Menu
Spanje VIVAndalusia

Spanje VIVAndalusia

Castillo de Aracena

Heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen

Castillo de Aracena

"Het Castillo de Aracena, een eeuwenoud bastion doordrenkt met de geschiedenis van tijd, herinnert ons eraan dat elke steen fluistert over het verleden en de kracht van eeuwige verhalen in zijn muren bewaart."

+8
°
C
H: +
L: +
Aracena
Woensdag, 20 December
7-daagse weersvoorspelling
don vri zat zon maa din
+13° +16° +14° +13° +13° +13°
+ + + + + +

Castillo de Aracena

Aracena, gelegen op de top van de heuvel waar het kasteel en de Priorale Kerk zich bevinden, heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen. In deze periode was het een versterkte stad, omringd door stadsmuren en een fort. Archeologische vondsten uit de 10e tot de 13e eeuw wijzen op een Andalusische bevolking. Gekoppeld aan het nederzetting Qatrasana zoals gedocumenteerd in islamitische teksten. Het Castillo de Aracena onthult de Andalusische huizen en vestingstructuren uit die tijd. Bereikbaar via de poort secundaria (poterna) van het Alcázar.

Middeleeuwse Sporen: 
Al-Ándalus en de Tijd van Imperium

In de periode van Al-Ándalus bewoonde een bevolking de plek die later Aracena werd. Archeologie duidt op twee bewoningsfasen: de eerste van de 10e tot de 11e eeuw, onder het Kalifaat van Córdoba en het Taifakoninkrijk van Sevilla. De tweede van de 12e tot halverwege de 13e eeuw, tijdens de heerschappij van de Almoraviden en Almohaden.

Na de verovering door Portugal ontstond het kasteel op de ruïnes van de Andalusische huizen. Vernietigd door de Orde van het Hospitaal in het midden van de 13e eeuw. Na de herovering van de Sierra de Aracena in 1297, tijdens het Verdrag van Alcañices, werd Aracena een deel van Castilië, behorend tot het Koninklijk Land en geïntegreerd in de Raad van Sevilla. Het Castillo maakte deel uit van de 'Banda Gallega', een reeks verdedigingswerken die het gebied van Sevilla beschermden tegen Portugese aanvallen en militaire orden in Zuid-Extremadura.

Van Vesting naar Vergetelheid: 
De Opkomst en Ondergang van het Kasteel

Gebouwd in het midden van de 13e eeuw, diende het kasteel tot het begin van de 16e eeuw, waarna het zijn militaire functie verloor. Het bestond uit een binnenplaats (patio de armas) en een citadel (alcázar), gescheiden door een muur met de opvallende Torre Mayor. Het alcázar, gelegen in het oostelijke deel, besloeg de hoogste plek van de heuvel. Hoewel kleiner dan de binnenplaats, kon het worden beschouwd als een kleine vesting met elementen zoals de waterput.

De Torre Mayor, op het hoogste punt van de heuvel, fungeerde als laatste verdedigingslinie na de ommuurde stad, het kasteel en het alcázar. Met een geschatte hoogte van 16 meter had het een vierkante plattegrond en interne ruimtes. Een muur scheidde het kasteel tussen de binnenplaats en het alcázar. Het heuvelkasteel vormde het oorspronkelijke kerngebied van de nederzetting, een 'gekasteelde' stad in de middeleeuwen.

Stadsuitbreiding en Vergeten Erfgoed: 
Plaza Alta en Ermitas

Na verloop van tijd breidde de bevolking uit over de heuvels en veroverde het dal aan hun voeten. Terwijl de 'oude stad' werd verlaten en vergeten. In de 15e en 16e eeuw werd Plaza Alta het centrum van de stad met het stadhuis en de parochiekerk van de Hemelvaart. Stedelijke expansie ging door naar de Mudéjar-kapelletjes (San Pedro, Santa Lucia, San Roque en Santo Domingo) langs de wegen naar Huelva, Portugal, Extremadura en Sevilla.

Na de restauratiewerkzaamheden aan het Castillo-Fortaleza als onderdeel van het Masterplan voor het Versterkte Gebied van Aracena, zijn er nu rondleidingen beschikbaar, passend bij de viering van het eeuwfeest van de opening van de Grot der Wonderen.

Toegang en tickets

Net als veel historische bezienswaardigheden heeft het Castillo een toegangsprijs, die redelijk is gezien de rijke geschiedenis en culturele waarde. 

Onze Tips

Andere leuke attracties in de buurt zijn: Iglesia Prioral. | turismo

Conclusie: Een Reis door de Tijd van Aracena's Vestingstad

Aracena, geworteld in zijn middeleeuwse verleden, belichaamt de rijke geschiedenis van Al-Ándalus, Portugese veroveringen en Castiliaanse heroveringen. Het kasteel, eens een bolwerk van verdediging, vertelt het verhaal van een stad die evolueerde, haar oorspronkelijke kern achterliet, maar haar erfgoed met zorg bewaarde. Met gerestaureerde pracht nodigt het kasteel uit tot een ontdekkingstocht door de tijd, waar bezoekers kunnen dwalen door de Andalusische straten en de versterkte muren die getuigen van eeuwen van culturele en historische ontwikkelingen.

logo casa
Onze Tips
CheckYeni
  • Europ Assistance
  • ANWB
  • Vueling
  • Transavia
  • Tui
  • octopus
Vind je deze site leuk?
Inschrijven Nieuwsbrief
Info Casa VIVAndalusia
Vragen of Tips
Hier adverteren

AL IN VAKANTIESTEMMING? GOED ZO!

We hopen dat je vakantie volledig stressvrij en ontspannend zal zijn. Om ervoor te zorgen dat dit het geval is, willen we je enkele handige tips geven.

Eerst en vooral is het essentieel om vóór vertrek een degelijke reisverzekering, zoals ANWB en Europ Assitance af te sluiten. Deze biedt dekking voor medische kosten, bagageschade en auto-incidenten. Vergeet niet om ook de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij je ziekenfonds of verzekeraar. Maak kopieën van belangrijke documenten, zoals je identiteitskaart, paspoort en autoverzekeringspapieren.

Indien je met het vliegtuig reist, is het slim om je vlucht tijdig te boeken om zeker te zijn van een zitplaats en om prijsstijgingen te vermijden. Voor reizen naar Casa VIVAndalusia is Malaga Airport (AGP) de beste keuze, bereikbaar vanuit verschillende luchthavens in België, Nederland en Duitsland. Vliegmaatschappijen zoals Transavia en Vueling hebben goede verbindingen vanuit Eindhoven (NL) of Brussel. Reserveer ook op tijd een parkeerplaats, EazzyPark en Parkos zijn betrouwbare opties, of regel een luchthaventransfer.

Gaat jouw voorkeur uit naar een kant en klare (All-In) Hotel of last-minute vakantie inclusief vlucht neem dan zeker een kijkje bij deze aanbieders Sunweb, Thomas Cook en Transavia Holidays.

Indien je ter plaatse wilt rondreizen, overweeg dan om vooraf een auto te huren via bijvoorbeeld Alamo om zeker te zijn van beschikbaarheid. Onderhandel rechtstreeks met de verhuurmaatschappij, zonder tussenpersonen, om onaangename verrassingen bij de balie te voorkomen. Zorg ervoor dat je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder hebt voor het ophalen van de huurauto.

Tot slot raden we aan om vooraf of ter plaatse enkele uitstapjes te plannen en tickets te boeken tegen de voordeligste prijzen via platforms zoals Tickets en Your Guide, of liever een actieve vakantie? Neem dan hier een kijkje.

We wensen je een onvergetelijke vakantie toe!

klik op onderstaande logo's en ontdek wat onze partners te bieden hebben
CheckYeti

VIVA ANDALUSIA - VAKANTIE ONDER DE SPAANSE ZON IN HET BESTE KLIMAAT VAN EUROPA

Spanje VIVAndalusia
Copyright © 2024 logiKa
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram