Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Jaén

Straalt geschiedenis en charme uit

juderia-de-Jaen

"Als de zon haar stralen werpt over de olijfgaarden van Jaén, ontstaat een schilderij van gouden hoop en eeuwenoude wijsheid."

+22
°
C
H: +22°
L: +13°
Jaén
Vrijdag, 26 Januari
7-daagse weersvoorspelling
zat zon maa din woe don
+22° +19° +18° +18° +19° +18°
+12° +10° +10° + + +

Jaén

Jaén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, biedt een fascinerende reis door de tijd, doordrenkt met de rijke erfenis van drie culturen: christelijk, joods en islamitisch. Door de eeuwen heen hebben verschillende bevolkingsgroepen, waaronder Iberiërs, Romeinen, Arabieren, Joden en christenen, hun stempel gedrukt op dit historische landschap.

Historische Pracht

Wandelend door het historische centrum, onderdompelt de bezoeker zich in de unieke schoonheid van straten, met de "Juderiawijk" als hoogtepunt. De stad herbergt een prachtige verzameling kerken, waarvan sommige zijn gebouwd op oude moskeeën, zoals La Magdalena, terwijl andere, zoals San Juan en de basiliek van San Ildefonso, kunstzinnige hoogstandjes zijn. De Arabische baden onder het Villardompardo-paleis zijn mogelijk de grootste in Spanje en getuigen van de rijke geschiedenis.

Onder de architecturale schatten schittert de kathedraal, een meesterwerk van architect Andrés de Vandelvira, een parel van de Spaanse Renaissance die als inspiratie diende voor andere kathedralen in Hispano-Amerika. Het imposante Castillo de Santa Catalina biedt adembenemende uitzichten over de stad en het omliggende landschap.

Wereldhoofdstad van Olijfolie

Jaén is niet alleen rijk aan historie maar ook wereldwijd bekend als hoofdstad van olijfolie. Als grootste producent van dit vloeibare goud koestert de traditionele keuken de essentie van de mediterrane cultuur, altijd verrijkt met extra vierge olijfolie. Restaurants, tavernes en tascas verwennen bezoekers met de meest verfijnde gerechten uit de lokale keuken.

Geschiedenis in een Notendop

De menselijke aanwezigheid in Jaén gaat terug tot het Paleolithicum, met stabiele nederzettingen. Iberiërs, Carthagers en Romeinen bevolkten het gebied in verschillende perioden, bekend als Aurigi.

In 207 v.Chr. nam Scipio de stad over, en in die periode werden de fortificaties uitgebreid. De stad beleefde een periode van glorie tijdens het islamitische tijdperk van al-Andalus, waar het een belangrijke stad en lang betwiste strategische vesting was.

De christelijke verovering vond plaats in 1246 onder koning Ferdinand III, waarna de bisschopszetel van Baeza naar Jaén werd verplaatst. Het werd een krachtige uitvalsbasis voor christelijke expedities naar islamitische gebieden. Na de val van het koninkrijk Granada verloor de stad haar grensbelang, maar herwon het aanzien vanaf 1833, toen het de hoofdstad van de provincie werd.

Ligging, Festivals en Bezienswaardigheden

Jaén's strategische ligging, met de majestueuze Castillo de Santa Catalina die hoog boven de stad uitsteekt, biedt panoramische uitzichten op de vallei van de Guadalquivir, de vlakte en de Sierra Sur. Het is een stad die zowel geschiedenis als moderne elegantie omarmt.

De stad komt tot leven tijdens festivals en evenementen, waarvan velen hun wortels hebben in eeuwenoude tradities. De lokale bevolking deelt graag de pracht van hun erfgoed met bezoekers.

This is a block of text. Double-click this text to edit it.
Onze Tips
Tip: 3-uur durende tour, kathedraal, joodse wijk en Arabische baden

Ontdek het Jaén van de drie culturen en zijn emblematische plekken, de Renaissance-kathedraal, de Joodse wijk, de Arabische baden, de legende van de hagedis van Jaén en de kerk van La Magdalena.

Bestel hier tickets  aan voordelige prijzen. (klik links)

Jaén

Leuke dorpjes/ steden in provincie Jaén zijn o.a.  BaezaCazorla, Jaén, La Iruela, Úbeda | turismo

Ter Conclusie

Jaén, doordrenkt van geschiedenis en gedrenkt in olijfolie, weeft een betoverend verhaal van culturele verscheidenheid en historische grootsheid. Deze stad, met zijn indrukwekkende architectuur, culinaire rijkdom en moderne uitstraling, nodigt bezoekers uit om een unieke reis door de tijd te maken, waar het verleden naast het heden leeft in harmonie.

Judería de Jaén

Wandelend door de geplaveide straten

Jaén, een stad doordrenkt met eeuwenoude geschiedenis, speelt een essentiële rol in de routes van de Spaanse Joodse wijken. Gedurende meer dan twaalf eeuwen hebben Joden deze stad bewoond en vormgegeven. Het Joodse kwartier, met straten als Rostro, Santa Cruz en Martínez Molina, onthult een doolhof van smalle middeleeuwse steegjes die je naar het hart van de oude Joodse wijk, het Barrio de Santa Cruz, leiden. De sterren van David in deze straten getuigen van de onuitwisbare aanwezigheid van de Joodse erfenis.

Binnen dit betoverende doolhof onthult het Santa Clara-klooster de sporen van de vroegere synagoge, later omgevormd tot de kerk van de Heilige Kruis. Een enkele muur, als stille getuige, bewaart de herinnering aan deze bijzondere plek. De charme van Jaén's Joodse verleden, gevangen in deze straten, nodigt uit tot een tijdreis naar een vervlogen tijdperk.

meer info

Iglesia de la Magdalena

De oudste kerk van de stad

Jaén herbergt de oudste kerk van de stad, de Iglesia de la Magdalena, die teruggaat tot Abderramán II in 825. Gebouwd op een voormalige moskee, valt de gotische stijl op met een opvallend patroon van ongelijk verdeelde pilaren die boogstructuren ondersteunen.

Binnenin vind je meesterwerken zoals het Calvario-beeld van Jacobo Florentino en het Cristo de la Clemencia van Salvador de Cuéllar. De deur van de hoofdingang, besteld in 1555 door bisschop Diego Tavera, blijft indrukwekkend. Vergeet niet het Raudal de la Magdalena te verkennen, met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en de legende van de "Lagarto de Jaén."

De kerk is gratis te bezoeken, vooral tijdens de mis op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Het is een historische schat die getuigt van de rijke erfenis van Jaén.

Iglesia-de-la-Magdalena Jaen
meer info

Iglesia de San Juan

Opgericht op de plek van een oude moskee

De Kerk van San Juan Bautista, gelegen in de schilderachtige stad Jaén, is een architectonische schat die teruggaat tot de tweede helft van de 14e eeuw, volgens onderzoek. Deze tempel, die dienst doet als zetel van de Parroquia de San Juan y San Pedro, is een van de oudste in de regio.

De tempel werd opgericht op de plek van een oude moskee, zoals blijkt uit de resten van een Moorse minaret in de nabijgelegen straat Martínez Molina. De kerk bevindt zich in de Joodse wijk, een charmant hoekje van de oude stad van Jaén, met zijn hoofdgevel aan het San Juan-plein en de zijstraten die uitkomen op de straten San Juan en San Antón.

Iglesia-de-San-Juan-de-Jaén
meer info

Basilica de San Ildefonso

In 1430 vindt er een opmerkelijk wonder plaats

In 1248 ontstaat de oorspronkelijke kern van de Basiliek van de Heilige Parochiekerk van San Ildefonso in Jaén, dienend als kapel voor de kathedraal. Pas in 1430 vindt er een opmerkelijk wonder plaats: de afdaling van de Maagd Maria naar Jaén, waardoor het gebouw verandert in een heiligdom gewijd aan de Maagd. In de 16e eeuw wordt de Maagd van de Kapel uitgeroepen tot beschermheilige van Jaén.

De kerk heeft drie portalen, elk in een verschillende stijl. De oudste, gotische poort, bevindt zich aan de achterkant. De zijportaal, in renaissancestijl, toont een reliëf van de casulla-impositie aan San Ildefonso. De laatst gebouwde neoklassieke hoofdpoort wordt bekroond met het beeld van de heilige.

Basílica-San-Ildefonso,-Jaén
meer info

Baños Árabes de Jaén

Arabische baden die dateren uit de 11e eeuw

In het hart van Jaén, Spanje, bevinden zich de Arabische baden die dateren uit de 11e eeuw. Verspreid over 450 vierkante meter, zijn deze baden waarschijnlijk de grootste in Spanje.

Oorspronkelijk dienden ze als baden tot de 14e en 15e eeuw, toen ze transformeerden in leerlooierijen. Later, in de late 16e eeuw, werd het paleis van de Graaf van Villardompardo opgericht bovenop deze historische baden. Aan het begin van de 20e eeuw werden ze deel van een vrouwenhospice, samen met aangrenzende huizen.

In 1913 werd een klein deel ontdekt, wat leidde tot de verklaring als Nationaal Monument en later tot restauratie, bekroond met de Europa Nostra-prijs. Vandaag de dag delen de Arabische baden ruimte met het Cultureel Centrum "Baños Árabes," waar het Museum voor Kunst en Volksgebruiken en het Museum voor Naïeve Kunst zijn gehuisvest. Kortom, deze baden weerspiegelen eeuwenoude geschiedenis en culturele transformaties.

Baños-Árabes.-Jaén
meer info

Palacio de Villardompardo

Fascinerende inkijk in het verleden

Het Centro Cultural Baños Árabes Palacio de Villardompardo is een culturele schat in het historische hart van Jaén. Onder het paleis bevinden zich de Arabische baden, een van Europa's best bewaarde en uitgestrekte complexen, ontdekt in 1913. Recente restauraties door de Diputación Provincial de Jaén hebben het toegankelijk gemaakt, met aandacht voor het paleis, inclusief de kapel en de wasruimte.

Dit architectonische juweel huisvest ook het Museo de Artes y Costumbres en het Internationale Naïeve Kunst Museum "Manuel del Moral". Zeven verdiepingen combineren musea met functionele en recreatieve ruimtes, waardoor erfgoedbehoud en culturele programmering hand in hand gaan. Het hele jaar door biedt het een gevarieerd cultureel programma voor bezoekers.

Palacio-de-Villardompardo Jaén
meer info

Catedral de Jaén

Fascinerende inkijk in het verleden

De Catedral de Jaén, een architectonisch meesterwerk uit de 16e-18e eeuw, is wereldwijd erkend als cultureel erfgoed. Ontworpen door Andrés de Vandelvira, diende het als model voor latere religieuze gebouwen in het Spaanse koloniale Amerika.

De opvallende sacristie en kapittelzaal, gecreëerd door Vandelvira, vormen hoogtepunten binnen de kathedraal. Uniek in de christelijke wereld zijn de koorbanken en hoge galerijen met een speciaal balkonsysteem.

Binnen de renaissancistische kathedraal bevindt zich het Catedralicio Museum, gehuisvest in een historisch en artistiek monument. Het herbergt een indrukwekkende collectie religieuze kunst, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, liturgische voorwerpen en een altaarstuk van Pedro de Machuca.

De prachtige Inmaculada Triunfante en een relikwie van het Heilige Gelaat van Christus zijn opmerkelijke stukken in het museum. Kortom, de Catedral de Jaén en zijn museum zijn niet alleen een religieus centrum, maar ook schatkamers van artistieke rijkdom, waardig aanwezig op de werelderfgoedlijst.

Catedral de Jaén
meer info

Castillo de Santa Catalina

Boven Jaén verheven als een eeuwige verdediger van de stad

Boven Jaén verheven als een eeuwige verdediger van de stad, is het Castillo de Santa Catalina van oorspronkelijke Arabische oorsprong, uitgebreid en aangepast na de verovering door Fernando III. Op korte afstand staat een monumentaal kruis dat deze koning liet plaatsen bij zijn intrede in de stad in het voorjaar van 1246.

Het Castillo de Santa Catalina, of Alcázar Nuevo, bestaat uit een bijna driehoekige ommuurde ruimte, verdedigd door zes torens. Binnenin herbergt het een Toeristisch Interpretatiecentrum, waar bezoekers de geschiedenis van het kasteel en de stad kunnen ontdekken.

Castillo-de-Santa-Catalina-de-Jaén
meer info
logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram