alle Joden woonden echter in deze wijk. In eerste instantie beperkt tot deze locatie, vestigden sommigen zich al snel in nabijgelegen gebieden. Zoals het commerciële gebied binnen de wijk San Salvador - waar nu het stadhuis staat - en San Andrés, naast de parochie van San Nicolás de la Axerquía. Evenals ten noorden van de stad rond de Puerta Osario, het veld van de Merced en de wijk Santa Marina.

Dit toont aan dat ze vrijelijk door de stad konden bewegen. In de loop der eeuwen hebben Sefardische Joden ook in andere delen van de stad gewoond.

Córdoba

De Mezquita zoals we die vandaag kennen

In 1272 machtigde Alfonso X el Sabio de bezetting van andere delen van de stad door Joden. Dit resulteerde in de oprichting van de Joodse wijk rond de Mezquita zoals we die vandaag kennen. In 1478 verplaatste de corregidor Francisco Valdés de Joden naar de wijk Alcázar Viejo.

Echter, de Joodse gemeenschap eiste bij de koning en slaagde erin om een jaar later terug te keren naar hun oude omgeving. Bij de Puerta Osario, voorheen bekend als Bab al-Yahud (Poort van de Joden) vóór de christelijke verovering, bevindt zich de kerk van San Miguel. Waarbinnen een Hebreeuwse inscriptie is gevonden. De inscriptie is afkomstig van een Joodse begraafplaats en is hergebruikt in de bouw van de kerk, gelegen in het centrale apsis, het presbyterium, aan de Evangeliezijde.

Ondanks de moeilijkheid van het lezen door de staat van de inscriptie, vertelt deze, volgens de expert Jordi Casanovas, in slechts drie regels het verhaal van "Meir, zoon van rabbi G.... Moge zijn ziel rusten in het eeuwige leven."

Spain VIVAndalusia

Werelderfgoed

Omdat het een essentieel onderdeel is van het Werelderfgoed, biedt deze wijk een boeiende inkijk in de rijke geschiedenis en cultuur van deze prachtige stad. Maar meer nog, het weerspiegelt de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de Joodse gemeenschap. Die door de eeuwen heen haar plek heeft gevonden in de diverse lagen van de Cordobese samenleving, net als andere bevolkingsgroepen. Dus, voor een onvergetelijke reis vol historische ontdekkingen, is een bezoek aan La Judería van Córdoba een absolute aanrader.

Onze Tips

Tips voor een goed voorbereide trip

Ontdek Córdoba zonder gedoe en wachtrijen met online tickets voor de indrukwekkende Mezquita-Catedral en het majestueuze Alcázar de los Reyes Cristianos. Bespaar tijd en geniet van voordelige prijzen terwijl je de prachtige architectuur en rijke geschiedenis van deze historische bezienswaardigheden verkent. Wandel door de weelderige tuinen van het Alcázar en bewonder de unieke mix van islamitische en christelijke invloeden in de Mezquita-Catedral. Boek nu je tickets online, zodat je optimaal kunt genieten van je bezoek aan Córdoba, zonder zorgen over wachtrijen. Maak je reis onvergetelijk met een vleugje gemak en efficiëntie.

Reserveer nu uw tickets hier en ontdek hier de beschikbare gegidste rondleidingen.

Spain VIVAndalusia
logo casa
Onze Tips
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas CookCorendon Vliegvakanties en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram